Kadeti na tečaju svladavanja vodenih zapreka na Lošinju

Kadeti druge godine (15. naraštaj) i pet kadeta 16. naraštaja pohađali su od 22. srpnja do 4. kolovoza u vojarni “Kovčanje” na Lošinju tečaj svladavanja vodenih zapreka. Bili su podijeljeni u dvije skupine: od 22. do 29. srpnja te od 29. srpnja do 4. kolovoza. Tečaj su provodili kineziolozi HVU-a na čelu sa satnikom Domagojem Bagarićem, a pomogli su im pripadnici 2. i 3. kadetske satnije.

Obučni dan sastojao se od jutarnje i popodnevne obuke. Kadeti su na temelju provjere znanja plivanja podijeljeni u šest skupina te tri jakosne kategorije.

Učili su osnove tehnika plivanja (kraul, prsno, leđno, delfin) i ronjenja, a intenzitet se povećavao iz dana u dan. Obuka je uz navedeno obuhvatila i sljedeće nastavne teme: plivanje u odori s puškom, spašavanje utopljenika i pružanje prve pomoći, plivanje, veslanje u gumenom neoprenskom čamcu, skokovi s povišenja na noge i glavu.

Jedna od zanimljivosti bila je i dodatna obuka iz prevrtanja gumenog čamca te ranojutarnja šetnja do radarske postaje Bojne OSMiO na Lošinju. Nakon pet dana obuke slijedilo je testiranje usvojenih znanja, koje su svi uspješno prošli. 

Kadetima je tečaj poslužio i za razvijanje timskog duha, motivacije i zajedništva, a s Lošinja su otišli bogatiji za nove vještine i znanja.

Helena Zec

Foto: HVU