Pokrenuta nova nabava višenamjenskog borbenog aviona

“Nabava višenamjenskog borbenog aviona strateški je projekt cijele države, visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit. Samo uz zajedništvo i potporu svih institucija Republike Hrvatske možemo realizirati ovaj strateški važan projekt,” rekao je ministar obrane Damir Krstičević izrazivši zadovoljstvo pokretanjem novog procesa nabave VBA-a…

Odbor za obranu Hrvatskog Sabora jednoglasno dao pozitivno mišljenje vezano za pokretanje novog procesa nabave VBA

 

Nakon detaljne analize prethodnog procesa, Vlada Republike Hrvatske pokreće novi proces nabave višenamjenskog borbenog aviona. Pokretanje novog procesa te najveće nabave za Hrvatsku vojsku uključivalo je pozitivno mišljenje i podršku Vijeća za obranu, Odbora za obranu Hrvatskog sabora i, konačno, Odluku Vlade Republike Hrvatske. Stoga je prvo 28. lipnja 2019. u Banskim dvorima održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je državni vrh donio zaključke i potvrdio potrebu očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim višenamjenskim borbenim avionima. U svojim zaključcima, Vijeće je predložilo Vladi osnivanje Međuresornog povjerenstva s ciljem provedbe svih aktivnosti vezanih za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Nakon održane sjednice Vijeća za obranu, 3. srpnja sastao se Odbor za obranu Hrvatskog sabora, koji je jednoglasno podržao zaključke Vijeća za obranu i dao pozitivno mišljenje za pokretanje novog procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona. Odbor za obranu dao je također potporu Vladi Republike Hrvatske za osnivanje Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, sastavljenog od predstavnika nadležnih tijela u kojem će biti i predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu.

Nakon jednoglasne podrške Vijeća za obranu i saborskog Odbora za obranu, na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 4. srpnja potvrđeni su zaključci Vijeća za obranu od 28. lipnja i Odbora za obranu Hrvatskog sabora od 3. srpnja, kojima se utvrđuje kako Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima te da se pokreće proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, imajući u vidu potrebne sposobnosti te raspoložive financijske mogućnosti Republike Hrvatske. Usvojena je i Odluka o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Novost je u postupku nabave osnivanje Međuresornog povjerenstva, koje će biti odgovorno za pripremu i provedbu postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona, a sastavljeno je od visokih predstavnika državnih tijela. Prvi je put Odbor za obranu Hrvatskog sabora uključen u tim za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Druga je ključna novost u novom procesu to da će Međuresorno povjerenstvo paralelno s traženjem najbolje opcije višenamjenskog borbenog aviona istražiti i opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te će u vezi s tim predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Međuresorno povjerenstvo

Međuresorno povjerenstvo čine dva supredsjedatelja – predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, te članovi: savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Robert Kopal, zamjenica glavne tajnice Vlade RH Ivona Ferenčić, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vice Skračić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, voditelj Samostalne službe za upravljanje projektima Ministarstva obrane brigadir Davor Tretinjak i brigadir Željko Ninić iz Samostalne službe za upravljanje projektima MORH-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju istaknuo je da Hrvatska otvara novu stranicu i pokreće novi proces nabave višenamjenskog borbenog aviona. Naglasio je kako će Međuresorno povjerenstvo na kvalitetan, transparentan i uključiv način voditi proces, koji je od strateške važnosti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo pokretanjem novog procesa. Istaknuo je kako je nabava višenamjenskog borbenog aviona strateški projekt cijele države, visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit, a može se realizirati samo uz zajedništvo i potporu svih institucija Republike Hrvatske. Budući da kupnja višenamjenskog borbenog aviona mora biti dugoročna strateška odluka, ministar je naglasio kako je riječ o složenom poslu i u obzir dolazi samo ozbiljna ponuda i podrška u vojnom i političkom smislu. “Hrvatska vojska i hrvatska država nisu iste s nadzvučnom borbenom komponentom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i bez te komponente. Stoga, ističem kako je s borbenim zrakoplovstvom jača i Hrvatska vojska i hrvatska država,” zaključio je ministar.

OJI

Foto: Vlada RH