Jačanje strateškog partnerstva

“Prije dvije godine, kad je Državi Izraelu bilo potrebno, mi smo uputili našu Protupožarnu eskadrilu i od tada je ovo naš već četvrti sastanak. Jačamo strateško partnerstvo između Države Izraela i Republike Hrvatske,” izjavio je tijekom posjeta Izraelu ministar Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević od 1. do 3. srpnja boravio je u službenom posjetu Izraelu gdje je sudjelovao na konferenciji izraelske obrambene industrije u Tel Avivu u organizaciji SIBAT-a, Međunarodne uprave Ministarstva obrane Izraela za obrambenu suradnju. U sklopu posjeta sastao se s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom te izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom. Posjetio je i zrakoplovnu bazu Ramat David na sjeveru Izraela.
Prvog dana službenog posjeta Krstičević je na konferenciji izraelske obrambene industrije predstavio hrvatsku obrambenu industriju te govorio o strateškoj suradnji Hrvatske i Izraela u kontekstu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona. Tom je prilikom istaknuo: “Hrvatska ima malu, ali snažnu obrambenu industriju koja je prepoznata na svjetskom tržištu. Pozicioniranje hrvatskih tvrtki dokaz je izvrsnosti hrvatskih proizvoda, što dokazuje i činjenica da su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskim proizvodima i naoružanjem. Oružane snage i Ministarstvo obrane snažno podupiru razvoj hrvatske obrambene industrije. MORH nije samo potrošač, već i generator razvoja hrvatskih proizvoda. Vjerujem da će se i projektom nabave višenamjenskog borbenog aviona otvoriti poslovne prilike za hrvatske tvrtke.” Ovogodišnja SIBAT konferencija bila je posvećena globalnoj sigurnosti i obrambenoj suradnji, a sudjelovalo je oko 700 predstavnika izraelske obrambene industrije i izraelskog Ministarstva obrane.
Drugog dana posjeta ministar obrane posjetio je zrakoplovnu bazu Ramat David na sjeveru Izraela u kojoj se nalaze tri eskadrile izraelskih F-16 višenamjenskih borbenih aviona. Primio ga je zapovjednik izraelske baze i tom je prigodom Krstičević obišao izraelske Barake. “Naš je san 2020. godine na hrvatskom nebu vidjeti dva aviona i nadam se da ćemo to i ostvariti. Sad smo u fazi pripreme ugovora, selekcije pilota i tehničara koji će sljedeće godine krenuti na obuku u Izrael. Imamo mogućnost raditi s najboljima i vrlo je važno da nas Izraelci mentoriraju, da hrvatskim pilotima i tehničarima prenesu vrijedna znanja i iskustva,” rekao je Krstičević.
Trećeg dana posjeta ministar Krstičević sastao se s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom i izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom. Bio je to prvi susret ministara obrane Hrvatske i Izraela nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak.
Ministri su razgovarali o strateškoj suradnji Hrvatske i Izraela, daljnjoj realizaciji projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, proširenju obrambene suradnje s naglaskom na cyber sigurnost, obuku i školovanje. Razgovarali su i o mogućnostima buduće suradnje izraelske i hrvatske ratne mornarice, kopnenih vojski te specijalnih snaga, kao i o daljnjem povezivanju obrambenih industrija i perspektive gospodarske suradnje u drugim područjima.
“Prije dvije godine, kad je Državi Izraelu bilo potrebno, mi smo uputili našu Protupožarnu eskadrilu i od tada je ovo naš već četvrti sastanak. Jačamo strateško partnerstvo između Države Izraela i Republike Hrvatske,” izjavio je nakon sastanka ministar Krstičević.

Izraelski ministar obrane Avigdor Liberman kazao je: “Vaš posjet Izraelu znak je našeg prijateljstva i suradnje. Razgovarali smo o dosadašnjoj i budućoj suradnji te se nadam da ćemo nastaviti s realizacijom svih naših zajedničkih planova,” izjavio je Liberman. Nakon sastanka s ministrom Libermanom, ministar Krstičević susreo se s predsjednikom Države Izraela s kojim je razgovarao o globalnim sigurnosnim izazovima s naglaskom na sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku. Predsjednik Izraela posjetit će uskoro prvi put Hrvatsku pa je s ministrom Krstičevićem razgovarao o predstojećem posjetu.
Ministar Krstičević posjetio je i Memorijalni centar sjećanja na žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje je rasplamsao vječni plamen i položio vijenac te odao počast žrtvama.
SOJI
Foto MORH