Međunarodni stručni skup na Lošinju

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u vojarni “Kovčanje” na Lošinju održava se od 11. do 14. rujna međunarodni stručni skup Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva.

Na otvaranju skupa govorili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković Bagić i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Izlagači su stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i s HVU-a. O Sveučilištu u Varšavi izlaže vojni izaslanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj. Teme skupa su: Izazovi suvremenog sveučilišnog vojnog obrazovanja, Analiza realizacije studijskih programa za potrebe Hrvatske vojske, Školovanje vojnih pilota, Akademska stegovna odgovornost kadeta vojnih studija, Osiguranje kvalitete vojnih studija i Modularni pristup nastavi.

Međunarodni stručni skup Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva, nastao je kao rezultat višegodišnjih stručnih radionica organiziranih s ciljem razmjene i usustavljivanja iskustava iz prethodnih akademskih godina, analize recentnih trendova i pripreme za iduću akademsku godinu. Radionice su okupljale akademsko i upravljačko osoblje Hrvatskog vojnog učilišta te predstavnike Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, uz povremeno gostovanje eksperata s inozemnih vojnih obrazovnih ustanova.

Nakon pet godina iskustva izvođenja sveučilišnih preddiplomskih i prve godine sveučilišnih diplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, provedene prve godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studijskog programa Vojno pomorstvo te dugogodišnjeg iskustva suradnje s Fakultetom prometnih znanosti u provedbi sveučilišnog studijskog programa Aeronautika, uočena je potreba za sustavnom analizom hrvatskog modela akademskog vojnog obrazovanja. Osim toga, nametnula se i potreba za značajnijom valorizacijom hrvatskih iskustava u odnosu na europsku praksu te potreba za identificiranjem trendova i mogućih odgovora na akademske vojne izazove u budućnosti.

Zdravko Lovašen
Foto: Dražen Volarić