Marke – EXPO

Svjetska izložba poznata pod nazivom EXPO (engl. exposition) upravo se održava u Dubaiju, najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. EXPO 2020 Dubai trebao se održati prošle godine, ali odgođen je zbog pandemije. Otvoren je nedavno, 1. listopada, a trajat će sve do kraja ožujka iduće godine

Tema izložbe je Spajanje umova, stvaranje budućnosti (engl. Connecting Minds, Creating the Future), a sadrži još tri podteme: Mobilnost, Održivost i Mogućnosti (engl. Mobility, Sustainability, Opportunity). Taj svjetski sajam poduzetništva, na kojem sudjeluju čak 192 zemlje, simbolizira važnost povezivanja ljudi, globalne suradnje i održive budućnosti. Cilj mu je inspirirati ljude, predstaviti najbolje svjetske inovacije te dokazati da se čovječanstvo može nositi s izazovima poput klimatskih promjena, sukoba i gospodarskog rasta. Republika Hrvatska na ovogodišnjem se EXPO-u predstavlja s temom Hrvatska inspirira velike umove (engl. Croatia – Inspiring Great Minds), kojom će se prikazati kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca – od Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale i Nikole Tesle pa do Mate Rimca, koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novom postigli svjetsku prepoznatljivost.

Prva svjetska izložba koja je imala za cilj pokazati najnovija dostignuća na različitim poljima ljudske djelatnosti održana je 1851. u Londonu, a sve je bilo u znaku industrijske revolucije, odnosno inovacija. Slijedile su brojne druge izložbe, od kojih je poznatija ona u Parizu krajem XIX. stoljeća. Tom je prigodom izgrađen Eiffelov toranj, prepoznatljiv simbol tog grada, koji mu je i danas važan izvor prihoda.

Izložba EXPO održava se u organizaciji Ureda za međunarodne izložbe (franc. Bureau International des Expositions), sa sjedištem u Parizu. Za domaćinstvo EXPO-a uvijek se vodi neizvjesna utrka u kojoj sudjeluju najbogatije zemlje svijeta, slično izboru domaćina Olimpijskih igara ili Svjetskog nogometnog prvenstva. Izložba EXPO postala je zbog velikog broja posjetitelja i izlagača financijski isplativa za zemlju domaćina. Odluka o sudjelovanju neke zemlje na izložbi donosi se na najvišoj državnoj razini, npr. u Hrvatskoj to je Vlada RH.

Tekst: Ivo Aščić