Mješoviti pjevački zbor Hrvatske ratne mornarice

Djelovanje Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a u cilju je očuvanja, razvoja i popularizacije neprofesionalnog zborskog pjevanja te promicanja glazbene kulture među pripadnicima OSRH

Raznolikom opusu glazbenih sastava OSRH odnedavno možemo pribrojiti i zbor. Za razliku od Klape “Sveti Juraj” HRM-a, koja se već niz godina profesionalno bavi pjevanjem ponajprije za potrebe Oružanih snaga, Mješoviti pjevački zbor HRM-a osnovali su samoinicijativno pripadnici HRM-a koji se pjevanjem bave u sklopu slobodnih aktivnosti. Potaknuti prije svega ljubavlju prema glazbi, kao i pozitivnim učinkom zborskog pjevanja na razvoj međuljudskih odnosa, izrazili su želju za formalnim osnivanjem glazbenog sastava. 

Redovitim probama i zajedničkim djelovanjem zbor se priprema za javne nastupe u cilju očuvanja, razvoja i popularizacije mješovitog, neprofesionalnog zborskog pjevanja; razvoja i promicanja glazbene kulture među pripadnicima OSRH te njegovanja glazbene kulturne baštine; jačanja zajedništva pripadnika HRM-a te promicanja ugleda HRM-a te OSRH i MORH-a u cjelini.

Ideju o osnivanju mješovitog vokalnog ansambla pokrenuli su u listopadu 2017., želeći glazbenim brojem dati doprinos velikoj svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika HRM-a. Ansamblu su se poželjeli priključiti mnogi, stoga je uz dobrodošlu prijateljsku potporu prvakinje Opere HNK Split mezosopranistice Terezije Kusanović, profesorice solopjevanja, održana audicija vokalnih sposobnosti. Audicija je pokazala da HRM u svojem sastavu ima izvrsne pjevače, a samim tim i odličan zborski potencijal. Poznavanje nota te prethodno glazbeno iskustvo i obrazovanje bili su poželjni, no ne i nužni. Za članstvo je važnija bila sklonost prema glazbi i zborskom pjevanju te volja i redoviti dolasci na probe. Članovi zbora najvećim su dijelom pripadnici HRM-a, no kako je otvoren za sve one čije je radno mjesto u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, u njegovu su sastavu i dvije pripadnice HVU-a. Zbor broji tridesetak članova, od kojih samo nekolicina ima prethodno pjevačko iskustvo. Posebno je zanimljivo što su u sastavu zbora i državni službenici i namještenici i djelatne vojne osobe. No, u ulozi zapovjednika našao se netko komu su čin visoko zvanje i izvrsne referencije u civilnom glazbenom svijetu.

Za voditelja je odabran profesor solopjevanja mr. sc. Marijo Krnić, priznati operni solist, zborovođa i dirigent, zaposlen na Filozofskom fakultetu i Umjetničkoj akademiji u Splitu. Vodio je brojne vokalne sastave te kao zborovođa osvojio nekoliko priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. “Pjevačima Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a ovo je uglavnom prvo ozbiljno pjevačko iskustvo. Zahvaljujući njihovoj predanosti, ljubavi prema zborskoj glazbi i brižljivom radu, unatoč činjenici da zbor djeluje tek nešto dulje od godine, u stanju su odgovoriti na izazove koje pred njih stavlja kompleksna zborska literatura,” prenio nam je maestro Krnić dojmove o zboru koji uspješno vodi.

Repertoar obuhvaća skladbe različitih glazbenih stilova, klasičnu zborsku literaturu te onu suvremenog ili popularnog karaktera. Uz folklorne napjeve te crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja, dio repertoara obuhvaća zabavnu zborsku glazbu – obrade popularnih pjesama, skladbe domoljubnog karaktera te obrade hrvatskih skladatelja. Pjesme se izvode a cappella ili uz instrumentalnu pratnju. Prvi nastup imali su na spomenutoj svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika HRM-a u prosincu 2017. u Splitu. Sjajnom izvedbom oduševili su publiku, koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom i mnoštvom pozitivnih komentara. Njihov drugi nastup bio je u rujnu 2018. u Pločama, u sklopu koncerta povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja HRM-a. Taj je nastup potvrdio kako je riječ o ozbiljnom projektu koji je donio posve novu dimenziju glazbenoj kulturi HRM-a.

Godinu su zaključili dvama izvrsnim adventskim koncertima u Splitu i Zagrebu, koji su izazvali velik interes javnosti i zaslužili sjajne kritike. Program koncerata bio je stilski i ugođajno raznolik: uz božićne skladbe iz razdoblja renesanse, hrvatske, slovenske i engleske tradicijske skladbe te crnačku duhovnu glazbu, na programu su se našla djela njemačkog skladatelja Michaela Praetoriusa, kao i sjajna Riu, Riu, Chiu Matea Fleche te Tiha noć Franza Xavera Grubera. Zbor je cijeli program izveo a cappella, a tek su dva glazbena broja bila praćena atraktivnom improvizacijom na kahonu.

S maestrom Krnićem porazgovarali smo i o planovima za ovu godinu: “Uzimajući u obzir njihovu visoku motiviranost, izvođačko umijeće, koje se iz probe u probu razvija i raste, te imajući na umu važnost njihove uloge u predstavljanju i afirmaciji Hrvatske vojske, kreirali smo ambiciozan plan za tekuću sezonu.” Pred njima su nastupi u kojima će u suradnji s brojnim uglednim glazbenicima i vokalnim ansamblima uveličati svečanosti povodom obilježavanja značajnih državnih, vojnih, vjerskih, županijskih i gradskih datuma. U planu je i sudjelovanje na regionalnim i nacionalnim smotrama zborova, koje će ih pripremiti i za međunarodno natjecanje zborova, gdje će prvi put uz bok stati ponajboljim svjetskim pjevačkim ansamblima. Ipak, kao krunu sezone ističe cjelovečernji koncert na kojem će predstaviti širinu repertoarskih interesa i izvođačke mogućnosti. “Vjerujem da ćemo visokom razinom izvedbe odabranog repertoara (p)ostati ugodno, pažnje stručne i šire javnosti vrijedno osvježenje zborske i uopće lokalne i nacionalne glazbene scene, a na ponos hrvatskih Oružanih snaga i cjelokupne hrvatske javnosti,” zaključio je maestro Krnić.

Doris Ravlić

snimili Mladen Čobanović i Tomislav Brandt