Simulacijski sustav SATTS

Virtualno strelište SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation) donacija je SAD-a Oružanim snagama RH koja je, s pričuvnim dijelovima i obukom, vrijedna oko milijun dolara. Realan, ekonomičan i uporabljiv u svim vremenskim uvjetima, sustav već pridonosi boljim rezultatima Tigrova i Gromova na vježbovno-obučnim gađanjima na terenu s bojnim streljivom

Tim razvodnika Dalibora Semaka u stavu “Pozor!” spreman je za vježbu gađanja. Četvorica su vojnika iz Izvidničkog voda Zapovjedne satnije Tigrova i pripadaju onoj specijalnosti od koje se uvijek traži dimenzija više, pa i u ionako elitnoj brigadi. Na zapovijed uzimaju puške i puškostrojnicu te započinju paljbu. Pogodci su brzi i precizni, dobro grupirani. No, nije stradala nikakva drvena ili metalna meta, nego protivničko ljudstvo i vozila. Ipak, žrtava i materijalne štete nema. Protivnik je virtualan, a naše je izvidnike napao iz golemog zaslona. Osim toga, protivnički zapovjednik također nosi oznake Tigrova Gardijske mehanizirane brigade i sjedi za jednostavnim osobnim računalom (PC), onakvim kakvo imamo kod kuće ili na poslu. On je vojnik Mario Galić i operater je simulacijskog sustava SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), te šalje neuspješne napade na naše vojnike.
U jednom trenutku tim pred sobom ima obične mete na klasičnom strelištu, da bi se ubrzo prebacio u pustinju, pa na planinu, a već nakon nekoliko sekundi pošao osvojiti most u naselju punom izrešetanih građevina. Paljba je učestala i odjekuje u velikoj novoj dvorani u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, ali ipak nije preglasna. Tu je i dovikivanje vojnika, jer oni poštuju procedure kojih se mora držati napadnuti tim, a preživljavanje im (u ovom slučaju, srećom, rezultati gađanja), ovisi o tome koliko su usklađeni. Naravno, oružje je također simulacijsko i ispaljuje virtualno streljivo, premda je po fizičkim značajkama (masa, veličina) slično pravom. Te su nam replike manje poznate, jer podrijetlo mu je američko.

Simulator već u uporabi
SATTS je donacija SAD-a Oružanim snagama Republike Hrvatske koja je, s pričuvnim dijelovima i obukom, vrijedna oko milijun dolara i replike VHS-a ili Kalašnjikova (barem zasad) nisu razvijene. No, namjena SATTS-a i nije prilagodba određenom tipu puške, puškostrojnice ili protuoklopnog sredstva, nego usavršavanje pojedinačnih i postrojbenih vještina u taktikama, tehnikama i procedurama prije obuke na terenu s bojnim streljivom, a u cilju održavanja sposobnosti vojnika za rukovanje sustavima naoružanja. Zahvaljujući prilagodljivosti, realističnosti i činjenici da se obučava i vježba u zatvorenom prostoru u vojarni, sustav pruža obuku bez obzira na vremenske uvjete, usto i ekonomičnu (potonje je, naravno, značajka svih virtualnih simulacija). Nazočimo prezentaciji Tigrova na dan svečane primopredaje simulatora, no oni ga koriste već neko vrijeme, a u novoj dvorani od dvjestotinjak četvornih metara SATTS je smješten od početka 2017. godine. Kad vojnik Galić sjedi za računalom, rukovanje sustavom čini se jednostavnim, no sam kaže da je dosta složeno, treba vremena da se pohvataju svi detalji, a ni tu učenje ne prestaje. “Kreiramo mape za gađanje, razna strelišta, radimo kalibracije… i sve to zajedno treba funkcionirati kao cjelina,” objašnjava nam operater. Čini se da mu velik broj dostupnih računalnih programa omogućuje i kreativnost. Detalja je stvarno mnogo: u trenutku na zaslon može poslati, npr., pticu koju strijelci ne bi smjeli gađati i tako otkriti položaj. “Dakle, imamo 25 scenarija, a možemo ih napraviti još bezbroj i sami kreirati protivnike, sve vrste vozila i naoružanja,” nastavlja Galić. Dodaje da se scenariji dogovaraju sa zapovjednicima postrojbi koje dolaze na gađanje i opisuju svoje ciljeve: “Recimo, žele uvježbati obranu glavnih vrata kampa, mi napravimo takvo okruženje, vojnici se postave u liniju pred zaslon, čuvaju vrata, a mi im šaljemo napadače.”
Izgleda da je nova simulacija brzo postala popularna među Tigrovima i njihovim kolegama Gromovima, s kojima dijele vojarnu u Petrinji. “Sve izgleda vrlo realno i vojnici se brzo užive u simulaciju,” potvrđuju nam vojnik Galić i voditelj SATTS-a razvodnik Boris Kardoš, koji ne kriju da je rad na sustavu zanimljiv. O samom osjećaju ulaska u virtualnu zasjedu brzo nam stiže i potvrda iz prve ruke. Nakon gađanja, razvodnik Semak i njegova ekipa odmah na zaslon dobivaju rezultate, pogodci i reakcije mjere se iznimno detaljno, a uvježbanost te obučenost vojnika mogu se izraziti konkretnim brojevima. “Naravno da nam se obuka sviđa, no najbitnije od svega je što se pokazalo da, nakon obuke na simulatoru, postižemo i bolje rezultate na bojnom gađanju na terenu. Izvrsno je i što možemo raditi kao tim ili desetina te provjeravati svoje reakcije na kontakte, na zasjede, u urbanom području… Možemo se utrenirati u vrlo kratkom vremenu: nakon svakog gađanja odmah možemo vidjeti dobre i loše strane te početi raditi na korekcijama,” u jednom dahu izgovara čelnik izvidničkog tima. Nismo izdržali da ga ne pitamo o rivalstvu među postrojbama. “Naravno, već pri gađanju u timu nastojimo biti što bolji i kao pojedinci, a na razini desetina počinje malo veće rivalstvo,” smije se razvodnik.


