Nabava višenamjenskog borbenog aviona – od ponuda do konačnog izbora

Na osnovi ukupnih ocjena ponuda, ponuda Države Izraela ocijenjena je sveobuhvatnom i najboljom. Ona nudi stratešku suradnju između vlada dviju zemalja sklapanjem Government to Government ugovora za dugoročno strateško partnerstvo. Ponuđeni avioni F-16 C/D Block 30 Barak NATO su kompatibilni i modernizirani avioni kojima se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija, istaknuto je na konferenciji za novinare…

“Kao što smo i obećali učiniti kad se proces završi, želimo cjelokupnu hrvatsku javnost upoznati s procesom nabave višenamjenskog borbenog aviona i sa svim ponudama, vrlo otvoreno i transparentno, na temelju kojih parametara je Stručni tim donio preporuku za prihvaćanjem ponude Države Izraela,” rekao je u uvodnom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare održanoj 28. ožujka u MORH-u. Konferencija je sazvana s ciljem prezentiranja svih informacija vezanih uz provedbu procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona, velikog interesa, ali  i odgovornosti spram javnosti, nakon godine dana sustavnog rada, dan uoči konačne odluke Vlade. Uz ministra Krstičevića konferenciji su nazočili i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te voditelj Stručnog tima MORH-a brigadir Davor Tretinjak sa suradnicima, članovima tima.
Ministar je podsjetio na 90-te kad je stvarana hrvatska država i formiran Zbor narodne garde te potom i Hrvatska vojska te zaključio kako je upravo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo donosilo prevagu u Domovinskom ratu. Kazao je kako je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te dodao: “Ovo radimo za buduće naraštaje, kako bi Republika Hrvatska bila sigurna i suverena te spremna odgovoriti na bilo kakvu opasnost, rizik ili izazov.” Podsjetio je i na sve korake koji su prethodili donošenju konačne Odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, naglasivši kako je ta odluka odgađana 15-ak godina, kao i da je to projekt nekoliko ministara i vlada. Istaknuo je također kako su u proces bili uključeni i predstavnici Ureda Predsjednice Republike i predsjednika Vlade te Državnog odvjetništva RH.
Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je ministru Krstičeviću na pokretanju procesa nabave aviona koja je bila ključna za zadržavanje sposobnosti ratnog zrakoplovstva. Zaključivši kako je to bila ponajprije politička odluka, zahvalio je i Vladi RH, Uredu Predsjednice RH i Hrvatskom saboru, te zaključio: “U sustavu sam 28 godina i mogu sa sigurnošću reći da je ovo jedan od najbolje vođenih projekata i procesa u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama.”
Prezentaciju o procesu nabave višenamjenskog borbenog aviona potom je održao voditelj Stručnog tima brigadir Davor Tretinjak koji je iznio detalje procesa koji su doveli do konačne preporuke da se prihvati ponuda Države Izraela kao najbolja za Republiku Hrvatsku. On je podsjetio kako su zahtjevi za ponudom (Request for Proposal – RFP) u srpnju 2017. upućeni veleposlanstvima Grčke, Izraela, Južne Koreje, SAD-a i Švedske. Južna Koreja odustala je od davanja ponude jer nije bila u mogućnosti ispuniti sve postavljene taktičko-tehničke zahtjeve. Ostale zemlje dostavile su svoje ponude u definiranom roku te su održane prezentacije i predana je dokumentacija u pisanom i elektroničkom obliku u Ministarstvu obrane. U skladu s planiranom dinamikom, 30. studenog 2017. Stručni tim završio je fazu validacije i evaluacije četiriju pristiglih ponuda za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona te je izrađena Studija izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini.
Brigadir Tretinjak istaknuo je kako su u Zahtjevu za ponudu definirani kvantitativni i kvalitativni zahtjevi temeljeni na Taktičko-tehničkoj studiji, te uključuju tzv. Total Package za 100 sati letenja godišnje po avionu / 1200 sati godišnje ukupno koji čini: isporuku 12 aviona (10 jednosjeda i 2 dvosjeda), simulator letenja, obuku osoblja, inicijalni paket naoružanja, pričuvne dijelove, usluge tehničke potpore, alat i opremu za potporu letenja, prilagodbu infrastrukture te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Također, pojasnio je kriterije vrednovanja ponuda istaknuvši kako su ključni parametri za procjenjivanje ponuda za višenamjenski borbeni avion predstavljale četiri glavne domene (kriterija) i deset poddomena (podkriterija), a unutar svakog podkriterija međusobnom usporedbom bodovno su ocijenjena 122 područja i 284 elementa. Na osnovi ukupnih ocjena ponuda, a prema unaprijed utvrđenom relativnom odnosu domena i poddomena, ponuda Države Izraela ocijenjena je sveobuhvatnom i najboljom.


Ponuda Države Izraela nudi stratešku suradnju između vlada dviju zemalja sklapanjem Government to Government ugovora za dugoročno strateško partnerstvo. Ponuđeni avioni F-16 C/D Block 30 Barak su korišteni, NATO kompatibilni i modernizirani avioni kojima se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija.
Predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Državi Izraelu po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore uključujući nazočnost instruktora ponuditelja u Republici Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja po načelu “obuka obučavatelja” te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu.
Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Republici Hrvatskoj, inženjersku potporu u Državi Izraelu. Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni na visokoj tehnološkoj razini.
Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.


