Kadeti na kampovima širom Hrvatske

Kao i svake godine, srpanj je mjesec kad buduće časnice i časnici OSRH izlaze na teren i provode ljetne kampove širom Lijepe Naše. Hrvatski vojnik obišao ih je na dvjema lokacijama

Ovogodišnji je ciklus ljetnih kampova, kao i obično, organiziralo Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” u suradnji s granama i postrojbama OSRH. Planiranje je već uigrano, ali i dalje složeno. Kadeti se dijele po postrojbama, koje su pak povezane sa smjerovima te godinama studija, što traži korištenje više različitih lokacija te praktički tri operativne domene: kopno, more i zrak. To znači da u srpnju kadeti žive, rade, uče i uvježbavaju se na terenima širom Hrvatske. Hrvatski vojnik ovaj ih je put obišao na dvjema lokacijama: na Ljetnom kampu 3 na vojnom vježbalištu “Gakovo” te na Ljetnom kampu 2 u vojarni “Josip Jović” na Udbini.

Da je Ljetni kamp vrhunac pješačke obuke kadeta još smo se jednom uvjerili u Gakovu. Na tamošnjem Ljetnom kampu 3 sudjeluju 72 kadeta vojnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo. Uz njih je i osam kadeta generacijskih voditelja zajedno s instruktorima. Na kampu se provodi ocjenjivanje kadeta prije svega u ulogama zapovjednika voda, a zatim i u ulozi prvog dočasnika voda. Na obuci se naglasak stavlja na provedbu zadaća iz postupaka vođenja postrojbe te taktike voda u napadu i obrani, postavljanja zasjede, reakcije na izravnu i neizravnu paljbu te borbene ophodnje. Kadeti imaju visok tempo obuke u kojoj moraju isplanirati cijelu operaciju te je kasnije provesti u djelo, pri čemu sve vrijeme moraju voditi brigu o izvršavanju zadaća u svakoj fazi operacije. Osim toga, od kadeta se očekuje da cijelo vrijeme vode brigu o svojim ljudima, koje moraju voditi primjerom i pravilno im zapovijedati.

 Ekstremni vremenski uvjeti

“Fokus vježbi koje se provode tijekom Ljetnog kampa na zapovjednicima je i dočasnicima vodova”, rekao je kadet desetnik Niko Mažar. Objasnio je kako je u drugom planu obuka za zapovjednike desetina. S druge strane, individualne su radnje u velikom dijelu prijeđene na prijašnjim kampovima, što govori kako su kadeti na Gakovu došli do visokog stupnja razvoja u svojoj obuci. Mažar je objasnio kako je obuka izazovna te kako je dodatno otežava zahtjevan teren, ali i vremenske prilike koje su ovih dana takve, kako kaže, da “iscijede iz svakoga i zadnju kap tekućine”. Unatoč tome, bilo je jasno da svi izvršavaju sve zadaće koje se pred njih stave.

“Obuka za zapovjednika voda kompleksna je i sadržajem se nadovezuje na prethodne obuke za zapovjednika desetine, kao i na temeljne vojničke radnje koje su bile sastavni dio obuke na prijašnjim godinama studija”, rekao je kadet desetnik Mario Simić. Dodao je kako je obuka to kompliciranija jer se pred zapovjednika voda postavlja zadaća da upravlja većim brojem ljudi, odnosno s nekoliko desetina. Dodatno je otežava posebna konfiguracija terena na Gakovu u paru s vremenskim uvjetima koji graniče s ekstremnim. No, mladi kadet desetnik objašnjava da je sve skupa dosta zanimljivo i baš zato što je izazovno dobar je osjećaj kad se sve dobro i kvalitetno provede. Unatoč činjenici da se Ljetni kamp odvija na jednakoj lokaciji kao i Zimski, koji je proveden početkom godine, kadeti su suočeni s potpuno drugačijim uvjetima, u prvom redu sa smanjenom vidljivošću zbog procvjetale vegetacije. Ipak, olakšavajuća je okolnost što tlo po kojem se kreću nije smrznuto, klizavo ili blatnjavo, već suho. Najveći su izazov za sve polaznike ovogodišnjeg Ljetnog kampa 3 kadetske obuke ipak visoke temperature. Da je obuka zahtjevna i izazovna, pogotovo u takvim vremenskim uvjetima, potvrdio je i kadet desetnik Josip Bešlić. Rekao nam je da su koordinacija sa 60 ljudi te precizna i učinkovita komunikacija sa svakim od njih izazovi sami po sebi, a pogotovo kad vas neprestano udaraju toplinski valovi i Sunce koje nemilosrdno prži. Upravo zbog toga, kadete se uči da je ključno da zapovijed bude izgovorena nedvosmisleno i jasno, tako da nije podložna individualnim tumačenjima.

