Kadeti HVU-a na vojnom natjecanju u Hamburgu

Nakon intenzivna dva tjedna Ljetnog kampa na vojnom vježbalištu “Gakovo”, kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat s HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” sudjelovali su od 21. do 26. srpnja na 3. međunarodnom vojnom natjecanju u Hamburgu.

Military Sport and Shooting Challenge (MSSC) izazov je u različitim vještinama, od prelaska zapreka i gađanja pa sve do atletskih disciplina i plivanja. Na ovogodišnjem je izdanju sudjelovala Njemačka, Hrvatska, Velika Britanija, Danska, Finska, Poljska, Litva, Latvija, Rumunjska, Nizozemska, Slovačka i Češka, svaka s po trima najboljim i najspremnijim predstavnicima koji se natječu pojedinačno te kao tim. Sudionici su se po dolasku na Sveučilište Helmut Schmidt, gdje je održano natjecanje, upoznali s ostalim natjecateljima i rasporedom te stekli približnu sliku o tome kakvi ih napori očekuju.

Prvog je dana na redu bila hodnja od 12 km s teretom od 15 kg (Field March). “Dogovorili smo se kao tim da ćemo hodati cijelim putem, ali ekipe su odmah počele trčati. Shvatiti smo da nema šale te smo utrku od početka do kraja pretrčali s timskim vremenom od sat i 15 minuta,” rekao je kadet Ivan Plazibat.
Stroga pravila organizatora moraju se poštivati. Jedno je da tijekom cijele utrke natjecatelji imaju naprtnjaču najmanje mase 15 kg, koja s vodom koju nose doseže do 18 kg. Masu naprtnjače organizatori provjeravaju nasumično.

Kadeti dalje objašnjavaju kako su nakon Field Marcha imali teorijsko-praktičnu vježbu s njemačkim naoružanjem G-36 i P-8 kako bi se pripremili za gađanje idućeg dana, odnosno upoznali se s pravilima i procedurama za provedbu gađanja u njemačkoj vojsci. Na red je zatim došlo testiranje za Njemačku sportsku značku (German Sports Badge): trčanje na tri kilometra, bacanje kugle i skok udalj. Nakon kratke stanke slijedio je završni dio prvog dana: Basical Fitness Test, tj. njemačke provjere tjelesne spremnosti – sprint 11 x 10 m, trčanje 1 km i izdržaj u zgibu.

Drugog su dana na red došla gađanja iz puške i pištolja. Nakon toga natjecatelji su prolazili poligon s pješačkim zaprekama koje su sasvim drukčije od onih u Hrvatskoj. Unatoč tomu, hrvatski su kadeti postigli dobar rezultat. “Treći dan natjecanja bio je i odlučujući jer smo se morali dokazati i kao tim i kao pojedinci. Nakon vojnog crossfita, na redu je bilo plivanje u odori na 100 m te sprint na 25 m, nakon čega smo imali NBK vježbu. Na kraju smo trebali svladati dvoranske zapreke, koje su bile slične dvoranskom parkuru te njemački Allrounder, u kojem je po pripadnik svakog tima morao trčati s pancirkom, nositi spremnike napunjene vodom koji teže 40 kg i nositi ranjenika od 50 kg te na kraju držati pivo što dulje može, čime su se dobivali dodatni bodovi. Pivo, naravno, nije bilo za piće, nego je bilo simbol Njemačke,” opisali su kadeti tijek natjecanja. Nakon natjecateljskog dijela slijedilo je druženje, obilazak gradskih znamenitosti te upoznavanje s njemačkom kulturom.

Tim hrvatskih kadeta osvojio je peto mjesto u ekipnoj konkurenciji, a sva su tri sudionika osvojila obje zlatne značke: Njemačku značku izvrsnosti (German Proficiency Badge) i Njemačku sportsku značku. Hrvatska ekipa jedina je čiji su svi predstavnici osvojili obje zlatne značke. U pojedinačnoj konkurenciji kadet Ivan Plazibat osvojio je prvo, a kadet Matija Mršo četvrto mjesto.

Natjecanje su osmislili mladi časnici – poručnici – stoga je pravilo da na njemu sudjeluju činovi najviše do poručnika, tj. mladi časnici i kadeti. Glavni je cilj natjecanja ispuniti kriterije za Njemačku značku izvrsnosti i Njemačku sportsku značku te ostvariti što bolji timski i pojedinačni rezultat. Konkurencija je bila iznimno jaka, a tim iz Poljske u svim je timskim disciplinama osvojio prvo mjesto.

Tekst i foto: HVU