Montaža podmornice “Riachuelo”

Brazilska ratna mornarica i brodograđevna tvrtka Itaguaí Construções Navais (ICN) isporučile su prva tri modula podmornice “Riachuelo” (oznaka S40) u montažnu halu brodogradilišta Madeira Island. Riječ je o prvom plovilu u istoimenoj klasi, koju će činiti četiri dizelsko-električne podmornice za brazilsku mornaricu. Podmornice su modificirani projekt francuske Scorpène 2000. Sva su tri modula prebačena nakon 11-satne vožnje od tvornice metalnih konstrukcija UFEM, koja se također nalazi u Itaguaíu, Rio de Janeiro. Logistička operacija provedena je nakon višemjesečnog planiranja i uključivala je uklanjanje elektrodistribucijskih instalacija s određenih područja transporta.

(Foto: Marinha do Brasil)

Ukupna masa spomenutih modula iznosila je 619 t, duljina 39,86 m, a najveća visina 12,30 m. Daljnja dva modula, mase 487 t i duljine 30 m, uskoro će biti zasebno prevezena u brodogradilište. Porinuće je predviđeno za drugu polovinu ove godine. Ulazak u operativnu uporabu očekuje se 2020., što je gotovo tri godine nakon prvotno planiranih rokova.
Ugovor o gradnji klase potpisan je 2008. između francuske tvrtke Naval Group (tadašnji DCNS) i Brazila. Iduće tri podmornice bit će imenovane “Humaita” (S41), “Tonelero” (S42) i “Ango Stura” (S43), a trenutačno su u različitim fazama razvoja u UFEM-u.

Maja PTIĆ GRŽELJ