”Što je obuka izazovnija, kadeti se više angažiraju“

Kadeti 14. i 15. naraštaja vojnostudijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo boravili su na vojnim poligonima ”Gakovo“ i ”Gašinci“ gdje su u sklopu Ljetnog kampa 1 i Ljetnog kampa 2 nakon završetka akademskog dijela godine teorijska znanja primjenjivali na terenu

Kretanje na bojištu u svim vremenskim uvjetima, osnove topografije, osnove naoružanja, prve pomoći, korištenje signala rukama, maskiranje – samo su neke od vještina koje je na vojnom poligonu ”Gakovo“ u sklopu Ljetnog kampa 1 od 8. do 20. srpnja svladavalo ukupno 93 kadeta 15. naraštaja. Prema dojmovima studenata prve godine studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje boravak u kampu, odnosno naporna vježba i obuka najzanimljiviji su im dio školovanja.

Poručnica Doroteja Klinžić, o. d. zapovjednika 3. kadetske satnije pojasnila nam je da su kadeti na Gakovu prolazili temeljene vojničke vještine koje su prethodno obradili na Zimskom kampu 1, a radi se o obuci pojedinca, maksimalno do razine tima, odnosno četiri osobe.

”Ovisno o obuci dan je bio podijeljen na četiri ili pet radnih točki na kojima su se kadeti izmjenjivali. Uvježbavali su taktiku, odnosno kretanje na bojištu, zaštitu, kako koristiti signale rukama, zemljovid, orijentaciju pomoću kompasa, jedna radna točka bilo je rukovanje osobnim naoružanjem… Ova prva godina bila je specifična po tome što smo u obuku uveli najstarije kadete narednike s četvrte godine koji su učili kako svladati vještine predavanja, mentorstva pa su oni bili u ulozi asistenata obuke uz nadzor instruktora, iskusnih dočasnika,” rekla je poručnica Klinžić. Ističe kako je za funkcioniranje kampa iznimno važna bila suradnja s dočasnicima, odnosno instruktorima Kadetske bojne koji su sa svojim 20-godišnjim vojnim iskustvom postigli da kamp bude zanimljiv i ono, što je najvažnije, da kadeti budu zadovoljni.

”Kadeti su odlični, trude se maksimalno, angažirani su od 5 ujutro do 22 sata i njihov je rad za svaku pohvalu,” naglasila je poručnica Klinžić.

Radom i angažmanom kadeta zadovoljan je i instruktor, nadnarednik Željko Vinšćak koji ističe kako je obuka koncipirana sukladno nastavnim planovima i programom koji se provode u programu dragovoljnog osposobljavanja ročnika.

”Kao instruktoru mi je normalno da tražim više i bolje, ali jako sam zadovoljan angažmanom kadeta. Zadovoljstvo mi je gledati kako rastu i razvijaju se. Mi instruktori trudimo se da je obuka najsličnija realnim uvjetima pa smo primjerice iz prve pomoći osigurali lutke te su svi kadeti vježbali reanimaciju. Unatoč tome što je obuka iznimno zahtjevna, treba naglasiti da je kadeti jedva čekaju. Što je obuka izazovnija, kadeti se više angažiraju. Poslije akademskog dijela jedva čekaju da se posvete radu na terenu,” objašnjava ovaj iskusni instruktor. Da im je nakon cjelogodišnjeg boravka u učionicama Hrvatskog vojnog učilišta, boravak na terenu velik izazov i zadovoljstvo, potvrdila nam je i kadetkinja Mirta Kevo, studentica prve godine Vojnog inženjerstva.

”Neke radne točke zahtijevaju više tjelesnu, neke više psihičku izdržljivost. Osobno su mi bile najnapornije hodnje s punom opremom, a najviše mi se sviđa rukovanje osobnim naoružanjem. Osim toga, dosta smo radili na povezanosti cijelog voda i satnije jer je to vrlo važno za naš osobni napredak. Tijekom akademskog dijela godine, ne stignemo se zbog učenja previše družiti, a ovdje moramo surađivati pa se tako izgrađujemo u cjelini,” smatra kadetkinja. Njezin kolega Josip Banek kaže kako je obuka zanimljiva i zahtjevna, a nakon njezina završetka kadeti su osposobljeni kao svi drugi vojnici.

”Na HVU-u učimo teoriju koju ovdje na kampu pretvaramo u praksu. Sve naučeno mnogo je zanimljivije kad se provodi na terenu,” zaključuje kadet Banek.

