Katarski posao u Italiji

Dugoočekivani katarski posao za gradnju i dostavu nekoliko većih ratnih brodova potvrđen je, objavio je 16. lipnja talijanski brodograđevni div Fincantieri. Tvrtka navodi kako su katarski dužnosnici potpisali ugovor vrijedan oko četiri milijarde eura, a odnosi se na izgradnju i isporuku sedam plovila kao i usluge tehničke i savjetodavne potpore za razdoblje od 15 godina. Svi će se brodovi graditi u Italiji tijekom šest godina, počevši od 2018. Uključene su četiri korvete duljine 100 m, desantni brod tipa LPD i dva odobalna ophodna broda.

(Foto: Leonardo)

Osnovne brodograđevne značajke korveta očituju se u istisnini oko 3000 tona, a imat će helikoptersku palubu i hangar. Tvrtka Leonardo-Finmeccanica dostavit će sustav upravljanja borbom (CMS) i mornaričke radare Kronos. PZO se temelji na raketama MBDA Aster 30 u vertikalnim lanserima i Raytheonovim RIM-116 Rolling Airframe projektilima kratkog dometa. Ostalo naoružanje činit će MBDA Exocet MM40 Block 3 protubrodski projektili, top Super Rapid kalibra 76 mm i dva topa kalibra 30 mm. Američka vlada već je odobrila prodaju 252 rakete RIM-116C Kataru koji je u ožujku objavio narudžbu protubrodskih raketnih sustava smještenih na kopnu koji rabe projektile Exocet MM40 Block 3 i MBDA Marte ER. Korvete će također biti opremljene sustavom elektronskog ratovanja Elettronica Virgilius i Black Snake sustavom za otkrivanje torpeda tvrtke Leonardo-Finmeccanica.
Desantna plovila tipa LPD bit će slična onima duljine 143 m izgrađenima za Alžir, dok će odobalni ophodni brodovi zapravo biti evolucija ophodnih brodova klase Falaj 2 izgrađenih za Ujedinjene Arapske Emirate. Ophodni brodovi bit će opremljeni Athena CMS-om, radarom Kronos , glavnim topom kalibra 76 mm, Exocet projektilima i MBDA VL Mica površina-zrak.

Maja PTIĆ GRŽELJ