Logistička baza Immediate Responsea 21

Glavne aktivnosti međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21 odvijat će se na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju, no vojarna ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku središnje je mjesto za prihvat transportnih sredstava i druge vojne opreme za vježbu kojom će se ujedno obilježiti i 30 godina Hrvatske vojske

U vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku već dugo nije bilo tako živo kao što je to bilo početkom svibnja, neposredno prije početka velike međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21. Iako je predviđeno da se glavne aktivnosti, poput bojnih gađanja iz borbenih vozila, topničkog naoružanja i zrakoplova provode na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju, vojarna u Zemuniku bila je prva ”stanica“, odnosno središnje mjesto za prihvat transportnih sredstava i druge vojne opreme za ovu multilateralnu vježbu usmjerenu na združenu potporu prihvata i uvođenja NATO-ovih snaga u područje operacije te na integraciju različitih multinacionalnih snaga, kojom će se ujedno i obilježiti 30 godina Hrvatske vojske. Treba naglasiti kako Republika Hrvatska u vježbi Immediate Response 21 ima dvojaku ulogu – kao tranzitna zemlja i kao zemlja domaćin.

”Logističke postrojbe OSRH pružaju kompletnu logističku i zdravstvenu potporu sukladno NATO-ovim procedurama i sklopljenim sporazumima. Istaknutu ulogu ima Zapovjedništvo za potporu iz čijeg su sastava pripadnici namjenski organiziranog HNSC-a (Host Nation Support Centre). HNSC koordinira cjelokupnu potporu stranim vojskama vezano za boravak na teritoriju Republike Hrvatske kao i tranzit preko njezina teritorija. Ove zadaće obuhvaćaju spektar aktivnosti iz područja vojne potpore kao i koordinaciju pružanja potpore  civilnih institucija te pravnih i fizičkih osoba,” objašnjava nam voditelj HNSC-a (Host Nation Support Centre) Zemunik bojnik Zlatko Krznar, inače voditelj Odsjeka za HNS u Zapovjedništvu za potporu. Tumači kako je u vojarni u Zemuniku uspostavljena logistička baza iz koje se sredstva dopremljena morskim i kopnenim putem prebacuju u područja provedbe vježbovnih aktivnosti, bilo na teritorij Republike Hrvatske ili prema Bosni i Hercegovini.

”Sredstva su većim dijelom stigla u zadarsku luku Gaženica, potom su transportirana u logističku bazu uspostavljenu u tu svrhu. Riječ je o kompletnoj borbenoj i neborbenoj tehnici, transportnim sredstvima, osobnom naoružanju, topničkom naoružanju, komunikacijskoj opremi, a najvećim dijelom to su sredstva američke vojske. Sve je zbrinuto sukladno pravilima struke i uz poštivanje svih pravnih normi Republike Hrvatske,” pojašnjava nam bojnik Krznar.

Prihvat i transport opreme

Bojnik Krznar jedan je od pet pripadnika ZzP-a, koji se u vojarni u Zemuniku nalaze od sredine travnja, kad su i počele pripreme za vježbu te su zaduženi za  sve zadaće oko prihvata opreme i organizacije transporta u područje vježbe. U Zemuniku je uspostavljeno i Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe Immediate Response 21 zaduženo za logističku potporu svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe u Republici Hrvatskoj i BiH.

U tom Zapovjedništvu rade pripadnici ZzP-a, 16. brigade za potporu (16th Sustainment Brigade) i 598. transportne brigade (598th Transportation Brigade) oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država te pripadnici 104. logističke brigade (104. Logistics Support Brigade) OS-a Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Što se tiče suradnje sa savezničkim snagama, bojnik Krznar ističe kako ovo nije prvi put da ZzP na zadaći radi s američkim i britanskim logističkim postrojbama.

”Napominjem da svaka zadaća ima svoje specifičnosti i nove izazove te nam daje mogućnost sagledavanja stupnja dostignutih sposobnosti uz daljnji razvoj naših ciljeva sposobnosti. Naravno, veoma smo zadovoljni suradnjom s američkim i britanskim logističkim postrojbama i postignutim dosadašnjim rezultatima, a zajedničkim djelovanjem razvijamo operativne sposobnosti Hrvatske vojske u provedbi logističkih zadaća s naglaskom na multinacionalno okruženje. Razmjena iskustava jako nam je važna,” kaže bojnik Krznar te dodaje kako je u provedbi aktivnosti ostvarena i jako dobra suradnja sa svim nadležnim ministarstvima Republike Hrvatske, posebno s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom financija i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Koordinacija između ministarstava bila je važna kod prihvata opreme i sredstava Nacionalne garde Floride koji su američkim vojnim brodom ”Yuma“ i britanskim brodom ”Hurst Point“ iz albanske luke Drač pristigli u zadarsku luku.

Koordinacija triju zemalja

Kad je riječ o samom prihvatu brodova i sredstava u luku Gaženica te transportu sredstava do vojne baze, ondje je važnu ulogu imala natporučnica Snježana Stanić iz Odjela za kontrolu kretanja Logističkog operativnog središta ZzP-a. ”U vježbi Immediate Response 21 posebno je naglašena interoperabilnost između pripadnika američkih, britanskih i hrvatskih oružanih snaga na području logistike, a to je ujedno i jedan od ciljeva ove međunarodne vojne vježbe. Prioritetno su zastupljeni pripadnici OSRH koji se nalaze u Ciljevima sposobnosti kako bi se dodatno razvili i usavršili sva svoja znanja i vještine u suradnji s pripadnicima drugih oružanih snaga te implementirali sva svoja znanja na području logistike,” kaže natporučnica Stanić te ističe značaj MOV CON tima.

