Porinut najveći južnokorejski logistički brod

Hyundai Heavy Industries (HHI) porinuo je 29. studenog u brodogradilištu Ulsan prvi borbeni logistički brod projektne oznake AOE-II, izrađen po narudžbi južnokorejske ratne mornarice. Brod imena “Soyang” ima istisninu od 23 000 tona, a ulaskom u operativnu uporabu postat će najveće logističko plovilo u floti.
Prema dostupnim specifikacijama, brod je dug 190 m, širok 25 m, postiže najveću brzinu od 23 čvora, može nositi do 10 000 tona nafte i 1000 tona hrane i streljiva. Usto, ima sletnu palubu za smještaj helikoptera, 25-tonsku dizalicu i sustave naoružanja za samoobranu.

(Foto: ROK Navy)

HHI navodi da su, u usporedbi s prethodnim brodovima, na novom uvelike poboljšane sposobnosti ukrcaja tereta, kao i sama upravljivost plovila. “Soyang” će moći istodobno dopunjavati nekoliko brodova, a taktički ima važnu ulogu u povećanju operativnih sposobnosti južnokorejske mornarice.
Službena dostava broda mornarici označena je za sljedeću godinu, a operativnost bi trebao postići u prvoj polovini 2018. godine. Nakon što uđe u uporabu, u sastavu južnokorejske mornarice nalazit će se četiri velika pomoćna broda namijenjena potpori.

Maja PTIĆ GRŽELJ