Klapa “Sveti Juraj” HRM-a dobitnik Porina

Ovo je prvi put da glazbena nagrada Porin odlazi u ruke pripadnika Hrvatske vojske, a Marko Bralić, organizacijski voditelj i jedan od osnivača Klape, za naš je časopis izjavio: “Porin koji smo upravo dobili zaista je šlag na torti za 20 godina rada Klape ‘Sveti Juraj’ HRM-a. Hvala od srca svima koji su prepoznali naš trud jer je Porin zaista kruna našeg rada i najveće moguće priznanje glazbene struke nama vojnicima. Ovaj Porin zapravo je priznanje ne samo Klapi nego i našim obiteljima, Hrvatskoj vojsci, hrvatskim braniteljima i svima onima koji vjeruju u nas od naših početaka…”

Album Plovit se mora Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice dobitnik je glazbene nagrade Porin u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe. Radi se o zadnjem diskografskom izdanju Scardone, izišlom u povodu 20 godina osnivanja i rada mornaričke Klape “Sveti Juraj”. Na albumu se nalaze najuspješnija glazbena ostvarenja Klape snimljena u proteklih pet godina.

Dodjela 29. Porina održana je 24. ožujka 2022. u Dvorani Gradski vrt u Osijeku, a ove je godine bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine te 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. Mornarička klapa ušla je u nominiranoj kategoriji u najuži izbor s klapom Nostalgija i ženskim glazbenim sastavom The Dekle, a odluku o najboljem donijelo je stručno tijelo koje čine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kritičari.

Porin, najprestižnija glazbena nagrada u Republici Hrvatskoj, koja predstavlja sve ono najbolje u hrvatskoj diskografskoj produkciji u protekloj godini, vrhunac je dvadesetogodišnjeg uspješnog rada i djelovanja Klape “Sveti Juraj”.

Ovo je prvi put da Porin odlazi u ruke pripadnika Hrvatske vojske. Marko Bralić, organizacijski voditelj i jedan od osnivača Klape, za naš je časopis izjavio: “Porin koji smo upravo dobili zaista je šlag na torti za 20 godina rada klape ‘Sveti Juraj’ HRM-a iz Splita. Hvala od srca svima koji su, dodijelivši nam ovu nagradu, prepoznali naš trud jer je Porin zaista kruna našeg rada i najveće moguće priznanje glazbene struke nama vojnicima. Ovaj Porin zapravo je priznanje ne samo Klapi nego i našim obiteljima, Hrvatskoj vojsci, hrvatskim braniteljima i svima onima koji vjeruju u nas od naših početaka. Zahvaljujemo i Zapovjedništvu za potporu, komu ustrojbeno pripadamo i bez čijeg se razumijevanja i potpore našem radu ne bismo danas zajednički radovali ovoj vrijednoj nagradi.”


Promotori Hrvatske vojske

Čestitke na osvojenoj nagradi ovim je vrsnim klapskim pjevačima i dugogodišnjim promotorima Hrvatske vojske uputio i ministar obrane Mario Banožić. Istaknuo je kako zahvaljujući glazbi i stvaralaštvu Klape “Sveti Juraj” svaki događaj poprimi dodatnu svečanu notu. “Ova je nagrada još jedna potvrda izvrsnosti pripadnika Hrvatske vojske. Želim da stvarate još više, neka vaše note i riječi kao i dosad budu dio naših najljepših uspomena. Budite i dalje ponos Hrvatske vojske, Hrvatske ratne mornarice i Ministarstva obrane,” poručio je ministar.

Pridružujemo se čestitkama našoj mornaričkoj klapi, s kojom smo dosad ostvarili brojne uspješne projekte, i zasluženom staklenom kipiću Porina, koji potvrđuje kako zaista zaslužuje mjesto među najuspješnijim hrvatskim glazbenicima.

Pripremila: Vesna Pintarić  /  Foto: Julien Duval