Kineski Black Hawk

(Foto: PLA)

Portal Chinese Military Review objavio je 12. travnja da se iz novih fotografija kineskog srednjeg višenamjenskog transportnog helikoptera Z-20 da naslutiti da se njegov razvoj bliži kraju. Budu li te pretpostavke točne, očekuje se da bi ta letjelica najveće poletne mase od deset tona uskoro mogla biti spremna za operativno testiranje. U studenom prošle godine već je prošla testiranje letenja na velikim visinama u Zračnoj luci Gannan Xiahe u pokrajini Gansu.
Helikopter Z-20 sličan je američkom helikopteru S-70C, izvoznoj inačici američkog UH-60 Black Hawka, koji Narodnooslobodilačka armija Kine koristi od 1980-ih. Kineske oružane snage otkupile su tada 24 helikoptera, koji je po letnim karakteristikama, materijalima i pouzdanosti smatran boljim od svih helikoptera domaće proizvodnje. Z-20 se razlikuje od SC-70 najviše u tome što ima pet lopatica na glavnom rotoru, dakle jednu više od američkog uzora.
Jednom kad Z-20 uđe u operativnu uporabu, dobit će i službeno ime. Budu li Kinezi zadovoljni letjelicom, Chinese Military Review očekuje da bi sljedeći korak bio razvoj višenamjenskog mornaričkog helikoptera za protupodmorničko i površinsko ratovanje te borbeno traganje i spašavanje.
Iva GUGO