Konferencija “Republika Hrvatska u suvremenom sigurnosnom okruženju”

Koncept međunarodne konferencije, koja je uključivala relevantne teme, predavače i goste, bio je osmišljen tako da ojača postojeće transatlantske vrijednosti i “izveze” ih predstavnicima zemalja koje teže članstvu u NATO-u, ali i da poboljša postojeću razinu informiranosti i kvalitetu rasprava u hrvatskom društvu, na razinama odlučivanja i sire

Predsjednica Republike istaknula je da se svijet mijenja velikom brzinom što donosi nove prilike, ali i izazove. Zato moramo stalno procjenjivati naše siguronosno okružje i naše sposobnosti za izazove.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović 15. je lipnja u vojarni Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” u Zagrebu otvorila međunarodnu konferenciju “Republika Hrvatska u suvremenom sigurnosnom okruženju – prijetnje, izazovi i odgovori”. Organizatori jednodnevne konferencije bili su Centar za obrambene i strateške studije HVU-a i Institut za razvoj međunarodnih odnosa (IRMO), pod pokroviteljstvom NATO-ove Službe za javnu diplomaciju. Konferenciji su kao predavači, sudionici i promatrači nazočili predstavnici MORH-a, OSRH te drugih međunarodnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija povezanih s temama regionalne i globalne sigurnosti. Uz Predsjednicu Republike na konferenciji su, među ostalima, sudjelovali i zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, ravnatelj HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice, Diplomatskog zbora u RH, NATO-a i drugi. Koncept konferencije bio je osmišljen tako da ojača postojeće transatlantske vrijednosti i “izveze” ih predstavnicima zemalja koje teže članstvu u NATO-u, ali i da poboljša postojeću razinu informiranosti i kvalitetu rasprava u hrvatskom društvu, na razinama odlučivanja i šire. Agenda je podijeljena u tri osnovna panela. Prvi panel “Nove pojave, glavni izazovi i prijetnje u suvremenom euroatlantskom/europskom sigurnosnom okružju” obuhvaćao je teme konflikta u Ukrajini i njegov utjecaj na odnose Zapada i Rusije te mogućim posljedicama na jugoistočnu Europu i Hrvatsku, zatim prijetnje koje predstavlja tzv. ISIS te utjecaj gospodarske krize na obrambene proračune.

“Male zemlje poput Hrvatske mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti stabilizacijom vlastitog susjedstva i konstruktivnom ulogom u multinacionalnim strukturama, ” rekla je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra

Tijekom drugog panela “Obrambene i sigurnosne implikacije i odgovori na izazove i prijetnje” govorilo se o posljednjim događajima u Ukrajini i na Bliskom istoku i njihovu utjecaju na zapadne obrambene sustave, te o mogućnostima i ambicijama kojima bi EU mogao odgovoriti na sigurnosne prijetnje u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Panel se nastavljao temom o značaju NATO-a za europsku sigurnost i razvoju NATO-ova sustava Pametne obrane, te izazovima za sustave nacionalne sigurnosti.
Posljednji, treći panel bio je “Uloga/pozicija Republike Hrvatske (kao članice NATO-a i EU-a) u suvremenom sigurnosnom okružju i potrebne obrambene/sigurnosne sposobnosti”, s temama postojećih vojnih i civilnih sposobnosti RH prema izazovima i prijetnjama te uspostave ravnoteže između nacionalnih i savezničkih sposobnosti, zatim nadzora granica te ulaska RH u šengenski prostor. Razmatrala se sadašnja i potencijalna uloga naše zemlje u sigurnosnoj suradnji unutar NATO-a i EU-a, te pogled izvana na hrvatsku ulogu u jugoistočnoj Europi.

Otvarajući konferenciju Predsjednica Republike istaknula je da se svijet mijenja velikom brzinom što donosi nove prilike, ali i izazove. Zato moramo stalno procjenjivati naše sigurnosno okružje i naše sposobnosti odgovora na izazove. To je i razlog što prihvaćamo činjenicu da je vojna transformacija kontinuiran proces adaptacije ključnih političkih i strateških dokumenata i naših sposobnosti odgovora na suvremene prijetnje i izazove nacionalnoj sigurnosti. Predsjednica je također istaknula nužnost rasprave i suradnje sa saveznicima, partnerima i susjedima, u čemu je velika vrijednost konferencije, kao i u relevantnim temama, predavačima i gostima.
Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra istaknula je odgovornost obrambeno-sigurnosnih sustava za zaštitu građana, obranu interesa i promociju vrijednosti. “Male zemlje poput Hrvatske ne mogu igrati odlučujuću ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti stabilizacijom vlastitog susjedstva i konstruktivnom ulogom u multinacionalnim strukturama,” rekla je dodajući da je Hrvatski doprinos NATO-u veći od njezine veličine i istaknuvši podršku RH zemljama koje aspiriraju euroatlantskim integracijama, koje su bitne za mir i stabilnost.

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT