Kraj zadaće! Cilj neutraliziran!

Iz tri višecijevna lansera raketa SVLR Grad 122 mm rafalno je ispaljeno 15 raketa

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, u sklopu završetka specijalističke vojne obuke pripadnika Topničko-raketne pukovnije, 16. prosinca provedeno je bojno gađanje iz haubica 122 mm i višecijevnih lansera raketa SVLR Grad 122 mm

Premda su vojnim poligonom “Eugen Kvaternik” od jutra odjekivale detonacije, pripadnici Topničko-raketne pukovnije strpljivo su čekali svoj red. Iznad slunjskog poligona je magla, a za sredinu prosinca to su sasvim uobičajeni vremenski uvjeti. No, dok pripadnici Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje sredstvima klase V (ubojitim sredstvima – UbS) mirno obavljaju svoj posao, za topnike i raketaše gađanja nema. U tijeku je završetak specijalističke obuke, a pripadnici Topničko-raketne pukovnije satima stoje pokraj svojih oružja pozicioniranim na području Močila, uobičajenog položaja za topničko-raketna gađanja te gledaju u nebo čekajući da se magla raziđe. Polaznicima obuke ovo je prvo bojno gađanje i vrijeme krate obavljajući zadnje provjere na haubicama 122 mm, a nedaleko od topnika na položajima se nalaze i raketaši čekajući da iz sustava SVLR 122 mm ispale svoje projektile.

Nije im, kažu, magla problem za samo gađanje, no pripadnici na promatračnici nisu u mogućnosti vidjeti područje zadanih ciljeva.

“Današnje bojno gađanje vrhunac je specijalističke obuke. Za raketnu specijalnost obuku je prošlo osam pripadnika, za haubičku pet, za računatelje dva i još troje na prekvalifikaciji, a dva pripadnika specijalizirala su se za izvidnike,” tumači voditelj gađanja za haubičku specijalnost natporučnik Franjo Ćurić. Obuka je trajala 12 tjedana, od čega je deset tjedana obuke provedeno u vojarni “Bilogora”, sjedištu Topničko-raketne pukovnije.

“Prva je faza bila opći dio u trajanju od dva tjedna, a onda smo krenuli sa specijalističkim dijelom. Ovaj smo tjedan na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’, a idući tjedan imamo završni dio obuke,” opisuje natporučnik Ćurić. Gađanje se provodi iz tri haubice, a na cilj udaljen oko 10 kilometara planiraju ispaliti 20 projektila.

Gađanje je provedeno iz tri haubice, a na cilj udaljen oko 10 kilometara ispaljeno je 20 projektila

Prvo bojno gađanje

Obuka je zanimljiva, a imali smo i vrhunske instruktore koji su nam na zanimljiv i stručan način prenijeli svoje znanje – najbolja polaznica obuke vojnikinja Nikolina Knežević

Dok čekamo početak gađanja, razgovaramo s vojnikinjom Nikolinom Knežević koja je proglašena najboljom polaznicom obuke.

“Jako sam zadovoljna obukom. Bila je zanimljiva, a imali smo i vrhunske instruktore koji su nam na zanimljiv i stručan način prenijeli svoje znanje. Inače, ja sam bila na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i ostvarila sam jako dobre rezultate tako da sam mogla birati specijalizaciju. Odabrala sam topništvo jer me ono jako zanima. Na poziciji sam tempirača i moja je zadaća da uz ostatak posade pripremim oružje za gađanje,” kaže nam vojnikinja Knežević.

Polaznici specijalističke vojne obuke bojno gađanje proveli su uz vodstvo i nadzor instruktora Topničko-raketne pukovnije

Više od tri sata prošlo je od očekivanog početka aktivnosti i na zadovoljstvo svih uskoro se čuje uzvik voditelja gađanja: “Vod minobacača 122 mm u zaklon! Pali!”

Nakon ispaljenja probnog projektila, iz tri je haubice vrlo brzo ispaljeno ostalih 19, a na licima mladih vojnika vidljivo je zadovoljstvo zbog prvog odrađenog bojnog gađanja.

“Kraj zadaće! Cilj neutraliziran! Oružje u osnovni pravac!” čuje se.

Polaznici obuke pokazali su visoku motiviranost i profesionalnost i zahvaljujem im na dobrom i predanom radu tijekom obuke – voditelj gađanja za haubičku specijalnost natporučnik Franjo Ćurić

Pitamo voditelja gađanja jesu li projektili pogodili cilj, a natporučnik Ćurić odgovara kako je sve prošlo u najboljem redu unatoč tome što početak aktivnosti zbog magle nije djelovao obećavajuće. No, kao što i sam natporučnik Ćurić kaže, na Slunju se tijekom jednog dana izmijene četiri godišnja doba tako da jutarnja magla nije nikakva iznimka.

“Polaznici obuke pokazali su visoku motiviranost i profesionalnost i zahvaljujem im na dobrom i predanom radu tijekom obuke. S polaznicima za haubičku specijalnost su, uz mene kao zapovjednika, radila trojica instruktora, za raketnu specijalnost također trojica, kao i zapovjednica voda, a po dva su instruktora radila na računateljskoj i izvidničkoj specijalnosti,” pojasnio je natporučnik Ćurić.

Rad i odricanje

Gađanje je provedeno uz poštivanje svih mjera sigurnosti i sve je prošlo u najboljem redu – zapovjednica prvog paljbenog voda u Raketnoj bojni Topničko-raketne pukovnije poručnica Ivana Galović

Upućujemo se potom prema položaju, gdje su smještena tri višecijevna lansera raketa SVLR Grad 122 mm, a i ondje zatičemo mlade vojnike koji nestrpljivo čekaju svoje prvo bojno gađanje. Polaznici specijalističke vojne obuke uz vodstvo i nadzor svojih instruktora i zapovjednice gađanja poručnice Ivane Galović iz tri višecijevna lansera rafalno ispaljuju 15 raketa na cilj udaljen 10 kilometara. I ovi su projektili pogodili svoj cilj, kaže nam vidno zadovoljna poručnica Galović.

“Gađanje je provedeno uz poštivanje svih mjera sigurnosti i sve je prošlo u najboljem redu. Na specijalističkoj vojnoj obuci bilo je osam pripadnika, a trajala je tri mjeseca. Nakon što smo prošli opći dio, polaznici su se podijelili po specijalnostima, a svaka je specijalnosti imala svoje instruktore,” pojasnila je poručnica Ivana Galović zapovjednica prvog paljbenog voda u Raketnoj bojni Topničko-raketne pukovnije.

Dojmove o prvom gađanju i obuci s nama je podijelio vojnik Stipe Gambiraža koji se obučavao za poziciju ciljača na SVLR-u Grad: “Obuka je bila uzbudljiva, ali i teška. Bilo je potrebno puno rada i odricanja, no danas nam se rad isplatio. Gađanje je prošlo izvanredno. Ovo nam je bilo prvo gađanje u našoj vojnoj karijeri nadam se da će ih biti još dosta.”

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt