Marke – Helvetia

Po rimskoj provinciji u današnjoj sjevernoj Švicarskoj, koju su nastanjivali Helvećani, od XVI. st. sinonim za Švicarsku je Helvetia

Pobjeda Švicaraca nad Habsburgovcima1315. kod Morgartena donijela je autonomiju dotad udruženih kantona

U XIV. stoljeću stvoren je prvi savez pod nazivom Švicarska Konfederacija, prema kantonu Schwyz. Pobjeda Švicaraca kod Morgartena (kanton Zug) 1315. nad vojskom habsburškog vojvode Leopolda I. Austrijskog označila je početak borbe za slobodu Švicarske. Konfederacija je prvi put službeno priznata 1394. mirovnim ugovorom s Habsburgovcima. Slijedilo je razdoblje ujedinjavanja ostalih kantona, koje je dovršeno 1798. proglašenjem Helvetske Republike. Švicarska je danas administrativno po-dijeljena na 20 kantona i šest polukantona, koji su nastali podjelom triju kantona.

Uspjesi u borbama s Habsburgovcima i burgundskim knezom Karlom Smjelim, koji je bio teško poražen u bitkama kraj Grandsona i Murtena (1476.), pokazali su neprijepornu nadmoć švicarskog pješaštva sastavljenog od slobodnih seljaka i građana nad feudalnim vojskama. Nakon tih pobjeda europski su vladari često angažirali Švicarce u svoje najamničke vojske pa je ta najamna vojna služba postala za neke kantone dobar izvor prihoda. Do napoleonskih ratova oko milijun Švicaraca poginulo je u stranim vojskama. 

Bečkim kongresom 1815. priznata je Helvetska Republika kao država, a Bern je, iako tek peti po veličini, postao njezin glavni grad. Ustavom iz 1848. dobila je službeni naziv Confederatio Helvetica. Po njemu je Švicarska dobila i oznaku CH, koja se najčešće susreće na automobilskoj registraciji, internetskoj domeni i dr. Osim na poštanskim markama i kovanicama, danas se naziv Helvetia za Švicarsku rijetko gdje susreće.

Kneževina Lihtenštajn usko je povezana sa Švicarskom pa i ona zaslužuje da bude spomenuta u članku. Nalazi se između Švicarske i Austrije i u njoj živi četrdesetak tisuća stanovnika. S obzirom na gospodarsku razvijenost, oko 65 posto zaposlenih u Lihtenštajnu čine stranci, od kojih pola svaki dan dolazi na posao iz susjedne Austrije i Švicarske. Lihtenštajn nema zračnu luku: najbliža je međunarodna zračna luka Kloten kraj Züricha. U monetarnoj je uniji sa Švicarskom pa je novčana jedinica švicarski franak.

TEKST  Ivo Aščić