Kineski noviteti

(Foto: PLAN)

U brodogradilištu Hudong-Zhonghua u Šangaju krajem travnja porinut je drugi amfibijsko-jurišni brod / nosač helikoptera (LHD) Type 075 (klasa Yushen) namijenjen kineskoj mornarici.
Tegljači su izvukli brod s pristaništa u kojem je izgrađen i upravljali njim sve do vezova na rijeci Huangpuu. Brod je ondje usidren uz prvo plovilo u klasi, porinuto 25. rujna 2019. godine.
Desantni brodovi Type 075 nova su generacija amfibijsko-jurišnih brodova. Puno su veći od plovila slične namjene prethodno izgrađenih za kinesku mornaricu. Omogućuju uporabu više helikoptera različitih namjena, primjerice za protubrodsko ili protupodmorničko djelovanje, te udare na protivničke kopnene snage. Type 075 moći će provoditi operacije i s pomoću marinskih postrojbi te manjih desantnih plovila, te biti i ploveća baza za zapovijedanje i nadzor. Mokra paluba na krmi moći će nositi velike lebdjelice vrlo slične LCAC-u američke mornarice. Temeljno naoružanje sastoji se od dvaju sustava H/PJ-11 30 mm za blisku borbu (CIWS) i dvaju sustava za protuzračnu obranu kratkog dometa HHQ-10.
Brodovi su dugi oko 235 m, s palubom širokom 36 m i procijenjenom istisninom od oko 35 000 t, što ih ipak čini nešto manjim od sličnih brodova klase America istisnine 45 000 t.

(Screenshot: CCTC via PLA)

Osim mornarice, Kina ojačava i kopnenu vojsku. Na službenoj web-stranici oružanih snaga potvrđeno je 7. svibnja da samohodna haubica na kotačima (6 x 6) PCL-181 kalibra 155/52 mm ulazi u operativnu uporabu. Sustavi su prvi put predstavljeni na vojnom mimohodu u Pekingu 1. listopada prošle godine. Desetak ih je zaprimila jedna od brigada Zapovjedništva Istočne oblasti. U kineskoj vojsci zamijenit će vučene haubice PL-66 152 mm, a dijelom i vučene topove Type 59-1 130 mm. Prema kineskim navodima, zahvaljujući brzini kamiona i automatskom elektromehaničkom hidrauličkom servosustavu te automatskom sustavu za upravljanje paljbom, PCL-181 može stati, zauzeti borbeni položaj, lansirati šest projektila te se povući za samo tri minute. Kao još jednu prednost, Kinezi ističu masu haubice od 25 tona, koja je upola manja od mase haubice na gusjenicama PLZ-05 jednakog kalibra. Osim što je brža, lakša je za transport željeznicom, pa i avionom Y-9, a može se kretati preko više cesta, mostova i slično.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