Ministar Krstičević s natjecateljima Prvi za Hrvatsku 2017

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je 17. svibnja pripadnike OSRH koji sudjeluju u organizaciji i natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017 koje se 18. i 19. svibnja održava na vojnom poligonu “Crvena zemlja” i u Kninu.  Organizirano je u suradnji s Kninom, koji je prije dvadeset godina bio domaćin prvom takvom natjecanju pod nazivom Prvi do Knina – prvi do slobode. Na ovogodišnjem sudjeluje 150 pripadnika OSRH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnika oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja.
Ministar Krstičević u prigodnom je obraćanju podsjetio da za desetak dana obilježavamo Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske. Istaknuo je da svi možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku, a posebno oni koji baštine povijest pobjedničke vojske. “Danas smo fokusirani na vrhunsko i profesionalno izvršavanje novih zadaća,” rekao je ministar te naglasio vrijednost tog natjecanja kojim se potvrđuje važnost vrhunske osposobljenosti pripadnika Oružanih snaga.
Ministar je izrazio zadovoljstvo što se natjecanje ove godine, na svoju dvadesetu obljetnicu, ponovno održava u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Naglasio je da su otad naše Oružane snage prevalile velik i težak put da bi danas postale pouzdan saveznik i partner koji svoju sposobnost pokazuje sudjelovanjem u brojnim operacijama i misijama. U jačanju sposobnosti Oružanih snaga RH važnu ulogu ima upravo to natjecanje koje snaži sportski duh, potiče zajedništvo te podiže razinu tjelesne spremnosti.
“Samo najspremniji vojnici mogu izvršiti najsloženije zadaće. Upravo zato odlučili smo ovu godinu posvetiti vojniku, dočasniku i časniku. Odlučili smo sustavno raditi na podizanju uvjeta i kvalitete života i rada onih koji služe drugima. Onih koji su dugo i marljivo radili, davali sve od sebe, a često bili zaboravljeni,” zaključio je ministar Krstičević.
U suradnji s Gradom Kninom, do početka natjecanja pripadnici OSRH angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiriju gradskih vrtića te uređenju vanjskih prostora oko vrtića. Uređuju se ograde, travnate površine, boje betonski zidići, uređuje prostor uz vanjski dio ograde…, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 10 000 kuna. Uz navedene radove, sve vanjske površine igrališta opremit će se novom opremom i sredstvima koja su prikupljena humanitarnom akcijom u organizaciji Grada Knina.
Ministar Krstičević posjetio je vrtiće te izrazio zadovoljstvo jer se i osobno uvjerio kako će kninski mališani uživati i biti sigurni na obnovljenim igralištima: “Ovo je primjer neraskidive veze i suradnje lokalne zajednice i Oružanih snaga koji me iznimno veseli. Oružane snage spremne su pomoći uvijek kad je potrebno, a koristeći svoje resurse za civilne namjene i pružajući pomoć lokalnoj zajednici, pridonose izgradnji kvalitetnijeg života svih nas.”
Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid rekao je kako su pripadnici Inženjerijske bojne GMBR-a dali potporu i pomogli u uređenju kninskih vrtića te pohvalio suradnju lokalne zajednice i pripadnika Oružanih snaga smještenih u Kninu.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Anita Ercegovac rekla je da su djeca bila oduševljena promatrajući pripadnike Oružanih snaga kako rade na uređenju okoliša vrtića te da je riječ o ekipi koja je odgovorna, vrijedna i pažljiva. Dodala je i kako su roditelji djece koja borave u tom vrtiću zahvalni na hvalevrijednoj inicijativi.
U sklopu natjecanja, 18. svibnja na prostorima sportskog kompleksa NK Dinara bit će održano i mini natjecanje na kojem će djeca vrtićke dobe uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH prolaziti mini stazu sa zaprekama. Nakon završetka natjecanja, prikupljena sredstva i oprema bit će uručeni vrtićima.

OJI, Foto Tomislav Brandt