Južnokorejski brod za spašavanje podmornica

Brodograđevna grupacija Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) objavila je 21. kolovoza da će za potrebe južnokorejske mornarice osmisliti i razviti idejno rješenje novog broda za spašavanje podmornica. Isporuka broda istisnine 6300 planirana je za 2021. godinu. Spomenuta je grupacija odabrana 13. kolovoza kao jedini preferirani ponuđač za fazu idejnog projekta plovila koje nosi projektnu oznaku ASR-II.

(Ilustracija: DSME)

Mornarica trenutačno u operativnoj uporabi ima višenamjenski brod za spašavanje dug 102 m i istisnine 4300 t, imena “Hae Jin” (oznake 21, uveden uporabu u studenom 1996. godine), te višenamjenski spasilački brod s mogućnošću primanja helikoptera, dug 107 m i istisnine 3500 t koji je, među ostalim, i razvijen za zadaće podmorničkog spašavanja. Oba je plovila izgradilo brodogradilište DSME. Mornarica usto uskoro očekuje dostavu još jednog broda sličnog tipa, imena “Tongyeong”.
Južna Koreja od 2020. nadalje očekuje isporuku većih podmornica KSS-III s dizelsko-električnim pogonom, istisnine 3000 tona. Mornarica je stoga započela razmatrati plovne platforme za spašavanje s povećanim i unaprijeđenim kapacitetima. Preliminarni opis broda ASR-II sugerira da će, za razliku od ostalih plovila, biti u potpunosti namijenjen spašavanju podmornica. Najnoviji će brod za spašavanje podmornica sadržavati poboljšane i unaprijeđene sustave podrške, kao i performanse koje pokrivaju cjelokupnu operativnost za veći tip podmornica.

Maja PTIĆ GRŽELJ