Jazz orkestar OSRH – sinergija kvalitetne glazbe, sviračke energije i vrsnih vokala

Vojna glazba jedna je od najsnažnijih poveznica oružanih snaga s civilstvom, što već godinama dokazuje i Jazz orkestar OSRH. Njegovi su nastupi pravi glazbeni spektakli, koji na noge podižu i najzahtjevniju publiku. Nakon pet godina uspješnog djelovanja i brojnih koncerata postao je prepoznatljivo ime, što je nedavno obilježeno i izdavanjem CD-a Lisinski uživo 2017. s deset domaćih i stranih pjesama nastalih u suradnji s poznatim imenima hrvatske glazbene scene…

Gledajući u prošlost, glazba je oduvijek imala važno mjesto u životima vojnika na bojištu, pomažući im nositi se s nedaćama rata. Iako se počeci vojne glazbe najčešće vežu uz Prvi i Drugi svjetski rat, istina je da se glazba u ratovanju koristila i tisućama godina prije. Instrumenti i alati mijenjali su se, ali svrha glazbe ostala je jednaka – pozitivan učinak na borbeni moral vojnika. U miru je vojna glazba jedna od najsnažnijih poveznica oružanih snaga s civilstvom, što već godinama dokazuje i Jazz orkestar OSRH. Rado je viđen gost širom Hrvatske, a za njegove se koncerte nerijetko traži karta više. Nastupi su pravi glazbeni spektakli koji na noge podižu i najzahtjevniju publiku. Nakon pet godina uspješnog djelovanja i brojnih koncerata postao je prepoznatljivo ime i jedan od najboljih veleposlanika OSRH, što je nedavno obilježeno izdavanjem CD-a. Repertoar uvježbava u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu. Dirigent je bojnik Davor Dropuljić, koji nam je rekao nešto više o samom Orkestru i njegovu prvom CD-u.

“Glazba je važan segment Hrvatske vojske. Orkestar Oružanih snaga, uključujući i Jazz orkestar, predstavnik je te kulturne strane prema djelatnicima u sustavu te prema civilstvu. Ono što radimo prezentiramo na najbolji mogući način prema svima,” rekao je bojnik Dropuljić te istaknuo zadovoljstvo što ljudi širom Hrvatske prepoznaju njihovo zalaganje.

Jazz orkestar djeluje kao klasičan big band – pet saksofona, flauta, četiri trombona, četiri trube i ritam sekcija. Maestro Dropuljić s ponosom ističe kako su gotovo svi članovi Orkestra, osim jedne vanjske suradnice, pripadnici OSRH. Kaže kako u tom sastavu mogu djelovati u punoj snazi još sigurno deset godina. No, uvijek su otvoreni za dolazak novih talenata, a nedavno su u sastav primili mladog poručnika.

U pet godina postojanja surađivali su s mnogim eminentnim izvođačima na hrvatskoj glazbenoj sceni. Brojne suradnje odaju kako je njihov repertoar zaista širok: “Ponekad razmišljamo kako je možda naziv jazz band pomalo isključiv i ne prikazuje punu širinu onoga što izvodimo i pružamo publici. Sviramo u prvom redu zabavnu glazbu, domaću i stranu, a klasični je jazz najmanji dio našeg repertoara,” istaknuo je bojnik Dropuljić. Neovisno o nazivu, svaki je koncert prava sinergija kvalitetne glazbe, sviračke energije i vrsnih vokala, a publika uvijek odlazi ispunjena i sretna.

CD naziva Lisinski uživo 2017. ugledao je svjetlo dana ovog siječnja. Na njemu su obrade poznatih pjesama, poput Ljubavne Parnog valjka i kultne Samo jednom se ljubi Ive Robića. “Naš CD sadrži deset pjesama – dijelom stranih, dijelom domaćih. To je zapravo dio koncerta u Lisinskom 2017. godine, zajedno s našim gostima prijateljima – Ninom Kraljić, Markom Toljom, Matijom Dedićem, Matijom Cvekom i drugima,” objasnio nam je bojnik Dropuljić uz poruku kako odsad svi ljubitelji dobre glazbe u njihovim izvedbama mogu uživati i u svoja četiri zida.

Od mnoštva prošlogodišnjih koncerata u najljepšem im je sjećanju ostao onaj obljetnički u Lisinskom, pod nazivom Pet godina zajedno. “Uvijek se radujemo nastupu u hramu glazbe Lisinskom. Svaki naš koncert ondje održan ima humanitarnu svrhu. Koncert za udrugu Europa Donna održali smo 2017., a za Zakladu Ana Rukavina 2018. godine. Kad naplaćujemo ulaznice, to činimo isključivo u humanitarne svrhe,” naglasio je bojnik Dropuljić. Vrhunski glazbeni događaj upotpunili su solisti Renata Sabljak, Bruna Oberan, Adalbert Turner Juci i Matija Cvek te Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice.

Govoreći o planovima za budućnost, čeka ih godina puna aktivnosti i brojna gostovanja širom Hrvatske. U nekim su mjestima njihovi koncerti postali tradicija i svake ih godine žele ponovno ugostiti, a uvijek se rado odazivaju pozivima. Već početkom veljače počinju intenzivne probe za koncert povodom Valentinova na kojem će ugostiti mlade nade hrvatske glazbe: Matiju Cveka, Brunu Oberan, Eni Jurišić, Marka Kutlića i brojne druge. Svi ljubitelji dobrog zvuka pozvani su 12. veljače u Veliku dvoranu Doma HV-a “Zvonimir” gdje će uživati u vrhunskim izvedbama Jazz orkestra OSRH.


Jazz orkestar djeluje kao sastavnica Orkestra Oružanih snaga, zajedno sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice i Klapom “Sveti Juraj” HRM-a. Njihove su zadaće pružanje glazbene potpore za potrebe državnog i vojnog protokola, glazbeno-hodni nastupi te koncertne izvedbe glazbenih djela.


Doris RAVLIĆ, Foto: Josip KOPI