“Tek se na terenu osjećamo kao pravi vojnici…”

Ovogodišnji ljetni kampovi kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” bili su nešto drukčiji nego proteklih godina. Dok su s polaznicima Ljetnog kampa 2 u vojarni “Josip Jović” u Udbini radili budući instruktori Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, kadete ljetnih kampova 1 i 3 na vojnom vježbalištu “Gakovo” obučavali su iskusni instruktori iz 3. mehanizirane bojne Pauci

S kakvim će se sve izazovima susretati prvi polaznici budućeg Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, koje počinje raditi tijekom rujna, i što će od njih tijekom obuke zahtijevati najiskusniji dočasnici Hrvatske kopnene vojske, iz prve su se ruke mogli uvjeriti kadeti 15. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, studenti druge godine Vojnog vođenja i upravljanja i Vojnog inženjerstva, koji su od 7. do 21. srpnja u vojarni “Josip Jović” u Udbini boravili na Ljetnom kampu 2.

Poručnik Dino Bajac

Ukupno 89 polaznika uvježbavalo je zapovijedanje vodom i desetinom, odnosno pješačkim timom, a bila su obuhvaćena programska područja: pješačko naoružanje sa zadaćom gađanja, pojedinačne zadaće, protupješačke i protuoklopne mine, prolaz kroz minske zapreke, programsko područje taktika, desetina u obrani i desetina u napadu, prelazak zapreka u binomu s naoružanjem, dnevne i noćne hodnje, a kadeti su počeli uvježbavati i proces vođenja postrojbi.”Prošle smo godine uvježbavali pojedince i binome, a ove uvježbavamo desetinu i vod. Kadete stavljamo u ulogu zapovjednika desetina i vodova i da odlučuju kao dočasnici.

Kamp se provodi istodobno s obukom instruktora za Središte za razvoj vođa ‘Marko Babić’, tako da su kadeti ovdje u ulozi obučne skupine. Uz pomoć iskusnih instruktora mogu najbolje vidjeti što su naučili i to nadograđuju te izvršavaju sve zadaće,” objašnjava nam zapovjednik voda u 3. kadetskoj satniji poručnik Dino Bajac dok obilazimo kadete u vojarni “Josip Jović” u Udbini. Dodaje kako su zbog prisutnosti najiskusnijih dočasnika, budućih instruktora borbenih vođa, iznimno motivirani.

S obzirom na to da su ovogodišnji Ljetni kamp provodili budući instruktori Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pitamo višeg instruktora u Kadetskoj bojni časničkog namjesnika Krešimira Maslaća kako su se kadeti snašli u za njih neuobičajenoj ulozi.”Kadetima ovo nije uobičajen Ljetni kamp, no držimo se tema koje bismo trebali provesti tijekom Ljetnog kampa 2. Nova im je vožnja helikopterom, no ubacili smo je više zbog instruktora koji će u rujnu voditi obuku. U ovom Ljetnom kampu malo je više stege, ali vodimo računa da je riječ o kadetima, a ne polaznicima obuke u Središtu za razvoj vođa,” odgovara časnički namjesnik Maslać, inače glavni instruktor obuke obučavatelja u Središtu za razvoj vođa “Marko Babić”.

Vještinama i motivacijom kadeta bili su zadovoljni i budući instruktori Središta koji su, kako kažu, radeći s njima osvježili svoja znanja.”Kadeti su ovdje dio pilot-projekta. Iako su mladi i nisu iskusili pravu obuku, dobro se drže. Moramo imati na umu da su to ipak kadeti, a ne iskusni vojnici poput budućih polaznika Središta,” ističe stožerni narednik Davor Horvat, budući instruktor Središta za razvoj vođa “Marko Babić”.

Da je intenzitet obuke nešto jači nego inače, potvrđuju i sami kadeti, no ne čini se da im to smeta. Naprotiv, zadovoljni su načinom rada i spremno izvršavaju sve zadaće koje pred njih postavljaju instruktori. Potvrđuje to i kadet druge godine studija Vojno inženjerstvo Josip Lukinac te ističe kako im je veliko zadovoljstvo biti na terenu i provoditi u praksi sve što su tijekom godine naučili.

 

“Iako je intenzitet rada nešto jači, dojmovi su pozitivni. Dobar je osjećaj iscrpiti se i fizički i psihički, osjetiti kako je biti umoran i pod stresom jer se ipak pripremamo za takve realne situacije. Instruktori su puni znanja, vidi se da su predani poslu i da im je izazov raditi s nama. Pomažu nam kad pogriješimo, spremni su odgovoriti na sva naša pitanja i pokazati nam ispravan način. Traže od nas logičko razmišljanje i da sami nađemo način rješavanja problema,” kaže kadet Lukinac s kojim smo razgovarali nakon uvježbavanja taktičkog kretanja, kretanja kroz šumu te osiguranja i izvlačenja ranjenika.

S njim se slaže i kadetkinja Simona Ilova iz Sjeverne Makedonije, navodeći da je ovaj Ljetni kamp organiziran na visokoj razini.”Instruktori nam pružaju puno toga što možemo naučiti i što nam je važno za razvoj karijere. Radimo više nego na prošlogodišnjem kampu, no to je razumljivo jer sad smo druga godina studija i moramo izvršavati sve zahtjevnije zadaće kako bismo se razvili i jednog dana bili vođe,” rekla je kadetkinja koja će se nakon studija na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” vratiti u Sjevernu Makedoniju i karijeru nastaviti u vojsci.

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je i vojno vježbalište “Gakovo”, na kojem su u istom razdoblju boravili polaznici Ljetnog kampa 1 i 3. Tijekom drugog tjedna posjetili su ih i načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Senad Fejzić, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović” satnik Hrvoje Šimleša sa suradnicima. Izvršavajući na radnim točkama predviđene zadaće, kadeti su im prenijeli dojmove o Ljetnom kampu te istaknuli da se tek na terenu osjećaju kao prava vojska.

Dok su s polaznicima Ljetnog kampa 2 u vojarni “Josip Jović” u Udbini radili budući instruktori Središta za razvoj vođa, i u program Ljetnog kampa 1 i 3 uvedena je novost. Naime, kako bi im što više približili rad u postrojbama, kadete su na vojnom vježbalištu “Gakovo” uvježbavali iskusni instruktori 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade.

“Stupili smo u kontakt sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general-bojnikom Sinišom Jurkovićem i on nam je omogućio da na kamp dođu najelitniji instruktori iz bojne Pauci, koji su prošli Domovinski rat i imaju iznimno puno iskustva, ne samo ratnog nego i međunarodnog, i da to iskustvo prenesu na kadete. Kadeti su tako iz prve ruke dobili informacije o tome što ih očekuje ne samo u postrojbi nego i u operacijama, a instruktori su im prenijeli i informacije potrebne za izvršavanje njihove primarne zadaće, a to je obrana domovine.

S druge strane, instruktori su dobili ono što je za njih iznimno važno, a to je spoznaja da se tradicija nastavlja i da puno ulažemo kako bismo od kadeta dobili buduće časnike. Instruktori su vidjeli da idemo dobrim putem, dali su nam sugestije koje ćemo prihvatiti te takav način obuke primjenjivati i na drugim kampovima,” rekao je brigadir Stručić te dodao kako se na taj način harmonizira cijeli vojni sustav. “Ovim će instruktorima sadašnji kadeti i budući časnici sutra zapovijedati. Ovdje sad stvaramo vođe, a ako itko zna kako bi oni trebali u budućnosti raditi, onda to znaju instruktori koji su to već sve u praksi prošli. Mogu prenijeti i njihove dojmove, a to je da zaista za našu budućnost ne treba strepiti,” zaključio je brigadir Stručić.

Potvrđuju to i iskusni instruktori iz bojne Pauci, ističući kako su pozitivno iznenađeni kadetima, čija je motiviranost i želja za učenjem na visokoj razini.

