Donacija vozila

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu održana je 7. srpnja 2022. svečanost  u povodu donacije triju zapovjednih i dvaju oklopnih terenskih motornih vozila Jeep J8 i pričuvne opreme Hrvatskoj vojsci. Vlada SAD-a vozila je donirala u sklopu programa Global Peacekeeping Operations Initiative (GPOI).

Svečanosti je nazočio izaslanik ministra obrane i načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju MORH-a Goran Grošinić, zamjenica otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Amy Davison, načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju pukovnik Brian Devlin i drugi.

Sjedinjene Američke Države od 2008. kroz program GPOI pridonose razvoju operativnih sposobnosti za operacije potpore miru. Republika Hrvatska dosad je primila donacije u vrijednosti od gotovo 9,4 milijuna dolara. Zahvaljujući tom programu, Hrvatskoj vojsci donirana je različita inženjerijska oprema za mirovne operacije, različiti modeli uređaja za noćno motrenje, laboratoriji za učenje engleskog jezika, softver za prednje zračne motritelje i računala. Osim toga, omogućeni su bolji uvjeti za rad Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, donacijom financijskih sredstava za izgradnju stajanke za helikoptere u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem. Goran Grošinić zahvalio je u ime MORH-a i Hrvatske vojske na donaciji. “Zahvaljujući potpori koju je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, sposobnosti Hrvatske vojske podignute su na višu razinu. Ono što je i važnije od materijalne pomoći, poruka je zajedništva, iskaz savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, i unazad 30 godina hrvatske samostalnosti, i sad u ovim složenim i izmijenjenim geopolitičkim okolnostima,” rekao je te naglasio kako vjeruje da će se suradnja Hrvatske i SAD-a nastaviti i produbiti u svim segmentima.

Zamjenica otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u RH istaknula je kako donacija poboljšava hrvatsku sposobnost sudjelovanja u mirovnim operacijama: “Ova donacija znači puno više od same isporuke opreme te potvrđuje trajno partnerstvo SAD-a i Hrvatske, odnosno učvršćuje položaj Hrvatske kao regionalnog lidera.” Donirana vozila bit će u uporabi u HKoV-u: tri u Inženjerijskoj pukovniji te po jedno u GMBR-u i GOMBR-u. Pripadnici Hrvatske vojske uskoro će imati priliku koristiti jedno od vozila u Mađarskoj, kamo se upućuju u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Mladen Čobanović