”Pokazali smo da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska“

U Petrinji je 3. srpnja održan svečani doček pripadnika 1. hrvatskog kontingenta koji su u Republici Litvi sudjelovali u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti. “Proveli smo velik broj obučnih aktivnosti, uvježbavali se sa savezničkim vojskama i pokazali visoku razinu spremnosti,” rekao je zapovjednik kontingenta bojnik Marko Krpan, koji je zajedno sa svojim vojnicima, prema svim ocjenama saveznika i partnera, obavio izvrstan posao…

Nakon sedam mjeseci, Tigrovi su opet u kompletnom sastavu u svojoj bazi vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Zadnjih dana lipnja iz Litve su se vratili pripadnici njihove 1. mehanizirane satnije, koji su s još nekim kolegama iz bojne te drugih postrojbi OSRH u okviru borbene skupine pod vodstvom SR Njemačke u Republici Litvi sudjelovali u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (eFP- enhanced Forward Presence). Svi zajedno činili su 1. hrvatski kontingent, a 3. srpnja u Petrinji im je organiziran svečani doček. Uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske, među kojima i izaslanik Predsjednice Republike načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zoran Piličić. U vojarnu su došli i predstavnici lokalne i područne samouprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Vojnodiplomatskog zbora, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi. ”Aktivnost eFP predstavlja volju zemalja NATO-a da pokažu svoju snagu obrane i odvraćanja, kao i solidarnost s članicama na istoku,” podsjetio je u obraćanju postrojenim pripadnicima kontingenta vojni izaslanik Francuske brigadir Fabrice Duda. No, bez obzira na uvijek tešku odvojenost od domovine i obitelji, za profesionalnog vojnika razdoblje provedeno u Litvi značilo je i nešto više. Ne zaboravimo, na sjeveroistok granica NATO-a otišla je cijela, organska satnija sa svom opremom (uključujući borbena oklopna vozila Patria) i potrebnim pridodanim elementima te svaki dan egzistirala i radila u međunarodnom, u početku nepoznatom okružju. Stečena iskustva neprocjenjiva su za njih, ali i OSRH u cjelini. ”Biti prva postrojba u nekoj misiji ili operaciji čast je, odgovornost i izazov, no Tigrovi već imaju niz sličnih iskustava, ” istaknuo je zapovjednik kontingenta bojnik Marko Krpan, podsjetivši da je upravo ta bojna probila led u već više aktivnosti Hrvatske vojske u sklopu misija i operacija NATO-a i EU-a. “Proveli smo velik broj obučnih aktivnosti, uvježbavali se sa savezničkim vojskama i pokazali visoku razinu spremnosti, ” rekao je Krpan, koji je zajedno sa svojim vojnicima, prema svim ocjenama saveznika i partnera, obavio izvrstan posao. Naravno, to je prepoznato i u Hrvatskoj pa je iskusni časnik promaknut u čin bojnika i preuzima zapovjedništvo Tigrova. Sigurno je da će priznanja za pripadnike kontingenta biti još, nekima su već na svečanosti u Petrinji uručene pismene pohvale i nagrade. Nakon svečanosti dočeka u kapelici vojarne služena je sveta misa.

Supruga preminulog razvodnika Marija Pavišića preuzela je medalju zahvalnosti litavskih oružanih snaga za doprinos misiji