Svečana primopredaja
Svečana primopredaja simulacijskog sustava SATTS održana je 27. ožujka u nazočnosti hrvatskog i američkog izaslanstva. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a američko veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.
“Uvjeren sam kako vrijednost ove donacije i njezin značaj daleko nadilaze materijalnu vrijednost, jer ona je još jedan dokaz razvijene obrambeno-sigurnosne suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su naš najvažniji, strateški partner,” istaknuo je ministar Krstičević. Uz uvjerenje da će se čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo nastaviti zajedničkim doprinosom međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, ministar je naglasio da SATTS nije prva donacija, a dosadašnja pomoć SAD-a znatno je ojačala sposobnosti OSRH, ne samo kroz nabave oružnih sustava, nego i kroz zajedničke vojne vježbe i obuke.
Veleposlanica Valls Noyes istaknula je da je Republika Hrvatska bitan partner SAD-a, koji na obrambeno-sigurnosnom području daje velik doprinos u međunarodnim operacijama, ali je i stabilizirajući faktor u okruženju. Govoreći o donaciji sustava SATTS, izrazila je uvjerenje da će pozitivno i vidljivo utjecati na borbenu spremnost pripadnika OSRH koji će se na njemu obučavati i da će biti dobra dopuna vježbama na terenu, najviše zahvaljujući svojoj realističnosti.


SATTS ukratko
SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), sustav za taktičku obuku pješačkim oružjem virtualno je strelište s deset staza za gađanje školskim streljivom. Koristi se za pojedinačnu i skupnu obuku iz preciznog gađanja.
Okruženje u kojem se provodi obuka može se računalno kreirati te projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta.
Virtualno strelište sastoji se od sljedećih simulacija:
• Course of Fire – pruža mogućnost obuke za četiri strijelca na jednoj crti
• Skill Drills – uključuje razne vježbe s naoružanjem koje se fokusiraju na poboljšanje vremena, točnosti i vještine u donošenju odluka
• VBS 3 – koristi se za vježbanje taktičkih drilova i to:
 – ponavljanje misija / upoznavanje s terenom, analiza situacije
 – zajedničko uvježbavanje timova s mogućnošću korištenja različitog oružja
 – uvježbavanje u različitim vremenskim i terenskim uvjetima.


U obuci se koristi simulatorsko oružje kojim se simuliraju osjeti i zvukovi karakteristični za stvarno oružje i to: pištolj M9, borbena sačmarica M1200, snajper Remington 700 (s optikom), jurišna puška M4, strojnica M240B, automatski bacač granata MK19, laka strojnica M249, protuoklopni sustav AT4, jurišna puška M16.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Josip KOPI