Demonstracija snage pripadnika GOMBR-a u vježbi Sokol 15

Prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz međurodovsko djelovanje bila je svrha vježbe Sokol 15 održane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Provela ju je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, odnosno 1. mehanizirana bojna Sokolovi, kojoj su potporu pružali pripadnici tenkovske bojne Kune, topničko-raketna bojna te inženjerijska bojna, kao i druge podređene postrojbe HKoV-a…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” od 25. svibnja do 3. lipnja održala se vježba ojačane mehanizirane bojne u obrani s bojnim gađanjem Sokol 15. Provela ju je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, odnosno 1. mehanizirana bojna Sokolovi, kojoj su potporu pružali pripadnici tenkovske bojne Kune, topničko-raketna bojna te inženjerijska bojna, kao i druge podređene postrojbe HKoV-a. Svrha je bila prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz međurodovsko djelovanje. Namjenske snage na terenu izvrsnim su pogocima i sinkroniziranim manevrima doista pokazale da su spremne za izvršenje svih svojih zadaća, i to pred nadređenima koji nisu skrivali zadovoljstvo onime što su vidjeli.
Tako je 2. lipnja provedeno bojno gađanje u nazočnosti general-bojnika Mladena Fuzula, zamjenika zapovjednika HKoV-a te ostalih uzvanika, a aktivnost pripadnika pratio je i novi zapovjednik GOMBR-a brigadir Denis Tretinjak. Scenarij je bio vrlo živopisan. Neprijatelj je odlučio izvršiti napad u području u kojem se provodila vježba te je krenuo u silovit napad. Zaštitne su snage čekale neprijatelja, usporile ga i kanalizirale prema području obrane. Namjenska organizacija snaga sastava mehanizirane satnije ojačana tenkovskim vodom i vodom haubica te desetinom sa samovoznim višecijevnim lanserima raketa, odnosno tenkom nosačom mosta, uspjela je zaustaviti neprijatelja na dostignutoj crti i stvoriti uvjete za prelazak u protunapad te konačno uništenje protivnika.

Aktivnosti na poligonu general Fuzul ocijenio je vrlo visokom ocjenom. “Ovo je dio krune obuke koju ste proveli s vrlo visokom učinkovitošću i pokazali da ste spremni za najveće izazove,” rekao je general sudionicima vježbe, posebno istaknuvši doprinos mladih pripadnica i pripadnika koji su prvi put vrlo uspješno bojno djelovali.
Uspjeh vatre mogao se vidjeti na ciljevima, počevši od topničkih i haubičkih paljbi do pogodaka osobnog naoružanja. Pukovnik Ivan Miloš, zapovjednik prve mehanizirane bojne Sokolovi izjavio je da je vrlo zadovoljan angažmanom svakog pojedinca iz postrojbe i samih provoditelja, kao i angažmanom svih koji su pripremali vježbu i onih koji su bili u potpori. Za vježbu gađanja pokušalo se upotrijebiti što više sredstava kojima se koristi GOMBR. U prvom je planu bio tenk M84 BVP, zatim BOV Polo, tenk nosač mosta, haubica 122 Gvozdika, samovozni višecijevni lanser raketa, a od pješačkog naoružanja raketni bacač RPG-22, strojnica M82 i osobno naoružanje hrvatske proizvodnje puška VHS1.

“U vježbu je bilo uključeno gotovo 250 ljudi, a ukupno je u potpori bilo još toliko. Provedena je u dva dana, dan prije bila je generalna proba, a 2. je lipnja održana glavna vježba. Međutim, sama priprema za vježbu trajala je nekoliko mjeseci,” istaknuo je pukovnik Miloš. Kako bi izišli na ovu vježbu, postrojba je morala ispuniti sve formalne i neformalne uvjete – sva gađanja – od pojedinca, tima, desetine, vodova, vježbe s bojnim gađanjima desetina i vodova pa sve do završnog ocjenjivanja satnije i na kraju završna vježba s bojnim gađanjem namjenski organizirane bojne. Direktor vježbe brigadir Ivan Jurilj, zapovjednik Središta za borbenu obuku bio je iznimno zadovoljan jer se na vježbi moglo vidjeti kako je OSRH spreman za bilo koju zadaću na teritoriju Hrvatske ili u NATO-ovim snaga širom svijeta. “Ovdje ste mogli vidjeti sinergiju djelovanja svih postrojbi, i u organizaciji i u provedbi vježbe te svjedočiti učinkovitom manevru vatre i pokreta svih uključenih postrojbi,” zaključio je brigadir Jurilj. Dodao je da je ponosan jer je proveo vježbu  s generacijom mladih vojnika koji su prvi put imali priliku ovako djelovati, ali jednako tako sudjelovao je dio zapovjednog kadra i vojnika koji je u Oružanim snagama od prvih dana formiranja.  ”Tako smo u vježbi mogli zajedno vidjeti i očeve i sinove – očeve kao svijetlu prošlost Oružanih snaga i sinove kao budućnost,” naglasio je brigadir Jurilj. Vježba je pokazala nastavak izvrsne suradnje GOMBR-a i Središta za borbenu obuku, kao i suradnje sa Zapovjedništvom za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“ na čelu sa zapovjednikom, brigadnim generalom Blažom Beretinom, koji je bio glavni časnik za planiranje vježbe.

Petra Kostanjšak, Foto: Tomislav Brandt