Mađarski topnici na obuci za PzH 2000

U sjedištu Topničko-raketne pukovnije, bjelovarskoj vojarni ”Bilogora“, pripadnici Oružanih snaga Mađarske prošli su šestotjednu obuku za vozače na sustavu samohodne Panzer haubice PzH 2000, koje će početkom iduće godine uvesti u svoj obrambeni sustav

Da su hrvatski vojnici iznimno cijenjeni u međunarodnom okruženju, može se vrlo često čuti, no kad dobiju priliku svoje znanje prenijeti na pripadnike drugih oružanih snaga, potvrda je to da su njihove napore uistinu prepoznale savezničke i partnerske zemlje. Upravo takvu potvrdu dobila je Topničko-raketna pukovnija Hrvatske kopnene vojske u čijem se sjedištu, bjelovarskoj vojarni ”Bilogora“, pripadnici Oružanih snaga Mađarske obučavaju za vozače na sustavu samohodne Panzer haubice PzH 2000, koje će tek uvesti u svoj obrambeni sustav.

Naime, Mađarska je u sklopu modernizacije svoje vojske, među ostalim, kupila i 24 samohodne haubice PzH 2000, a šestorica mađarskih vojnika, koji trenutačno borave u Bjelovaru, bit će prva generacija vozača tog najsuvremenijeg topničkog sustava na svijetu u njihovim Oružanim snagama. Uspješna obrambena suradnja dviju zemalja, koja se, među ostalim, dosad odvijala kroz zajedničke međunarodne vježbe, tako je ovom obukom dodatno proširena.

Obuka je započela 2. studenog, u tijeku je peti tjedan, a ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je vježbalište Lepirac kako bismo provjerili jesu li instruktori iz Samohodne haubičke bojne mađarske vojnike osposobili za uporabu PzH 2000.

”Budući da se isporuka 24 komada PzH 2000 očekuje početkom iduće godine, bilo je jako važno da dođemo na obuku u Topničko-raketnu pukovniju kako bismo bili spremni za njihov prijam. Mi ćemo biti prva generacija vozača na PzH 2000 u mađarskoj vojsci i poslije ćemo obučavati druge pripadnike. Nakon završene obuke, imat ćemo obučene vozače i moći ćemo održavati sredstva, i dalje pripremati ostale posade,“ kaže nam stožerni narednik Gabor Papp, pripadnik 25. brigade Oružanih snaga Mađarske. Dodaje kako su pripadnici njegove postrojbe obuku shvatili vrlo ozbiljno te kako su od hrvatskih instruktora dobili sve informacije potrebne za upravljanje haubicama i njihovo svakodnevno održavanje. Suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske ocjenjuje iznimno dobrom te naglašava kako su dobili i više informacija nego što su očekivali. ”Suradnja s Hrvatskom vojskom nastavit će se i dalje. Druga, brojnija, skupina pripadnika Oružanih snaga Mađarske na obuku dolazi u veljači iduće godine, a na kraju obuke bit će organizirano i bojno gađanje. U zadnjem tjednu njihove obuke doći ćemo i mi kako bismo gađanje zajedno proveli,“ najavljuje stožerni narednik Papp. Pripadnika Oružanih snaga Mađarske pitamo i kako je to upravljati jednim od najjačih oružja u Hrvatskoj vojsci, a on nam uz smijeh odgovara: ”Napredak u svladavanju bio je iznimno dinamičan – prvi dan nismo znali ni vrata otvoriti, a jučer smo već imali noćnu vožnju.“ Posebno naglašava kako su za taj napredak, dakako, bili potrebni i kvalitetni instruktori koji su ih u pet tjedana obuke u potpunosti obučili za upravljanje haubicama.

