Marke – Peking

Peking, glavni grad Kine, sredinom veljače ove godine drugi će put biti domaćin Olimpijskih igara, ovaj put XXIV. Zimskih olimpijskih igara. Prvi je grad u povijesti koji je domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, ujedno i najveći grad koji je ikad organizirao ZOI

Zabranjeni grad s carskom palačom iz XV. st. jedna je od najpoznatijih građevina u Pekingu

Na ZOI-ju koji se održava od 4. do 20. veljače 2022. natjecat će se i hrvatski sportaši u nekoliko disciplina kao što su alpsko i nordijsko skijanje te prvi put u brzom klizanju. U Pekingu će se u ožujku održati i Zimske paraolimpijske igre.

Peking (Beijing, sjeverna prijestolnica) danas je državno, političko i vojno središte Kine. S dvadesetak milijuna stanovnika drugi je najmnogoljudniji grad, odmah nakon Šangaja. Tijekom bogate povijesti imao je različite gospodare, npr. Mongole (XIII. i XIV. stoljeće), britansko-francuske postrojbe (Drugi opijumski rat 1860.), Japan 1937.

Peking je nakon građansko-demokratske revolucije (1911./1912.) postao glavni grad nove republike

Unatoč svemu, grad je sačuvao oblik tvrđave, što odražava njegovu nekadašnju osnovnu ulogu, odnosno zaštitu i izolaciju carske rezidencije. Brojne su građevine i znamenitosti na UNESCO-ovu Popisu kulturne baštine, a našle su mjesto i na poštanskim markama: pekinška opera (Tanzanija 2016.); Peking − Hangzhou Veliki kanal − stari plovni kanal dug oko 1800 km, jedan od najvećih hidrotehničkih objekata u zemlji; zgrada Državnog narodnog kongresa; sveučilište Qinghua, osnovano 1911. (Kina, 2009., 1956., 2011.); Zabranjeni grad s carskom palačom (Francuska, 1998.; Hong Kong, 2003.), Nebeski hram (Grčka, 2008.); Nacionalni stadion (Macao, 2008.); veliki trg Tiananmen (Bangladeš, 1975.), poslovno središte Qianmen (San Marino, 1995.) i dr.

Beijing Capital International Airport u samom je svjetskom vrhu po broju putnika

Zahvaljujući Ljetnim olimpijskim igrama 2008., kineska se prijestolnica, prema podacima Svjetske poštanske unije, pojavila na tristotinjak različitih poštanskih maraka. I ovogodišnji će ZOI također dobiti velik prostor na tim minijaturnim veleposlanicima, koji se, osim što putuju na pismima, čuvaju u privatnim albumima i muzejima širom svijeta.

Ivo Aščić