Osim Ljetnog kampa 1 na vojnom poligonu ”Gakovo”, ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je i Ljetni kamp 2 na vojnom poligonu ”Gašinci“ na kojem je na obuci bilo 83 kadeta 14. naraštaja. Radi se o kadetima koji su završili drugu godinu vojnostudijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, a na kampu su uvježbavali zapovijedanje i upravljanje timom i desetinom. ”Ljetni kamp 2 planiran je na drugoj godini studija. Sastoji se od triju faza – Zimskog kampa, Ljetnog kampa i obuke tijekom godine. Cilj je kampa uvježbati kadete da zapovijedaju i upravljaju timom i desetinom, znači pješačkim timom. Kamp je koncipiran tako da je bilo teorijskih izlaganja i prakse na terenu, a završetak kampa bio je planiran kao situacijska vježba u stvarnim uvjetima što znači da su kadeti bili 24 sata neprekidno na terenu,” objašnjava zapovjednik Ljetnog kampa 2 satnik Hrvoje Šimleša. Završna vježba, nastavlja satnik Šimleša, bila je planirana tako da obuhvati sva znanja i vještine koje kadeti moraju imati nakon završetka kampa što znači da su morali znati upravljati timom i desetinom, formacije i tehnike kretanja desetine, reakcija na izravnu i neizravnu vatru, prelazak opasnih područja, reakcija na napad i zaposjedanje područja obrane i desetina u napadu.

”Dosta smo radili na samom planiranju. Učili smo kadete kao buduće časnike i zapovjednike vodova da pravilno planiraju, pravilno izdaju zapovijedi te da traže od podređenih razumijevanje zapovijedi koju su izdali, kaže zapovjednik Ljetnog kampa 2 i pokazuje nam vojnu nastambu u šumi u kojoj su kadeti spavali. Radi se o klasičnoj vojnoj maskiranoj nastambi koja služi za boravak u prirodi do najviše 24 sata, a kako vojnici u njoj mogu koristiti samo svoju osobnu opremu, ne djeluje nimalo udobno. No, kadeti su, kako nam sami kažu, u tome uživali.

Dok nam satnik Šimleša pojašnjava koje su sve taktike kadeti polaznici kampa svladavali, sami kadeti spremaju se na provedbu završne vježbe. Zapovjednik desetine provjerava jesu li svi njegovi podređeni shvatili svoje uloge u zadaći, dodatno se analizira neprijatelj te utvrđuje kako se protiv njega boriti i poraziti. Nakon što su izvršili svoju zadaću, razgovaramo s kadetom skupnikom Matijom Kosom koji je u završnoj vježbi imao ulogu zapovjednika desetine.

”Danas smo provodili napadno djelovanje, osvajali smo jedno brdo. Kao zapovjedniku desetine, moja je uloga bila koordinirati zapovjednicima timova. Izvršili smo zadaću i s ponosom se možemo vratiti na Hrvatsko vojno učilište,” kaže kadet Kos. Dodaje kako je kamp bio iznimno naporan, ali i poučan.

”Svaki smo dan učili nešto novo, događale su se nove izvanredne situacije, morali smo se njima prilagođavati, razmišljati na neki novi način. Nikad nismo znali gdje nas očekuje neka zadaća i neprijatelj. Instruktori su dali sve od sebe da nam ovaj kamp učine zanimljivim. Kako smo se približavali kraju, bili smo dosta iscrpljeni, ali smo svi iščekivali trenutak kad smo prespavali vani kao prava vojska,” sažeo je svoje dojmove o kampu kadet Kos. Njegova kolegica skupnica Katarina Šušnja dodaje kako je ovaj kamp, za razliku od onih prethodnih, bio zahtjevniji i iziskivao je mnogo više napora. ”Prije se od nas tražila samo tjelesna spremnost, a sad se uz to traži i planiranje, razmišljanje i improvizacija,” zaključuje kadetkinja Šušnja.

Da su kadeti uspješno završili sve pred njih postavljene zadaće, potvrđuje zapovjednik Ljetnog kampa 2 te ističe njihovu iznimnu motiviranost.

”Radili smo minimalno 10 do 12 sati dnevno. Uz iznimnu motiviranost kadeti pokazuju predanost poslu, veliko domoljublje, što nam je jako važno. Vole ovaj poziv, teže usvojiti nova znanja, biti svaki dan sve bolji i bolji i pravi je užitak raditi s njima. Kao zapovjedniku vrlo mi je važno odgajati kadete, odnosno izgrađivati njihov karakter i njihove sposobnosti vođe kako bi jednog dana kao vođe motivirali podređene, bili im primjer. Uz sve bazične osobine, koje budući časnik zapovjednik mora imati, potrebna je nadogradnja profesionalnih vještina. Kombinacijom tih dviju sposobnosti sigurno ćemo imati budućeg časnika pobjedničke Hrvatske vojske,” smatra satnik Šimleša te posebno ističe i veliku ulogu instruktoru.

”Radi se o instruktorima poteklim iz Domovinskog rata koji s velikim žarom prenose svoje iskustvo ovim mladim ljudima,” zaključuje zapovjednik Ljetnog kampa 2.

Martina Butorac, foto: Tomislav Brandt