Prepoznali kvalitetu

Voditelj provedbe obuke za vozača operatera na samohodnoj haubici za pripadnike Oružanih snaga Mađarske poručnik Aleksandar Kolić ističe kako je ovo prva takva suradnja između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Mađarske. ”Naši kolege iz Mađarske prepoznali su kvalitetu, koju Hrvatska vojska ima i znanje koje posjedujemo, jer su bili gosti na nekim našim bojnim gađanjima te su vidjeli naše sposobnosti i to je bio glavni razlog odabira nas kao partnera iako imaju i pripadnike na obuci u Saveznoj Republici Njemačkoj. U veljači nam dolazi još 12 pripadnika i oni će proći obuku za operatera na samohodnoj haubici u trajanju od šest tjedana, a zadnji je tjedan planirano bojno gađanje na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju. Ondje će kao vozači u haubici sudjelovati i pripadnici, koji su sad ovdje na obuci, te će voziti mađarsku posadu na gađanje. Nakon obuke, uz stručni nadzor pripadnika Samohodne haubičke bojne, imat će sposobnost sami provesti gađanje. Na ovoj obuci s pripadnicima Oružanih snaga Mađarske rade tri instruktora, a obuku smo prilagodili epidemiološkim mjerama,“ objasnio je poručnik Kolić.

Instruktori iz Samohodne haubičke bojne obučavaju šestoricu mađarskih vojnika koji će biti prva generacija vozača tog najsuvremenijeg topničkog sustava na svijetu u Oružanim snagama Mađarske

Skupnik Vedran Petković, instruktor za obuku vozača na PzH 2000, potvrđuje riječi stožernog narednika Pappa kako su mađarski vojnici tijekom dosadašnje obuke stekli sva bitna znanja za opsluživanje i rad na haubici. Iako mu je ovo prvo iskustvo u radu sa stranim pripadnicima, kaže da je obuka tekla besprijekorno. ”Kao i kod svakog ovakvog tečaja, nije bilo nekog predznanja, no polaznici obuke vrlo brzo su sve pohvatali. Odradili smo standardni ciklus obuke osim bojnog gađanja koje će imati sa svojim posadama iduće godine. Prvi tjedan obuke odrađivali smo teoriju, odnosno pripreme u prostorijama Doma topnika u našoj vojarni, a nakon toga počeli smo s praktičnom provedbom i pripremom haubice za odlazak na teren i vožnjom u terenskim uvjetima. Ovo im je peti tjedan, a tijekom završnog tjedna odradit ćemo teoriju vezanu uz provedbu bojnog gađanja. Ovo je za pripadnike Oružanih snaga Mađarske velik izazov jer će oni biti prva generacija na tim sredstvima i dočekat će sve haubice koje će ulaziti u njihov obrambeni sustav,“ zaključuje skupnik Petković.


U vojarni ”Bilogora“ u Bjelovaru“  3. prosinca svečano je obilježen Dan roda topništva i 14. obljetnica Topničko-raketne pukovnije. Svečanosti je nazočio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednici postrojbi HKoV-a, predstavnici lokalnih vlasti, kao i drugi uzvanici.

U prigodnom obraćanju general Šerić čestitao je pripadnicima TRP-a njihov dan te istaknuo kako se radi o rodu koji je iznimno cijenjen.”Danas je Topničko-raketna pukovnija nositeljica razvoja roda u Hrvatskoj kopnenoj vojci, a proteklih nekoliko godina provela je jedan od najznačajnijih projekata – uvođenje Panzer haubica 2000 u sustav. Time je učinjen značajan iskorak u podizanju sposobnosti topništva,” naglasio je general Šerić. Istaknuo je kako su sposobnosti topničkih postrojbi prepoznali i saveznici i susjedi, a u tom kontekstu spomenuo je i suradnju s mađarskim obrambenim snagama. Pripadnicima TRP-a čestitao je na uspješno i kvalitetno provedenim zadaćama i na njihovu doprinosu kolektivnoj sigurnosti.

 Zapovjednik TRP-a brigadir Marijan Cikuš istaknuo je kako su pripadnici postrojbe nesebičnim zalaganjem i radom stekli velik ugled među postrojbama HKoV-a.

”Osposobljenost i obučenost postrojbe iznimno je visoka što smo dokazali i sudjelovanjem u brojnim vježbama i međunarodnim operacijama. Buduće zadaće neće biti jednostavne, no ne sumnjam u profesionalnost pripadnika postrojbe i spremnost za buduće izazove,“ rekao je brigadir Cikuš.

U sklopu obilježavanja Dana topništva i obljetnice TRP-a, služena je i sveta misa u kapelici Svetog Križa, a organiziran je i taktičko-tehnički zbor u vojarni ”Bilogora“.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt