Meta pogođena, cilj ostvaren

U sklopu završetka specijalističke vojne obuke, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju Raketna bitnica u sastavu Raketne bojne Topničko-raketne pukovnije provela je bojno gađanje iz dva sustava SVLR Grad 122 mm

Pripadnici Topničko-raketne pukovnije proveli su 10. veljače na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju bojno gađanje iz raketnih sustava SVLR Grad 122 mm. Riječ je o završnoj vježbi specijalističke vojne obuke ročnog sastava te djelatnog vojnog sastava na prekvalifikaciji.

“Specijalistička vojna obuka trajala je 12 tjedana i provodila se u vojarni ‘Bilogora’ u Bjelovaru. Polaznici specijalizanti prva su dva tjedna imali opći, vojni dio, a trećeg tjedna pridružili su im se i prekvalifikanti. Nakon toga svi su se devet tjedana obučavali za svoje specijalnosti počevši od općeg, teorijskog dijela, odnosno upoznavali su se s općim značajkama naoružanja i sredstava na kojima rade i s postupcima na njima. Sa školskim su se streljivom uvježbavali kako se puni i prazni sustav, a vrhunac obuke današnje je bojno gađanje na slunjskom poligonu,” objašnjava nam poručnik Marin Kolar, zapovjednik na paljbenom položaju, te dodaje kako je nositelj obuke 1. raketna bitnica u sastavu Raketne bojne Topničko-raketne pukovnije.

U ovom naraštaju bilo je pet pripadnika na specijalističkoj vojnoj obuci, dok ih je osam bilo na prekvalifikaciji. Nakon 12 tjedana specijalističke obuke Raketna bojna Topničko-raketne pukovnije bogatija je za 13 pripadnika specijaliziranih za dužnosti računatelja, izvidnika i ciljača.  

Dok razgovaramo sa zapovjednikom na paljbenom položaju, polaznici obuke užurbano se kreću oko oružja, dvaju raketnih sustava SVLR Grad 122 mm. Pune ih i prolaze zadnje provjere prije početka bojnog gađanja.

Ispaljeno 15 projektila

“Pali!” odjekuje uskoro slunjskim poligonom nakon čega posade iz svakog oružja ispaljuju po projektil. Slijede manje korekcije te se uskoro iz obaju oružja ispaljuje plotun. Ukupno je ispaljeno 15 raketa na cilj udaljen oko 10 kilometara od paljbenog položaja.

“Iako mi nije bilo prvo bojno gađanje, ovo današnje za mene je novo iskustvo. Naime, dosad sam bio ciljač na ovom oružju, a sad sam bio u ulozi zapovjednika desetine. Obuka je bila zahtjevna, a iznimna mi je čast bila raditi s polaznicima. Bili su jako motivirani, posebno oni koji su tek ušli u sustav, a i prekvalifikanti kao zapovjednici desetina bili su željni novih znanja. Ispalili smo sedam projektila iz jednog i osam iz drugog oružja i pogodili su metu,” kaže nam skupnik Luka Horvat, zapovjednik desetine na raketnom oružju. Dodaje kako je to bilo prvo bojno gađanje za polaznike specijalističke vojne obuke te da su mladi pripadnici nakon teorijskog dijela bili željni terena.

Završno bojno gađanje specijalističke vojne obuke na slunjskom poligonu sa suradnicima je pratio i zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš, a nakon završetka gađanja istaknuo je kako je zadovoljan onim što su posade pokazale.

Pitali smo ga i za buduće aktivnosti u Pukovniji i možemo zaključiti kako je provedeno raketno gađanje početak intenzivnog razdoblja u toj postrojbi.

“Postrojba se priprema za vježbu Immediate Response, glavni obučni događaj u ovoj godini, kojom će se obilježiti 30 godina Oružanih snaga, a dajemo snage i za veliku vježbu u Mađarskoj. Na tim ćemo vježbama sudjelovati sa Samohodnom haubičkom bojnom i to s dvije bitnice, jednom u Mađarskoj i jednim vodom na poligonu u Hrvatskoj. Naši su pripadnici i sastavni dio 8. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, a u tijeku je popuna kontingenta i preduputna obuka kandidata. Naravno, tu su i redovite zadaće u postrojbi,” zaključio je brigadir Marijan Cikuš.


Vojnik Dino Vukušić

“Dojmovi sa specijalističke vojne obuke su pozitivni. Instruktori su bili odlični, s iskustvom iz Domovinskog rata i mirovnih misija i sve su nas naučili. Meta je pogođena i uništena, a cilj ostvaren.”

Vojnik Borna Mazija

“Instruktori su nam se na obuci maksimalno posvetili kako bi nam prenijeli znanja. Nakon završene obuke moja je vojnostručna specijalnost računatelj. Ovo mi je bilo prvo bojno gađanje, nestrpljivo sam ga čekao i bilo je odlično.”

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt