Marke – ZA MIR

Nakon što su Oružane snage Ruske Federacije 24. veljače 2022. započele agresiju na Ukrajinu, brojne zemlje, posebice europske, pružile su potporu i izdavanjem prigodnih poštanskih maraka, putujućih veleposlanika.

Kanada je prvi put u svojoj povijesti izdala marku u znak potpore zemlji kojoj je potrebna humanitarna pomoć

Plava i žuta boje su koje karakteriziraju marke. One su znak potpore zemlji koja pati od rata, koji, kao i svi drugi ratovi, nemaju smisla. Neke od njih pod nazivom: “Za mir u Ukrajini”, “Slava Ukrajini”, “Pomoć Ukrajini”, “Mi smo s vama”, “Golub mira”, “Mir. Za svako dijete”.

Brojne zemlje, od samog početka rata u Ukrajini, pokazale su jednu od najvećih vrlina: solidarnost

Ove poštanske marke, izdane u teškim trenucima za ukrajinski narod, zamišljene su kao simbol prijateljstva s Ukrajinom, snažna su potpora sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom prognanih i izbjeglih građana, te normalizaciji života na ukrajinskom teritoriju. Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 16 milijuna Ukrajinaca treba pomoć. To je najveća humanitarna kriza u Europi od kraja Drugog svjetskog rata.

Iz tekstova koji prate marke Austrije, Španjolske, Estonije, Poljske, Litve i drugih europskih zemalja, među ostalim, saznaje se kako su ove, ali i druge zemlje prihvatile ukrajinske obitelji, dale im posao i smještaj, a iznad svega sigurnost i ljubav, dok su brojni ljudi, kao i javne organizacije i institucije, pokrenuli mnoštvo mehanizama za dostavom pomoći Ukrajini. Marke afričkih i srednjoameričkih zemalja uglavnom prikazuju golubicu, znak mira, te prepoznatljive ukrajinske i ruske građevine. U mnogim europskim zemljama dolazak ukrajinskih izbjeglica, njih više od šest milijuna, izazvao je val solidarnosti i pomoći kakav u Europi nikad prije nije viđen.

Kod nekih maraka, poput one Lihtenštajna, dio prihoda od prodaje predviđen je za humanitarne potrebe

Samo dan nakon agresije na Ukrajinu, Hrvatski sabor donio je 25. veljače 2022. godine Deklaraciju o Ukrajini (Narodne novine, broj 25/22.), kojom Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskog vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira. Republika Hrvatska čvrsto je uvjerena kako je sigurna, stabilna, mirnodopska i prosperitetna Ukrajina u vitalnom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije te čitavog europskog kontinenta, kao i u općem globalnom interesu.

Ukrajina je bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu, 11. prosinca 1991., dok je Republika Hrvatska bila pak među prvim državama koje su priznale neovisnost Ukrajine 5. prosinca 1991.

TEKST  Ivo Aščić