Plave kacige

Grafit “Jao si ga nama s plavim kacigama”, Zapadnoslavonsko bojište 1992. godine (Ante Nazor, Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih / Greater-Serbian Aggression on Croatia in the 90’s, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb, 2011.)

Kraj 1991. i početak 1992. obilježio je mirovni plan Ujedinjenih naroda, Sarajevsko primirje, dolazak mirovnih snaga UN-a i međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 743 od 23. veljače 1992., angažman UNPROFOR-a prerastao je u jednu od najvećih mirovnih operacija nakon Drugog svjetskog rata, poznatu i kao operacija Grapple

“Jao si ga nama s plavim kacigama” jedan je od najpoznatijih ratnih grafita, nastao u zapadnoj Slavoniji početkom 1992. godine. Taj grafit možda najbolje opisuje nedostignut cilj misije, a to je prekid rata u Hrvatskoj. Dozu samokritičnosti dali su si 1995., kad je produljen mandat mirovnim snagama, taj put pod nazivom Misija UN-a za obnovu povjerenja u Hrvatskoj (United Nations Restauration Operation − UNCRO).

Kravata pripadnika promatračke misije EZ-a, borbena kaciga s oznakom UN-a, zastava UN-a za borbeno vozilo (fundus Muzeja OZ-a i ZP-a Bjelovar)

Ujedinjeni narodi na samom početku agresije na Hrvatsku nisu željeli intervenirati. Smatrali su to tek jednim od mnogih građanskih ratova u koji se ne treba uplitati. Prva konkretna intervencija UN-a na polju rješavanja krize u bivšoj Jugoslaviji dogodila se 25. rujna 1991., kad je Rezolucijom 713 Vijeće sigurnosti dalo podršku Europskoj zajednici u rješavanju krize. Rezolucija je uključivala i uvođenje embarga na uvoz oružja sukobljenim stranama. Time se izravno pogodovalo agresoru, koji je zadržao gotovo sve naoružanje i tehniku OS SFRJ, bez ikakve potrebe za uvozom. Nakon niza diplomatskih poteza, osnivanja Arbitražne komisije i utvrđivanja da Jugoslavija više zaista ne postoji, Vijeće sigurnosti predložilo je krajem 1991. godine plan mirovne operacije UN-a koji je predvidio zaštitne zone nazvane United Nations Protected Areas (UNPA) na crtama dodira sukobljenih strana. Angažirane snage, poznate kao UNPROFOR (United Nations Protection Forces) raspoređene su u tri područja pod zaštitom UN-a, a koja su organizirana u četiri sektora: Istok (Sector East) – istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem; Sjever (Sector North) – Banovina i Kordun; Jug (Sector South) – sjeverna i srednja Dalmacija; Zapad (Sector West) – zapadna Slavonija.

Iz fundusa Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, zbornog područja čija je odgovornost uključivala i sektor Zapad, izdvajamo predmete koji su do naših donatora došli trampom. Tako je u fundus dospjela velika Maglite svjetiljka koju je pripadnik Specijalne policije trampio za bajunetu automatske puške M80.

Tekst i foto: Marin Sabolović