Još podmornica klase Lada?

(Foto: Admiralty Shipyards)

Prema izjavi zapovjednika ruske mornarice admirala Vladimira Koroljova domaćim medijima, nastavlja se gradnja podmornica klase Varšavjanka (Projekt 636.6), odnosno modificirane klase Kilo. Usto, bit će izgrađeno najmanje 12 novih podmornica klase Lada (Projekt 677). Ruski vojnobrodograđevni sektor trenutačno gradi dvije podmornice Projekta 677, “Kronštat” i “Velikije Luki”, koje bi 2021. trebale biti isporučene. Admiralitetsko brodogradilište potvrdilo je navode o potpisivanju ugovora o gradnji četvrte i pete podmornice tijekom 2019. godine.
Da podsjetimo, prva podmornica u klasi, “Sankt-Peterburg“, uvedena je u operativnu uporabu 2010. te je dodijeljena Sjevernoj floti. Gradnja druge, odnosno treće podmornice u klasi, “Kronštat” i “Velikije Luki”, zaustavljena je 2011. zbog niza razvojnih i projektnih poteškoća, ali je 2013. nastavljena.
Prema podacima Admiralitetskog brodogradilišta, Projekt 677 podrazumijeva duljinu podmornice 66,8 m, posadu od 35 članova i podvodnu brzinu od 21 čvora. Operativna dubina zarona je 250 m, može samostalno djelovati na moru 45 dana, u svim morima i oceanima, dubokim i plitkim vodama, osim zaleđenih. Opremljena je sa šest torpednih cijevi.

Maja PTIĆ GRŽELJ