Jačanje kineske flote

Kineski su mediji izvijestili da je tijekom svečanosti održane 21. listopada u operativni sastav RM-a Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN) uveden desantni brod tipa LST (Landing Ship Tank) klase Yuting II (projektne oznake Type 072A) imena Taihanshan (982). Ove je godine 23. svibnja jednak postupak prošlo još jedno plovilo te klase, Dabieshan (981). Inače, u floti se već nalazi još devet plovila te klase, iako je najnovije od njih bilo dovršeno 2005. godine. Izvori navode da je ugovorena gradnja, opremanje i isporuka šest novih jednakih brodova. Četiri će biti izgrađena u brodogradilištu Wuchang u Wuhanu, a dva u Fujianu.

(Ilustracija: Wikipedia)

Prvi desantni brodovi Type 072, koji su prethodili 072A, uvedeni su u uporabu kasnih 1970-ih, a cjelokupna je klasa razvijena kroz četiri inačice plovila. Type 072A ima duljinu 120 m i istisninu pri najvećem stanju krcanja oko 4800 tona. Opremljena je pramčanim vratima i krmenom rampom. Paluba za vozila proteže se cjelokupnom duljinom broda, smještena je ispod nadgrađa, a kapacitet ukrcaja iznosi do deset oklopnih vozila. Ima mogućnost transporta ukupno 250 pripadnika specijalnih snaga. Na krmenom je dijelu smještena helikopterska paluba, ali bez pripadajućeg hangara. Dva su najnovija plovila vrlo slična Type 072A, iako je dvocijevni top kalibra 37 mm smješten na palubi kaštela zamijenjen jednocijevnim PJ-17 kalibra 30 mm. Jednako tako, na krmi ispred krmenog jarbola nalazi se sustav satelitske antenske komunikacije. Na gornjoj su palubi ispred zapovjednog mosta smještene dvije dizalice radi lakšeg istovara opreme u čamce ili na mol.
Nekoliko dana prije, 16. listopada, u sastav Sjeverne flote mora u mornaričkoj luci u Weihaiju u operativnu je uporabu uvedena zadnja izgrađena korveta klase Jiangdao, poznatija pod oznakom Type 056. Porinuta 12 mjeseci prije u šangajskom brodogradilištu Hudong, imena “Qinhuangdao” (505), 23. je aktivna korveta te klase. Trup plovila Type 056 dug je 90 m, a istisnina iznosi oko 1500 tona. Temeljno se naoružanje sastoji od glavnog topa kalibra 76 mm, četiriju protubrodskih projektila YJ-83 i lansera namijenjenog lakim torpedima. Ima krmenu sletnu palubu, ali nije opremljena hangarom. Spomenuta je korveta peta u nizu koja je opremljena dvjema vrstama sonara: tegljenim i sonarom varijabilne dubine, čime su dodatno osnažene protupodmorničke sposobnosti.

Maja PTIĆ GRŽELJ