Međunarodna obuka za borbenog plivača

Od 19. kolovoza do 1. rujna 25 kadeta iz pet zemalja sudjelovalo je na obuci za borbenog plivača. Tijekom obuke stekli su vještine preživljavanja na kopnu i u vodi, ali i vještine komuniciranja u međunarodnom okruženju…

Ukupno 25 kadeta iz Hrvatske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Poljske odlučilo je tijekom ljeta ostati aktivno te su se 19. kolovoza uputili na 5. međunarodni tečaj za borbenog plivača u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu.
Sudjelovanje na tečaju nagrada je kadetima za odličan uspjeh na studiju i vojnoj obuci tijekom protekle akademske godine. Međutim, zadovoljavanje akademskih i vojnoobučnih sadržaja nije jedini uvjet za pristupanje tečaju. Sudionici moraju biti dobri plivači, imati svladan strah od visine i vode, poznavati osnovne i napredne pješačke taktičke radnje te znati engleski, službeni jezik tečaja. Voditelj obuke je zapovjednik 5. kadetske satnije poručnik fregate Hrvoje Repušić, a kadete obučavaju instruktori iz 1. i 5. kadetske satnije, uz potporu svih triju grana Hrvatske vojske.
“Događaj se zove obuka za borbenog plivača, ali najviše se vesla. Nakon sedam dana veslanja budete jako umorni,” ukratko je obuku opisao kadet Alen Serec iz Slovenije. Bila je to šala, ali s nešto istine. Naime, tijekom obuke kadeti su morali svladati velik broj programskih sadržaja u vodi i na kopnu kako bi stekli vještine preživljavanja u tim okruženjima. Počeli su s osnovama poput prve pomoći, spašavanja na moru, navigacije i čitanja pomorskih karata. Uslijedile su sve napornije aktivnosti: izrada priručnih kontejnera, veslanje u gumenim čamcima i kajacima, skokovi u vodu te plivanje s opremom i bez nje, ronjenje na dah, skidanje odore pod vodom… Tijekom dvotjedne obuke kadeti su imali samo dan odmora. No, napor se postupno pojačavao iz dana u dan zbog čega je zdravstveni rizik bio sveden na minimum.
Sve pojedinačne aktivnosti bile su priprema za tri situacijske vježbe, zamišljene kao izvidničko-diverzantske misije u kojima su kadeti morali pokazati da su svladali proces donošenja vojnih odluka.
Prva situacijska vježba provedena je u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i na otoku Braču, a u njoj su kadetima potporu pružili Hrvatska ratna mornarica i Zapovjedništvo specijalnih snaga. Kadeti su prvo dobili operativnu zapovijed koju su morali raščlaniti po timovima, a potom su se brzim gumenim čamcima infiltrirali u protivničko područje, ondje prikupili informacije te se izvukli iz njega.
Druga situacijska vježba uključivala je hodnju, ronjenje na protivničkoj dubini i taktičko izvlačenje s protivničkog područja. Novina je bila uporaba kajaka i eksfiltracija s kopna preko rijeke u more.
Treća je vježba bila kruna cijele obuke te su u njoj sudjelovale sve grane Oružanih snaga Republike Hrvatske. Počela je u dva sata u noći, kad su kadeti dobili operativnu zapovijed. Brodovima HRM-a oni i njihova oprema prevezeni su do akvatorija Kaštelanskog zaljeva. Zadaća je bila do jutra se približiti protivničkoj obali i zaposjesti je te uništiti njegovo topničko oružje. Kad je taj dio vježbe bio gotov, kadeti su helikopterima HRZ-a prevezeni do vojnog poligona “Crvena zemlja” kod Knina gdje je provedeno bojno gađanje automatskim puškama VHS hrvatske proizvodnje.
Obuka je od početka do kraja bila iznimno zahtjevna, ali zajedništvo je kadetima pomoglo u svladavanju napora i nedostatka sna.
“Kako je vrijeme prolazilo, bolje smo se upoznavali i surađivali. Zbog toga smo mogli učinkovito izvršiti sve zadaće, od najjednostavnijih poput veslanja, do najtežih, kao što je provedba operacija,” rekao je kadet Marek Cebo iz Poljske.
Kadeti nemaju priliku često sudjelovati na međunarodnim obukama. Zahvalni su stoga Hrvatskom vojnom učilištu, kao nositelju obuke, što je organiziralo takav događaj. “Tečaj nam je u jednu ruku dao puno znanja, a u drugu neka nova prijateljstva, što ostaje za cijeli život. Sad također znamo koliko je važna međunarodna suradnja,” izjavila je kadetkinja Karla Jurković.
Timski rad pohvalio je i poručnik fregate Hrvoje Repušić: “Radili su kao pripadnici jedne postrojbe u združenoj operaciji. Zbližili su se već prvog dana i to je pohvalno.”
Polaznici prošlogodišnje obuke druženje su nastavili i nakon odlaska iz Splita. Dočekali su Novu godinu u Pragu te ove godine organizirali zajedničko ljetovanje. Kako se čini, i ova bi generacija borbenih plivača mogla krenuti njihovim stopama.Prije završetka obuke kadeti su počeli razmišljati kako će stečene vještine moći primijeniti u budućoj časničkoj karijeri. Među njima je i kadet Marek Cebo iz Poljske: “Svoje vještine mogu prenijeti drugima, što je iznimno bitno u svakoj vojsci. Osposobljen sam za provedbu operacija na kopnu odnosno u vodi. Osim toga, stečeno znanje mogu primijeniti i u zrakoplovstvu.”


Svake se godine na obuci za borbenog plivača proglašava najbolji polaznik, kojem se dodjeljuje prijelazni pehar. Ove je godine ta čast pripala kadetu Michaelu Mehnu iz Njemačke.
“Bilo je vrlo zahtjevno. Instruktori su bili strogi, ali pravedni,” rekao je o obuci kadet Mehn.
Kao i ostali sudionici, najboljim dijelom obuke smatra međunarodno okruženje: “Od svih vještina stečenih na tečaju, ona koja će mi najviše koristiti jest sposobnost komunikacije s polaznicima iz drugih zemalja u svrhu postizanja zajedničkog cilja.”
Iva Gugo
snimio Dražen Volarić