Rad u gardijskim postrojbama

“Naša je primarna zadaća približiti kadetima treće godine rad u gardijskim postrojbama, dakle onima koje će biti njihovo radno mjesto za godinu dana, kad završe akademski dio obrazovanja. Ideja da se mi kao pripadnici gardijskih postrojbi prvi put pridružimo provedbi Ljetnog kampa izvrsna je. To bi trebala postati praksa kako bismo budućim časnicima približili rad u postrojbama. Velik broj kadeta ima strah od toga što će biti kad dođu na radna mjesta tako da im je ovo dobra priprema. Naučit će taktičke radnje koje se provode u gardijskim postrojbama. Možda prije dolaska nismo imali prevelika očekivanja od kadeta, no definitivno su nas razuvjerili,” kaže nadnarednik Ive Butković.

Razgovarali smo i s nadnarednikom Robertom Zurakom, inače JTAC (Joint Terminal Attack Controller) instruktorom koji je imao i specifičnu zadaću. Naime, osim što ih je poučavao taktikama, tehnikama i procedurama napadnog i obrambenog djelovanja pješačkog voda te taktikama, tehnikama i procedurama bliske zračne potpore i trećoj razini bojišta (zračnom prostoru), trebao je procijeniti ima li među polaznicima Ljetnog kampa 3 potencijalnih budućih prednjih zračnih kontrolora.

“U dva tjedna koliko smo tu prepoznali smo tri kadeta koja bi mogla postati zračni kontrolori. Tražimo buduće časnike od kojih daljnjom obukom možemo stvoriti dobre prednje zračne kontrolore, što nam osigurava opstojnost samog programa bliske zračne potpore, odnosno njezine integracije u postrojbe. Zadovoljan sam kadetima i moja je zadaća ovdje ispunjena. Dosad nismo radili s kadetima i bit ću ponosan budem li jednom prvi dočasnik nekom od njih,” rekao je nadnarednik Zurak.


Poručnica Sanja Rožanković-Sadiković, zapovjednik voda u 4. kadetskoj satniji

“Dok smo na prvoj i drugoj godini mi planirali i vodili obuku, na trećoj godini studija kadeti to rade sami. Provodimo sve što ih čeka u postrojbama – od dobivanja operativne zapovijedi, preko planiranja pa do provedbe. Na trećoj godini pokazuju i više nego što smo očekivali. Sve su zadaće dobro planirane, a posebno mi je drago što si međusobno pomažu i ispravljaju jedni druge. I ubuduće bismo trebali surađivati s instruktorima iz gardijskih brigada zbog toga što dolaze izravno iz postrojbi i znaju što kadete ondje čeka.”


Kadetkinja desetnica Anđela Matković, treća godina studija Vojno inženjerstvo

“Ovo je naš treći Ljetni kamp, ujedno i vrhunac obuke. Prvi smo put dovedeni u situaciju u kojoj provodimo ono što sami planiramo. Dobijemo smjernice što trebamo napraviti, a ostalo je na nama. Instruktori su tu za nadzor, eventualno sugestije ili pomoć ako je potrebno. Ove godine prvi put s nama rade instruktori iz gardijskih brigada, odnosno pripadnici izvan HVU-a. Smatram da je to dobro jer možemo bolje vidjeti što smo naučili i jesmo li spremni za godinu dana preuzeti postrojbu. Instruktori su zadovoljni onim što smo pokazali. Intenzitet obuke jači je, a kako sami planiramo, i psihički je zamornije.”


Matija Posavčić, kadet prve godine studija Vojno inženjerstvo

“Nakon što smo prošli Zimski kamp, na Ljetnom kampu ponavljamo ono što smo naučili – prvu pomoć i reakciju na izravnu i neizravnu paljbu, reakcije na topnički udar, kako koristiti pješačko naoružanje, kako se kretati. Danas smo kopali rovove za pojedinca koji štite od metka i protivnika i ta zadaća nije bila prezahtjevna.”

 

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt