Black Hawk – pojam vojnog helikoptera

Među mnoštvom reakcija na nedavni dolazak prvih dvaju helikoptera UH-60M Black Hawk u Hrvatsku, vrlo zanimljive dolaze iz 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila HRZ-a, koja će ih imati u operativnoj uporabi

U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” sletio je 3. veljače golemi avion za strateški zračni transport Boeing C-17A Globemaster III. S duljinom od 53 metra, četiri motora Pratt & Whitney F117-PW-100 te maksimalnom poletnom masom većom od 262 000 kg avion je bez problema u Hrvatsku iz SAD-a dostavio velik i poseban teret – dva višenamjenska helikoptera UH-60M Black Hawk. Riječ je o letjelicama najmodernije inačice crnih jastrebova, koje će zahvaljujući američkoj donaciji koristiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, zajedno s još dvije koje je Republika Hrvatska kupila, a stići će u idućim mjesecima. Helikopteri su višenamjenski i kao takvi se uz tradicionalne vojne zadaće mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje.

Spremni piloti i tehničari

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, koji je uz ministra obrane Marija Banožića i privremenog otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a Marka Fleminga nazočio dolasku letjelica, pobliže je objasnio njihovu uporabu u OSRH. Dakle, dva će imati primarnu zadaću sudjelovanja u operacijama potpore specijalnim snagama, odnosno bit će u funkciji zračnog tima specijalnih snaga. “Ti će se helikopteri uvježbavati zajedno s našim specijalnim snagama u Središtu u Zadru, a uz tu primarnu zadaću, bit će prostora i vremena za njihov angažman i na drugim zadaćama, od prijevoza vojnika, borbenih zadaća i, u konačnici, potpore civilnim institucijama,” rekao je admiral Hranj te dodao da će helikopteri vrlo brzo postati operativni.

Istaknuo je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima spremne i školovane pilote i tehničare te da mora proći formalan proces primopredaje u kojem će američki stručnjaci predati helikoptere hrvatskoj strani. “Tijekom idućih nekoliko tjedana helikopteri će biti spremni za letenje. Postupno ćemo početi fazu završne obuke kako bismo postigli inicijalnu operativnu spremnost u sljedeća dva do tri mjeseca te bi krajem godine helikopteri bili potpuno operativni,” rekao je admiral Hranj.

Same letjelice bit će u operativnoj uporabi 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najavu dolaska crnih jastrebova u postrojbu dao je za Hrvatski vojnik zapovjednik Eskadrile pukovnik Tihomir Majerić. Riječ je o vrlo iskusnom časniku i pilotu, koji je u Eskadrili praktički cijeli radni vijek i izvrsno je poznaje, kao i sve procese koji će biti potrebni da ta postrojba s crnim jastrebovima uđe u jedno novo doba.

Prelazak na zapadnu tehniku

Pukovnik Majerić podsjeća u prvom redu na činjenicu da Eskadrila već niz godina u uporabi ima Mi-171Sh, također vrhunske višenamjenske helikoptere s kvalitetnom opremom. “Ustrojstveno smo se prilagodili, a operativni je izazov za nas iznimno velik. Istodobno izvršavamo sve zadaće i uvodimo u operativnu uporabu zapadni helikopter,” govori nam hrvatski pilot. Međutim, entuzijazma u Eskadrili ne nedostaje. “Dolazak četiri helikoptera Black Hawk djeluje iznimno motivirajuće na naše pripadnike, pogotovo one mlađe, koji očekuju da će biti dio našeg projiciranog kompletnog prelaska na zapadnu tehniku,” dodaje pukovnik, ističući da su piloti i tehničari koji su prošli obuku u Americi puni pozitivnih iskustava, jednostavno izgaraju od želje da se što prije prime posla. U početku se obuka u Hrvatskoj provodi uz pomoć partnera iz SAD-a, no cilj je da Eskadrila i HRZ s vremenom budu sposobni za samostalnu provedbu obuke. “Zapravo, ne znam niti jednog kolegu koji ne bi volio letjeti na Black Hawku. Ta je platforma pojam vojnog helikoptera, a pogotovo “M” (Mike) inačica koju smo dobili. Mislim da će biti motivirajuća i za mlade da se prijave za poziv vojnog pilota,” zaključuje zapovjednik 194. eskadrile.


Nove sposobnosti i potvrda savezničkih odnosa

“Doista je impresivan način na koji su helikopteri transportirani u Hrvatsku. Imao sam ih priliku vidjeti prilikom posjeta SAD-u u srpnju i ovom prilikom izražavam zahvalnost američkoj strani na potpori projektu,” istaknuo je ministar Banožić.

Naglasio je da je nabava helikoptera, kojima će se znatno unaprijediti sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cijelosti, istodobno i potvrda strateških savezničkih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. “Sve nove nabave, helikopteri, avioni, Bradleyji, ostala oprema, ali prije svega iskustvo i znanje naših ljudi, tvore sinergijski učinak u djelovanju naših Oružanih snaga,” rekao je ministar te izrazio zadovoljstvo suradnjom s Glavnim stožerom u tom, ali i ostalim projektima.

Ministar je dodao da tim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti i povećava stupanj interoperabilnosti: “Nabavom helikoptera Black Hawk, Republika Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera te prelazak na zapadnu tehnologiju. Ovo je samo jedna stepenica u tom procesu.”

Privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a istaknuo je da će Hrvatska, koja je poznata kao predana i sposobna članica NATO-a, uvođenjem helikoptera Black Hawk u uporabu dodatno ojačati sposobnosti Hrvatske vojske. “Svakodnevnim zajedničkim nastojanjima radimo na izgradnji alata koji su potrebni našim zemljama kako bismo osigurali regionalnu sigurnost i dodatno pružili potporu snazi NATO-a,” rekao je Mark Fleming.

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Filip KLEN i Tomislav BRANDT