Kadetkinja skupnica Sarah Valjak smatra da su kadeti dobro pripremljeni za sve ekstremne uvjete, i visoke, ali i niske temperature

Iskusniji i opušteniji

Slična je vrućina udarala i po vojarni “Josip Jović” na Udbini. No, ono što je vrijedilo za njihove starije kolege na Gakovu, vrijedilo je i za kadete na tamošnjem Ljetnom kampu 2. Ukupno 64 kadetkinje i kadeta 19. naraštaja vojnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo ulagali su maksimum kako bi kvalitetno prošli sve aspekte obuke. O njima se brinuo iskusni zapovjedno-instruktorski tim na čelu sa zapovjednikom kampa natporučnikom Renatom Cecijem, te još osam kadeta generacijskih voditelja. Uvjeti smještaja i obuke na Udbini bili su jako dobri, što je i zasluga Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, koje je pružilo svu potrebnu potporu Hrvatskom vojnom učilištu. Pogled na djelatnike i polaznike Središta, kao i pripadnike nekih operativnih postrojbi OSRH koje vježbaju u vojarni, bio je još jedan motivirajući faktor za kadete.

Dvotjedni kamp počeo je 9. srpnja, a Hrvatski vojnik stigao je na teren 17. srpnja. Meteorološka aplikacija na mobitelu pokazivala nam je 34 stupnja u hladu te sugerirala da naša osjetila zapravo bilježe 38 stupnjeva. Razgovaramo s natporučnikom Cecijem, koji je i sam bio kadet 10. naraštaja i polazio tzv. stari program. “Za razliku od prošlogodišnjeg Ljetnog kampa 1, fokusiranog na obuku pojedinaca, ovi su kadeti sad puno iskusniji i opušteniji. Stavljamo naglasak na taktiku i na ulogu zapovjednika desetine. Kroz vježbe moraju naučiti kako upoznati svoje ljude i kako ih voditi. Dakle, naučiti kako biti vođa koji se brine za sebe i za druge, koji se suočava s odgovornošću”, objašnjava natporučnik, inače zapovjednik 3. kadetske satnije u Kadetskoj bojni. Kako bi postigli te ciljeve, instruktori kod kadeta inzistiraju na timskom radu. Ne treba zaboraviti da se tijekom kampa polaznici rotiraju na zapovjednim dužnostima, ali i kao vođe timova, puškostrojničari… “Svi smo zajedno započeli i svi ćemo zajedno završiti”, kategoričan je Ceci, uz primjetno zadovoljstvo koje mu donosi vidljiv napredak kadeta u odnosu na prošlu godinu. Jako je zanimljivo kad netko od njih uspije planirati zadaću te uspješno riješiti problem uz vlastitu inicijativu, na neki iznenađujući, ali propisan i učinkovit način.

U odnosu na prvi kamp, vidi se da je na drugom kampu stavljen veći naglasak na timski rad, kaže kadet skupnik Ivan Ivković

Raspoređivanje obuke

Naravno, taj napredak nije kod svih jednak. Neki uvijek odskaču, pa i iznenade. Ponekad se dogodi da kadetkinje i kadeti koji su povučeniji ili skromniji u učionici, izlaskom na teren pokažu odlike pravog vođe. Ipak, onaj pravi pokazatelj bit će Ljetni kamp 3, kad je na redu obuka za zapovjednike vodova, što znači i još puno prostora za napredak. Nakon uvoda u zatvorenom prostoru, uz ugodan klimatizacijski uređaj, izišli smo na teren s jednom od desetina. Srećom, na Udbini ne nedostaje sjenovitih šumaraka, no dijelom prolazimo i preko užarene livade. A cijelo vrijeme moramo paziti kako koračamo, ne samo zbog gustiša ili grbavog terena nego i zbog zmija. Ipak, vidimo da se kadeti snalaze izvrsno, ne vidimo ni umor, ni patnju zbog vrućine, makar se kreću praktički pod punom opremom. “Ovdje smo kako bismo se maknuli iz Zagreba, osjetili vojnički život, bili na terenu, na zraku, zaprljali se, oznojili se, proveli u djelo ono o čemu smo mjesecima razgovarali i učili u našoj vojarni”, čuli smo prije polaska. Bitno je što su organizatori i zapovjednici kampa predvidjeli sve potrebne mjere sigurnosti. Zatreba li, medicinska pomoć u vojarni brzo je dostupna, a od svakog kadeta, pa i instruktora, traži se da uza se stalno ima odgovarajuće količine pitke vode. Obuka se raspoređuje tijekom cijelog dana, tako da se izbjegava najveći intenzitet kad je Sunce na najvišim pozicijama. Kadetkinja skupnica Sarah Valjak smatra da su kadeti dobro pripremljeni za sve ekstreme uvjete, i visoke, ali i niske temperature. “Mislim da je puno toga u našoj glavi, u onom što kažemo samima sebi da je moguće”, kaže nam rođena Križevčanka. Kadet skupnik Ivan Ivković dolazi iz Škabrnje i već je u srednjoj školi znao što će, kamo će i kako će. “U odnosu na prvi kamp, vidi se da je sad stavljen veći naglasak na timski rad”, dodaje polaznik.

Pomaci se već vide

Desetina naoružana puškama VHS te puškostrojnicama uvježbavala je taktičko kretanje na različitim konfiguracijama terena, a u jednom trenutku bili su izloženi i simuliranom napadu, što je značilo pravu akciju sa zvukovima ispaljivanja manevarskog streljiva. Uz pažljivo oko instruktora, desetina je počela zauzimati pozicije po šumarku i odgovarati na napad. Sve je potrajalo desetak minuta i pucnji su utihnuli. Tad su instruktori rekli kadetima da slobodno sjednu i odmore se, no to je značilo i početak male analize netom proteklog događaja. Pristup je interaktivan: od samih kadeta tražilo se da nabroje pet dobrih i pet loših stvari koje je desetina učinila tijekom napada. To nam se, laički gledano, činilo jako dobrim načinom učenja i obuke. “Ovo što ste vidjeli zapravo je dio ovdašnje svakodnevne obuke. Cilj je da sami prepoznamo svoje pogreške i onda na njima učimo”, kaže nam kadet skupnik Ivković. “Logično je da mi kao vojnikinji često bude ugodnije na terenu, u šumi, nego u školskoj klupi ili pred knjigom. No, smatram da je naglasak na tome da izgradimo sebe kao vođe. Pomaci u svim segmentima vide se već tijekom prvog tjedna kampa, a mogu reći da se veselim idućem, trećem kampu”, zaključuje kadetkinja skupnica Valjak.


Kampovi HRM-a: PLOVIDBA HRVATSKIM JADRANOM

Ljetni kamp 2

Cilj je Ljetnog kampa 2 osposobljavanje kadeta za osnovnu razinu znanja, vještina i sposobnosti mornara. To se postiže svladavanjem osnovnih mornarskih vještina, prilagodbom na morske uvjete te poboljšavanjem psihofizičke spremnosti na moru. Kamp služi kao nadogradnja stečenog znanja iz obuke kroz godinu te osposobljavanje kadeta za veslanje i jedrenje u kuteru, kao i za napredne tehnike plivanja. Nakon Ljetnog kampa 2 kadet je osposobljen za provedbu zadaća mornara te za izradu osnovnih uzlova, vojeva, pašnjaka, zapora, upletki, pletiva, opleta, jednostavnost njihova vezivanja i sigurnost uporabe, čuvanje i održavanje brodske užadi te korištenje ispravne terminologije. Osposobljen je za veslanje u kuteru na svim pozicijama, pravilno veslanje na lijevoj i desnoj strani kutera, jedrenje u kuteru, poznaje snast i opremu brodice na vesla i jedra, vez broda i brodice. Kadeti razvijaju odgovarajuće vještine i brzine pri jedrenju kuterom, ispravno odlučuju u nepredviđenim i opasnim situacijama čestim manevrima osnašćivanja i rasnašćivanja kutera. Obučavatelji su zapovjednik Ljetnog kampa 2 poručnik Luka Vuković te stožerni narednik Mate Vrcić, a obuka se provodi u lučici Poljud, Kaštelanskom zaljevu i Splitskom kanalu. Naprednim tečajem plivanja kadet je osposobljen za primjenu tehnika plivanja (kraul, leđno i prsno), tehnika ronjenja na dah te ronjenja s maskom i disalicom, kao i tehnika skokova u more. Isto tako, uvježban je za plivanje u odori s naoružanjem, spašavanje utopljenika, pružanje prve pomoći te veslanje u gumenom čamcu. Napredni tečaj plivanja u lučici Poljud provode bojnik Domagoj Bagarić te državni službenik Goran Rogalo.

Ljetni kamp 3

Ljetni kamp 3 kadeta 18. naraštaja nadogradnja je mornarskih vještina s Ljetnog kampa 2 te granske obuke kroz akademsku godinu. Provodi se u dvije faze: u prvoj se kadeti osposobljavaju u jedrenju u jedrilicama jednosjedima klase Laser, a u drugoj kroz višednevnu plovidbu u jedrilicama klase Krstaš. Jedrenje na jedrilicama klase Laser provodi se u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, a obuku provodi zamjenik zapovjednika Ljetnog kampa 3 poručnik bojnog broda Lovro Orešković uz kadete starijih generacija kroz generacijsko vođenje. Višednevna plovidba u jedrilicama Krstaš provodi se u akvatoriju srednjeg i južnog Jadrana, a obuku provode zapovjednik Ljetnog kampa 3 poručnik bojnog broda Hrvoje Repušić i poručnik korvete Jurica Modrić, uz članove posade jedrilica Krstaš iz sastava Središta za obuku HRM-a. Tijekom višednevne plovidbe kadeti se osposobljavaju za samostalno upravljanje jedrilicom na motorni pogon, jedrenje, planiranje putovanja, mornarske vještine, pripremu broda i posade za plovidbu, navigacijsku pripremu te za sigurnosne postupke iz programskog područja Sigurnost na moru. Upoznaju se usto s povijesnim i zemljopisnim značajkama područja plovidbe hrvatskim Jadranom. Tom vrstom obuke kadeti se upoznaju s cijelom procedurom planiranja, organizacije provedbe pomorske plovidbe te praktičnom primjenom svih nastavnih kolegija i obučnih programskih područja svladanih tijekom školovanja, s ciljem što boljeg obnašanja prvih dužnosti na brodovima HRM-a.

Ljetni kamp 4

Ljetni kamp 4 kadeta 17. naraštaja, četvrte godine studija Vojno pomorstvo, provodi se u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, Splitskom i Drveničkom kanalu. Kadeti se usavršavaju u programskom području Manevriranje brodicom, Manevriranje sidrenja brodicom, Tegljenje brodicom, Manevar čovjek u moru. Sve to nadogradnja je ranijih ljetnih kampova te granske obuke kroz akademsku godinu. Obuka se provodi uporabom tradicionalnih drvenih brodica tipa pasara. Obuku provode zapovjednik Ljetnog kampa 4 satnik Igor Turk i instruktor Kadetske bojne nadnarednik Danijel Radat, uz kadete starije generacije kroz generacijsko vođenje.


Dva pilotska kampa HRZ-a

Kampovi HRZ-a za kadete smjera Aeronautika – vojni pilot počeli su ili će početi nešto kasnije od ostalih.

Osnovni pilotski kamp provodi se od 16. do 28. srpnja u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem. Tijekom kampa provodi se uvježbavanje, te upoznavanje kadeta s misijom, zadaćama i strukturom HRZ-a. Koncipiran je tako da kadeti ovladaju znanjima koja će im omogućiti potpuniji uvid u život i rad postrojbi te im olakšati usvajanje zahtijevanih znanja i letačkih vještina u nastavku školovanja. Posebna pozornost posvećuje se pravilima tijekom kretanja na aerodromima te organizaciji i funkcioniranju civilnog i vojnog aerodroma, kao i funkcioniranju kontrole letenja. Napredni pilotski kamp predviđen je od 23. srpnja do 4. kolovoza, također u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”. Tijekom kampa razvijaju se sposobnosti maksimalnog korištenja osobnih potencijala u svrhu unapređenja letačkih sposobnosti. Fokusiran je na održavanje uspostavljenih standarda letenja na najvišoj razini radi upravljanja sigurnošću u zrakoplovstvu i razvoju individualnih znanja, vještina i sposobnosti za preživljavanje na vlastitom i protivničkom području.


Kamp 1 na Gašincima: zavidan stupanj motivacije

Ljetni kamp 1 provodi se na vojnom poligonu “Gašinci” od 9. do 21. srpnja. Na kampu je 76 kadeta 20. naraštaja svih vojnih studijskih programa, od toga 36 smjera Vojno vođenje i upravljanje, 20 smjera Vojno inženjerstvo, šest smjera Vojno pomorstvo te 14 kadeta pilota smjera Aeronautika, koji su na prvoj godini studija. Kamp traje dva tjedna, tj. 100 nastavnih sati. Na njemu se provodi taktičko uvježbavanje u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima, pri čemu se osigurava dosljednost zadaća provedenih u okviru obuke tijekom akademske godine, Zimskog kampa 1 te preostala planirana obuka. Dio kampa je i uzbunjivanje te hodnja u uvjetima smanjene vidljivosti, baš kao i završno ocjenjivanje za prvu godinu kadetske službe. Kadeti su podijeljeni u četiri skupine koje se na poludnevnoj bazi rotiraju na radnim točkama baziranim po programskim područjima iz temeljnih vojnih vještina: Rukovanje osobnim oružjem, Taktika pojedinca i reakcije, Zaštita, Komuniciranje i Topografija. Cilj kampa je kroz temeljnu obuku u ljetnim uvjetima i završnu fazu u obučavanju kadeta prve godine studija osposobiti ih za dužnost strijelca, u rodu pješaštvo. Svrha je izgraditi kadeta koji ima zahtijevane sposobnosti, znanja i vještine te posjeduje temeljne vrijednosti (domoljublje, čast, služba i profesionalna etika), te ima osjećaj pripadnosti Hrvatskoj vojsci. Premda su na početku vojne karijere, kadeti su pokazali zavidan stupanj motivacije i brzo svladali postavljene zadaće. Stoga je Kamp 1 kvalitetna osnova za nadogradnju na idućim kampovima kadeta.


TEKST; Tomislav Vidaković, Domagoj Vlahović, Hrvoje Repušić; FOTO:  Tomislav Brandt, Domagoj Vlahović