Na HVU-u počela vojna izobrazba i pripremni kamp kadeta

Na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ 2. rujna počeo je pripremni kamp za kadete 17. naraštaja i vojna izobrazba za novi naraštaj časnika i dočasnika Hrvatske vojske

Na pripremni kamp za kadete preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog vođenja i upravljanja i Vojnog inženjerstva, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te vojnih pilota javilo se 149 kadeta od kojih je 37 kadetkinja. Trotjedni pripremni kamp obuhvaća vojnu službu, tjelovježbu, psihološku pripremu vojnika i pješačko oružje sa zadaćom gađanja. Nakon toga, 21. rujna slijedi polaganje prisege u Kninu i početak nove akademske godine. Na kampu je i 17 stranih kadeta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.  

Svoju vojnu izobrazbu započelo je i 325 časnika i dočasnika od kojih je 21 polaznik iz stranih oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.  Izobrazba je počela za 22. naraštaj Ratne škole ”Ban Josip Jelačić“, 28. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole ”Blago Zadro“, 19. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe, 9. naraštaj Napredne časničke izobrazbe za časnike na stožernim dužnostima i 18. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe. U Dočasničkoj školi ”Damir Tomljanović Gavran“ u Požegi započela je izobrazba polaznika 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Marija Sever