Sudjelovanjem u aktivnosti eFP-a pripadnici 1. HRVCON-a imali su mogućnost uvježbavati se i podizati razinu interoperabilnosti s pripadnicima njemačke, nizozemske, francuske, norveške kao i litavske vojske. Prolazili su, među ostalim, pojedinačnu i skupnu obuku svih razina, obuku u uvjetima smanjene vidljivosti / noćnu obuku, obuku u uvjetima niske temperature kao i gađanja osobnim i posadnim naoružanjem u dnevno/noćnim uvjetima. Sve navedeno obuhvatile su taktičke vježbe s bojnim gađanjem razine desetina-vod-satnija. Kao jedan od bitnih segmenata, satnija je provela i obuku integriranja u svoj sastav pridodanja i ojačanja. Tijekom svojeg angažmana sudjelovali su na NATO-ovim vođenim vojnim vježbama Flaming Thunder, Saber Strike i Saber Knight. O razini završne uvježbanosti kao i razini opremljenosti hrvatske mehanizirane satnije najbolje govori ocjena NATO-ova ocjenjivačkog tima (In Theater Readiness Inspection, ITRI) pod vodstvom njemačkog brigadnog generala koji je na vježbi Saber Strike-18 razinu njezine opremljenosti i obučenosti okarakterizirao kao borbeno spremnu (Combat Ready). Pohvala savezničkog časnika mogla se čuti i u Petrinji, francuski vojni izaslanik istaknuo je izvanrednu suradnju hrvatskih i francuskih vojnika u Litvi, koji su radili kao istinska braća po oružju. “Znam kolika je vrijednost Tigrova, pokazali su profesionalizam i entuzijazam koji su zaštitni znak HV-a,” rekao je brigadir Duda. Među njima bio je i razvodnik Bogdan Saratlija: ”Emocije su velike , ne znam kako bih ih uopće opisao. Drago mi je da sam se vratio svojoj obitelji. No, u Litvi sam stekao veliko iskustvo, za koje su zaslužni moji kolege i zapovjednici, a i svi koji su mi omogućili da odem u međunarodnu operaciju u kojoj smo, kao što vojnici i trebaju, jednostavno izvršavali zapovijedi.” Njegov kolega, vojnik Petar Dragičević, iskustvo je nazvao neograničenim,“imali smo priliku raditi i ono što u Hrvatskoj nemamo, zbog suradnje sa stranim vojskama. Mogli smo od njih učiti, ali i svojim znanjem pokazati da smo ravnopravni.“ Dojmovi vojne policajke razvodnice Ivane Zelembrz samo su pozitivni, ”u multinacionalnoj bojni jako smo dobro surađivali sa svim postrojbama, bilo je i dosta žena, a od samih priprema pa nadalje nikad nije bilo ni najmanje naznake da bi žene bile podcjenjivane, radili smo isto što su radili naši muške kolege.”
Bez obzira na u konačnici vrlo uspješnu misiju i sve što su hrvatski vojnici pokazali u Litvi, nažalost, nisu se svi vratili u domovinu. Zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, kao i drugi s govornice, istaknuo je ime razvodnika Marija Pavišića, pripadnika kontingenta koji je preminuo na početku misije. Njegova je supruga Ivanka tijekom svečanosti preuzela medalju zahvalnosti litavskih oružanih snaga za doprinos misiji. ”Njegov život i djelo, skromnost, predanost zadaći i odanost postrojbi zauvijek će ostati dio povijesti Tigrova,” istaknuo je Jurković, dodavši da su se pripadnici kontingenta u najtežim trenucima sjetili hrabrih branitelja iz Domovinskog rata, a pogotovo pripadnika 1. gardijske brigade.
U spomen na svima dragog kolegu Marija Pavišića, jedna Patrija nosit će njegov nadimak Drndo. ”Došao sam ovamo dočekati drugu obitelj mojeg Marija. Želim im sve najbolje, i njima i njihovim obiteljima i zahvaljujem im, i oni su to proživjeli, bili su ondje kad se to dogodilo. Bilo im je teško, ali našli su snage i sve ove mjesece nastavili živjeti i raditi. Zahvaljujem i na podršci pruženoj mojoj obitelji i meni koju su nam dali svi u sustavu. Vojnici, nikad nećete biti napušteni, Tigrovi nikad nikog ne ostavljaju,” rekao je vidno ganut Marijev otac Slavko.
Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: Tomislav BRANDT, Mladen ČOBANOVIĆ


”Na Hrvatsku vojsku uvijek se može računati“
“Nadam se da vam je ova aktivnost u multinacionalnom okruženju omogućila da učite i napredujete kao vojnici i kao ljudi. Vrhunska obuka, neizmjerno iskustvo i neprocjenjive naučene lekcije obvezuju vas da u duhu timskog rada prenesete svoje znanje i iskustvo svojim kolegama vojnicima. Vašim sigurnim i sretnim povratkom u Republiku Hrvatsku još smo jednom pokazali, i sebi i svijetu, da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska na čiju potporu međunarodna zajednica, a prije svega hrvatski građani, mogu računati,” poručio je postrojenim pripadnicima kontingenta general zbora Mirko Šundov. U izjavi za medije Šundov je istaknuo da bi drugi sličan kontingent, ako eFP bude još djelovao, mogao biti upućen za otprilike dvije godine.


Promotori Hrvatske
Hrvatski kontingent nije samo predstavljao Hrvatsku vojsku, bili su također i promotor hrvatskog gospodarstva. Sudjelovanjem na taktičko-tehničkim zborovima prezentirali su naoružanje i opremu hrvatske proizvodnje kojom su opremljeni, a individualnim borbenim obrocima i hrvatsku prehrambenu industriju. Isto tako, svojim sudjelovanjem u aktivnostima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu promovirali su hrvatske turističke potencijale i hrvatsku kulturu obilježavanjem Dana hrvatske nematerijalne kulturne baštine i Dana hrvatskog filma. Pripadnici kontingenta nisu zaboravili ni svoje vjerske potrebe pa je vojni kapelan velečasni Slavko Rajić svakodnevno služio euharistiju, a organizirano je i hodočašće u litavsko svetište Brdo križeva gdje je, uz mnoštvo drugih, postavljen i hrvatski križ. Djelovali su i u lokalnoj zajednici gdje su pripadnici kontingenta mogli sudjelovati u učenju litavskog jezika, kulture i povijesti. Potpomogli su i sudjelovanjem u akcijama prikupljanja novčanih priloga, dragovoljnog davanja krvi u bolnici u Kaunasu kao i preseljenjem, uređenjem objekata i okoliša kojim se koristi Društvo za rehabilitaciju osoba s invaliditetom ”Sunčica“ iz Kaunasa.
OJI


Povratak tehnike i opreme
Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema kontingenta vraćeni su u Hrvatsku organiziranim transportom 2. srpnja 2018., na terminal u zagrebačkom Vrapču. Iz Republike Litve stiglo je 27 vagona u kojima se nalazilo 15 Patrija (od čega je jedno sanitetsko i jedno vozilo za izvlačenje), višenamjensko vozilo M-ATV, teretni i terenski kamioni, terenska motorna vozila, agregat, sedam vagona s ukupno 14 kontejnera s opremom te jedan putnički vagon u kojem se nalazila skupina za pratnju vlaka.
“Iznimna nam je čast što smo mogli sudjelovati u ovako zahtjevnoj zadaći. Planiranje i utovar tehničkih sredstava odrađeni su na vrlo visokoj razini koja je dostignuta konstantnom obukom poštujući sve mjere sigurnosti. Skupina za pratnju vlaka sastojala se od četiriju posada borbeno- oklopnih vozila Patria i M-ATV, tima Vojne policije koji je bio zadužen za osiguranje vlaka i jednog borbenog spasioca. Put je trajao pet dana, a putnički vagon bio je zadovoljavajućeg standarda,” rekao je zapovjednik 1. mehaniziranog voda 1. bojne Tigrovi i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG-DEU poručnik Robert Matić. Dodao je kako je ovo drugi put da se 1. mehanizirana satnija 1. mehanizirane bojne Tigrovi kao postrojba izmješta izvan Republike Hrvatske. Prvi je put to bilo u srpnju 2017. kad su upućeni na međunarodnu vojnu vježbu Saber Guardian 2017 u Republiku Rumunjsku.
OJI