 

Vlada donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona
Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. godine, donijela je Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona te je ovom Odlukom prihvatila završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu i odredila da je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izraela. U skladu s Odlukom, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske provest će sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između Republike Hrvatske i Države Izraela o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Odlukom se osniva i radna skupina radi pripreme ugovora o poslovno-gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Države Izraela u vezi s nabavom višenamjenskog borbenog aviona te povjerenstvo za praćenje poslovno-gospodarske suradnje i njezine realizacije.
Ovom je prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo: “Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona strateška je Odluka kojom ćemo osnažiti sposobnosti Hrvatske vojske kako bismo bili još respektabilnija članica NATO-a i Europske unije. Predstavlja snažnu političku volju i ovim ćemo osnažiti dodatno strateško partnerstvo s Državom Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama.”
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je ova Odluka jedna je od najvećih i najsloženijih u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata, istaknuvši pritom: “Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Ova je odluka priuštiva i u ovom trenutku najbolja za nas. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa zapadom.” Zahvalio je predsjedniku Vlade i članovima Vlade na potpori u realizaciji ovog važnog projekta i naglasio pritom: “Naš san je 2020. godine, kad prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina vojno-redarstvene operacije Oluja na hrvatskom nebu vidjeti moderne zrakoplove četvrte generacije u rukama hrvatskih pilota.”
Ministar financija Zdravko Marić izrazio je zadovoljstvo kako je vođen cjelokupan proces nabave višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši: “Ovaj proces vođen je na transparentan način i Ministarstvo financija je od početka uključeno. Drago mi je da se vodilo računa o cjelokupnoj financijskoj slici Republike Hrvatske.” Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je dao punu potporu projektu višenamjenskog borbenog aviona.


 

Od zahtjeva za ponudom do izabranog ponuditelja
Ministarstvo obrane 20. srpnja 2017. uputilo je zahtjev za ponudom za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u pet zemalja: Grčku, Državu Izraela, Južnu Koreju, Kraljevinu Švedsku i Sjedinjene Američke Države. Ključni parametri u zahtjevu za ponudu, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bili su: međudržavni ugovor Government to Government koji će jamčiti strateško partnerstvo, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.
Rok za odgovor na zahtjev bio je 75 dana te su 3. listopada 2017. u Ministarstvu obrane pred povjerenstvom predstavljene pristigle konačne ponude četiriju ponuditelja: Grčke, Države Izraela, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Južna Koreja nije dostavila ponudu jer nije mogla ispuniti sve postavljene taktičko-tehničke zahtjeve višenamjenskog borbenog aviona.
Pregled i ocjena pristiglih ponuda obavljena je u roku od 45 dana od dana pristiglih ponuda za višenamjenski borbeni avion odnosno do 30. studenog 2017. kada je Stručni tim Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona završio fazu validacije i evaluacije četiriju pristiglih ponuda. Na prezentaciji ponuda, uz članove Stručnog tima bili su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a od samog početka u ovaj proces bili su uključeni i predstavnici drugih državnih tijela. Tijekom trajanja procesa svi ponuditelji imali su iste uvjete. Ministarstvo obrane bilo je dostupno za odgovore na sva pitanja iz zahtjeva za ponudom, za sastanke s ponuditeljima i za sva potrebna pojašnjenja.
Nakon procesa validacije i evaluacije pristiglih ponuda Stručni tim Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona izradio je Studiju izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke. Prvi korak bio je da je Stručni tim na sjednici 14. prosinca 2017. predstavio Odboru za obranu Hrvatskog sabora Studiju izvodljivosti, te je Odbor za obranu Sabora dao jednoglasno pozitivno mišljenje na projekt opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom.
O nabavi višenamjenskog borbenog aviona raspravljalo je i Vijeće za obranu 27. ožujka 2018. koje je u skladu s izlaganjem Stručnog tima Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko njegove nabave, jednoglasno prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izraela te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi.


General Anton Tus podržao odluku Vlade o nabavi izraelskih borbenih aviona
Prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i umirovljeni stožerni general Anton Tus podržao je Odluku Vlade o nabavi borbenih aviona F-16 C/D Block 30 Barak Države Izraela, ocijenivši kako tu odluku smatra ispravnom i kvalitetnom. “Izraelski avioni stari su 25 godina, ali oni mogu letjeti upravo još toliko godina. Realno je da jedna manja zemlja kad se opredjeljuje za takvo nešto, a nema sredstava za novi avion, kupuje iznimno dobre avione koje praktički dobiva po načelu dva za jedan, rekao je general Tus istaknuvši: ”Ova prilika da kupujemo rabljene avione jest dobra prilika jer su to iznimno dobri avioni. Mislim da je to pravi izbor i da će nabava izraelskih F-16 Hrvatskoj osigurati još 20 do 25 godina održavanja onog dijela kontrole zračnog prostora koji joj pripada.“
”Hrvatska je članica Europske unije u kojoj je pola zemalja manje od Hrvatske i sve zemlje koje imaju četiri do pet milijuna stanovnika trebaju imati malu, ali kompletnu oružanu silu, a mi, s ponosom mogu reći, pripadamo toj skupini,” istaknuo je general Tus još jednom poručivši kako Hrvatska ne može ostaviti praznim svoj zračni prostor i da je ova nabava dobra prilika u tom smjeru.


OJI, Foto Tomislav Brandt, Josip Kopi, Vlada RH