Porinuta druga Lada

Druga dizelsko-električna podmornica klase Lada, oznake Project 677 i imena “Kronštat”, namijenjena RM-u Ruske Federacije porinuta je 20. rujna tijekom svečanosti održane u Admiralitetskom brodogradilištu u Sankt-Peterburgu.

(Foto: Admiralty Shipyards)

Kobilica druge, odnosno treće podmornice u klasi, “Kronštat” i “Velikije Luki” (izvorno “Sevastopolj”), položene su 2005., odnosno 2006., ali gradnja je 2011. obustavljena. Programsko izvješće o stanju gradnje govorilo je o nizu razvojnih i projektnih izazova koje je trebalo riješiti. Gradnja spomenutih podmornica nastavljena je 2013., odnosno 2015. u Admiralitetskom brodogradilištu. Sukladno postavljenim terminskim planovima, primopredaja podmornice “Kronštat” zakazana je za 2019., a “Velikije Luki” za 2021. godinu.

Podmornice klase Lada duge su oko 67 m i površinske istisnine 1765 t, opremljene sa šest torpednih cijevi i mogu nositi 18 torpeda. Zapadni izvori navode da mogu zaroniti do 250 m, dok ruski izvori tvrde kako je dubina zarona 50 m veća. Koristeći isključivo akumulatore, mogu preploviti do 650 NM i pod morem ostati do deset dana. Najveća podvodna brzina iznosi oko 20 čvorova. Imaju unaprijeđen, tzv. antisonarni premaz za trup, povećan doplov pri krstarećoj brzini te suvremena protubrodska i protupodmornička oružja, uključujući i raketni sustav Klub-S. Ukupno je planirana gradnja osam podmornica u klasi, a postupno će zamijeniti one klase Kilo.

Maja PTIĆ GRŽELJ