Međunarodni ljetni kamp vođenja za dočasnike

Na ljetnom kampu sudjeluju dočasnici koji imaju bogato iskustvo rada na voditeljskim ili zapovjednim dužnostima i u međunarodnim operacijama, a za kamp su ih prijavile oružane snage njihovih zemalja, u kojima djeluju unutar Dočasničkog lanca potpore

U organizaciji Dočasničkog zbora OSRH već tradicionalno proveden je Međunarodni ljetni kamp vođenja za dočasnike članica NATO saveza i Partnerstva za mir čime se jača međunarodna suradnja te povjerenje i razumijevanje među dočasnicima iz partnerskih zemalja. Kamp je održan od 14. do 21. srpnja u vojarni “Kovčanje“ na Lošinju, a ove je godine trinaesti put da se provodi. Osim dočasnika iz OSRH sudjelovali su dočasnici iz oružanih snaga Slovenije, Austrije, Slovačke, Rumunjske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Mađarske i SAD-a, a ukupan je broj polaznika bio 22. Na ljetnom kampu sudjeluju dočasnici koji imaju bogato iskustvo rada na voditeljskim ili zapovjednim dužnostima i u međunarodnim operacijama, a za kamp su ih prijavile oružane snage njihovih zemalja u kojima djeluju unutar Dočasničkog lanca potpore.

U ulozi nositelja organizacije i provedbe ove aktivnosti bio je prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec. “U ljetni kamp za dočasnike nastojimo uključiti što više mladih dočasnika kako bi razvijali svoja znanja, sposobnosti i samopouzdanje te stekli iskustvo rada u međunarodnom okruženju,“ kaže prvi dočasnik. Kao najveći izazov tijekom provedbe kampa časnički namjesnik Klanjec navodi velike temperature koje su ih pratile cijelo vrijeme i sukladno tomu morali su redefinirati dnevne rasporede. Osim mora koje kao i uvijek oduševi polaznike saznajemo kako je provedba gađanja iz jurišne puške VHS i pištolja HS naišla na najviše simpatija. “Ovdje je riječ o vrlo iskusnim dočasnicima koji dobro barataju naoružanjem i maksimalno iskoriste svaku priliku, a pogotovo pripadnici drugih nacija koji se ne susreću toliko često s hrvatskim naoružanjem,“ navodi prvi dočasnik OSRH i naglašava kako na ovaj način promoviramo hrvatsku obrambenu industriju. Kao glavni cilj Međunarodnog kampa za dočasnike navodi se afirmacija međunarodne suradnje dočasničkih zborova, povećanje stupnja znanja i specifičnih vještina dočasnika, razmjena iskustva u radu, unapređivanje međusobnog poznavanja, te poticanje daljnjeg razvoja dočasničkih zborova zemalja sudionika. Svake su godine na kampu i gosti predavači iz različitih zemalja i organizacija unutar NATO-a koji govore o vođenju i zapovijedanju što je i glavna tema ovog kampa.

Veliku potporu u provedbi kampa i ove su godine pružili instruktori iz Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatske ratne mornarice i Počasno-zaštitne bojne čime je postignuta dinamičnost i raznolikost obuke. Neke od zadaća koje su se provodile obuka su iz veslanja u kajacima, natjecanje u vožnji kajacima, izrada australskog splava, orijentacija, vezanje čvorova, temeljne vještine borbenog plivača, te plovidba na relaciji Lošinj – Veli Brijun gdje se polaznicima predstavila Počasno-zaštitna bojna sa svojim akrobatskim vježbama.
Uz edukativni dio obuke, polaznici kampa sudjeluju i u izvanobučnim sadržajima čiji je cilj međusobno upoznavanje polaznika, promocija vojnog i kulturnog nasljeđa zemalja iz kojih dolaze te predstavljanje povijesnog i kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske kao zemlje domaćina.

Cijela se aktivnost provodi na engleskom jeziku, a ideja je da njoj prisustvuju dočasnici koji su to zaslužili svojim marljivim radom i isticanjem unutar svojih postrojbi. Prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec kaže kako je jako zadovoljan provedbom ovogodišnjeg kampa za dočasnike jer se time nastavlja kontinuitet međunarodne suradnje. “Na ovaj način kao oružane snage ispunjavamo svoj cilj sudjelovanja u međunarodnim aktivnostima, a vođenjem cijele aktivnosti pokazujemo svoj dočasnički lanac potpore,“ zaključio je prvi dočasnik.

TEKST  Janja Marijanović Šaravanja; FOTO  OSRH