Predsjednica RH u radnom posjetu HRM-u

“Drago mi je vidjeti naše ljudske potencijale, a svima čestitam na nedavnom ispaljivanju protubrodske rakete RBS-15. Drago mi je da se ponovno stekla sposobnost ispaljivanja raketa te da će se ona zadržati i dalje razvijati. Drago mi je čuti i vidjeti da se razvijaju i druge sposobnosti te da su započeli projekti nabave obalnih ophodnih brodova, kao i modernizacije i širenja radarskih sustava, ali i razna djelovanja, primjerice, u minskom i protuminskom djelovanju…, ” istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović…

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović 4. je lipnja bila u svom prvom radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici u Pomorskoj bazi Lora u Splitu. U pratnji načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Drage Lovrića i uz domaćinstvo zapovjednika HRM-a komodora Predraga Stipanovića u Zapovjedništvu HRM-a Predsjednica je zapalila svijeću ispred Spomen-sobe u znak sjećanja na poginule pripadnike u Domovinskom ratu. Zapovjednik HRM-a u Zapovjedništvu je održao prezentaciju zadaća i misija HRM-a, nakon čega je Predsjednica obišla Operativno središte te Središte za obuku HRM-a. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo onime što je imala prilike vidjeti te je zaključila da je razina spremnosti HRM-a izvrsna, a razina morala, obučenosti i profesionalnosti sjajna. “Naša Hrvatska ratna mornarica apsolutno je spremna izvršavati sve ustavne i druge zadaće. Drago mi je vidjeti naše ljudske potencijale, a svima čestitam na nedavnom ispaljivanju protubrodske rakete RBS-15B. Drago mi je da se ponovno stekla sposobnost ispaljivanja raketa te da će se ona zadržati i dalje razvijati. Drago mi je čuti i vidjeti da se razvijaju i druge sposobnosti te da su započeli projekti nabave obalnih ophodnih brodova, kao i modernizacije i širenja radarskih sustava, ali i razna djelovanja, primjerice, u minskom i protuminskom djelovanju. To je vrlo važno za područje Jadrana, a jednako tako će biti važno u okviru međunarodnih operacija, bilo u sastavu NATO-a, EU-a ili UN-a,” istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prilikom obilaska školskog broda Andrija Mohorovičić, zapovjednik HRM-a komodor Stipanović govorio je o humanitarnoj misiji EU-a Triton u Sredozemlju, u kojoj će HRM u suradnji s MUP-om pružati potporu Talijanskoj ratnoj mornarici u nadzoru mora i spašavanju migranata. Predsjednica je nakon obilaska rekla kako je Hrvatska ratna mornarica apsolutno spremna sudjelovati u međunarodnim operacijama. “Dokaz tome su ovaj brod i njegova posada koji će oko 1. kolovoza biti raspoređeni u okviru humanitarne misije Triton u Sredozemlju gdje će pomagati u humanitarnom djelovanju, ” zaključila je Predsjednica RH.
Poslije obilaska raketne topovnjače ”Kralj Dmitar Zvonimir“ i zajedničkog ručka s mornarima HRM-a, Predsjednica se uputila u vojnu bazu ”Žrnovnica”, u podzemni kompleks u kojem se čuvaju rakete RBS-15B, nakon čega je bio predviđen obilazak radarske postaje na Visu.

Petra Kostanjšak, Snimio Stjepan Brigljević