”Riječ je o pripadnicima Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i oni koordiniraju konvoje, sređuju carinske procedure, imaju svoj značaj u koordinaciji s pripadnicima MUP-a, Carinske uprave, Lučke uprave Zadar. Istovar sredstava u luci Gaženica protekao je besprijekorno, a koordinacija između svih triju zemalja bila je odlična,” napominje natporučnica Stanić. Kako bi se oprema sigurno transportirala prvo do vojarne u Zemuniku, a potom i do područja vježbe zadužena je i Vojna policija.

”Naša primarna zadaća tijekom trajanja vježbe jest osigurati zaštitu i sigurnost pripadnika koji sudjeluju u vježbi, ali i opreme koja se koristi. Mi smo najviše angažirani u provedbi prometnih osiguranja na relacijama diljem Republike Hrvatske,” objašnjava poručnica Eleonora Puceković, zapovjednica voda Vojne policije i čelnica tima za zaštitu snaga za vrijeme trajanja vježbe. ”Suradnja s pripadnicima vojne policije oružanih snaga SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva,” kaže, ”na visokoj je razini.”

“Prilikom iskrcavanja i prevoženja velikog broja vozila i opreme iz brodova pripadnici svake zemlje znali su koja je njihova uloga i funkcionirali smo kao cjelina, kao da ne dolazimo iz triju različitih zemalja. Ta razina interoperabilnosti rezultirala je uspješnim izvršenjem zadaće  i na zadovoljstvo svih sudionika vježbe,” opisuje poručnica Puceković. Svoj udio tijekom prihvata i transporta sredstava dopremljenih iz SAD-a dali su i pripadnici mb Pauci.

“Sudjelovali smo u iskrcavanju američkih sredstava i vozila HMMWV I MRAP koje smo i sami vozili od luke do vojarne u Zemuniku. Budući da smo obučeni za upravljanje tim vrstama vozila, nije bilo nikakvih problema pri transportu, a mi smo pokazali spremnost za sudjelovanje u pripremi ove međunarodne vojne vježbe,” rekao nam je skupnik Tomislav Rajčić, logistički dočasnik u 3. mehaniziranoj satniji mb Pauci.

Za vrijeme našeg posjeta Zemuniku na području vojarne ”Pukovnik Mirko Vukušić“ bila je razmještena sva američka oprema dopremljena u zadarsku luku i prvi dio zadaće peteročlanog HNSC tima bio je gotov. Uslijedio je i njezin transport do područja vježbe, no rad Ekspedicijskog zapovjedništva tu ne završava.

”Naš HNS centar egzistirat će sve do službenog završetka vježbe, do 2. lipnja,  iako će se s vremenom intenzitet zadaća smanjivati. No, važno je napomenuti kako nam je, unatoč značajnom povećanju broja ljudi i opreme u bazi, bilo važno osigurati neometano funkcioniranje svih uobičajenih aktivnosti u vojarni u Zemuniku,” zaključuje na kraju bojnik Krznar.

 


Bojnik Daniel Cornwell, pripadnik britanske 104. logističke brigade i zapovjednik britanskih snaga u Zadru, istaknuo je zadovoljstvo što ima priliku u Hrvatskoj surađivati s pripadnicima Hrvatske vojske te što mogu zajedno razvijati sposobnosti i interoperabilnost. ”Potpora koju smo imali tijekom našeg planiranja bila je izvrsna. Hrvatska je sjajan domaćin, odlično smo prihvaćeni i nismo imali ni jedan problem koji nismo uspjeli vrlo jednostavno riješiti.”


Brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade, zadužene za pomorski prijevoz u potpori operacija i aktivnosti u Europi i Africi istaknuo je kako je vježba Immediate Response dio veće multinacionalne vježbe DEFENDER-Europe 21 koja se provodi u Europi i uključuje oko 30 000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz ukupno 26 zemalja. Vježba se provodi u cilju unapređenja spremnosti i sposobnosti američkih, NATO-ovih i partnerskih oružanih snaga tako da zajedno možemo odgovoriti na bilo koju prijetnju i izazov,” istaknuo je te dodao kako vježba također pokazuje da su Sjedinjene Američke Države strateški partner u ovom području.


”Hurst Point” teretni je RO-RO brod dužine 193 metra i širine 26 metara i u vlasništvu je tvrtke Foreland Shipping Ltd. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva trenutačno ima četiri broda na ugovoru s tom tvrtkom. ”Anvil Point”, ”Eddystone”, ”Hartland Point”, ”Hurst Point” svi sestrinski brodovi i iste specifikacije. Brodovi djeluju širom svijeta kao potpora obrambenim operacijama i vježbama britanskog OS-a, uključujući opskrbu britanskih Stalnih operativnih baza (PJOB). Brod ima 21 člana posade i može prevesti oko 13 000 tona tereta, 9200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 21 čvora.


Brod USNS “YUMA” (T-EPF-8) dužine je 103 metra, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost. Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3. Inače, transportni brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, USNS YUMA (T-EPF-8) prethodnih je godina u nekoliko navrata boravio u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištu “Viktor Lenac” gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja. Također, ”Yuma” je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje s oružanim snagama SAD-a, bila u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici.


Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović; OSRH