Najbolja hrvatska streljačica

Snježana Pejčić ugovorna je pričuvnica Hrvatske vojske te vrhunska sportašica čija je riznica medalja iznimno bogata.  U streljaštvu, sportu koji je Hrvatskoj donio nekoliko olimpijskih medalja, Snježana predvodi ženski dio te je već nekoliko godina najbolja hrvatska streljačica. Osigurala je plasman na Olimpijske igre u Tokiju gdje će  nastupati u disciplini zračne puške…

 

Snježana Pejčić ugovorna je pričuvnica Hrvatske vojske te uspješna sportašica čija je riznica medalja iznimno bogata.  U streljaštvu, sportu koji je Hrvatskoj donio nekoliko olimpijskih medalja, Snježana predvodi ženski dio te je već nekoliko godina najbolja hrvatska streljačica. U razgovoru za Hrvatski vojnik osvrnula se na 2020. godinu, situaciju vezanu uz koronavirus, a govorila je i o planovima za budućnost. U streljaštvu trenutačno nema ništa novog, kroz smijeh će Snježana. “Mi smo naravno kao i mnogi drugi sportaši ove godine nakon što je pandemija zavladala jednostavno stali sa svim. Nismo imali nijedno međunarodno natjecanje, imali smo tek pet lokalnih natjecanja koja su nam poslužila kao vježba. Bila su to natjecanja u Osijeku, Solinu, Zagrebu, naša liga i prvenstvo države. Trebali smo u prosincu imati tri ili četiri natjecanja, otkazana su tako da do sredine siječnja nema ništa.“

Krajem veljače trebalo bi se održati Europsko prvenstvo u Finskoj i tu počinje sezona, tj. zahuktava se, no Snježana kaže kako još uvijek nije sigurno hoće li se ono održati iako očekuje da će sve ići prema planu.  Napominje kako je vrlo teško pripremati se za natjecanje i tempirati formu kad se ne zna za što se priprema i kada će se natjecanje održati.

“Znam koja su mi velika natjecanja, tj. koja su mi bitna natjecanja u sezoni, ali sve to još nekako visi u zraku. Kažu, održat će se i Olimpijske igre i Europsko prvenstvo, ali ne može to nitko zajamčiti. Na kraju se sve svede da treniram dva mjeseca za jedno natjecanje što je mentalno zahtjevnije nego tjelesna aktivnost. Na početku sezone odredim koja su mi bitna natjecanja, to su uglavnom Europsko prvenstvo i svjetski kupovi. U godini Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava to su prioritetna natjecanja i za njih se tempira forma,“ kaže Snježana.

Olimpijska medalja

A kako izgleda njezina svakodnevica u kojoj su izostala natjecanja i putovanja…“Naviknuta sam na zgusnut raspored. Nekad su svjetski kupovi na dvije strane svijeta, pa dođete doma nakon mjesec dana.  Ali, meni to odgovara, najgore mi je biti kod kuće.  Prva tri mjeseca bilo je OK, ali pred kraj ljeta bilo mi je užasno teško, a sad jedva čekam da nešto bude. Nadam se da će se Europsko prvenstvo održati i da će sve ići po planu.“  

Snježana je vrhunska sportašica, a u bogatoj riznici medalja najviše se ističe brončana medalja s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.  Sjajne nastupe okrunjivala je medaljama i sa svjetskih prvenstava s kojih nosi dvije medalje, četiri s europskih prvenstava te više od dvadeset medalja sa svjetskih kupova. Snježana također ima i medalju s vojnih igara za koju kaže kako joj je jedna od najdražih, a jedina medalja koja joj nedostaje jest ona s Europskih igara.  Dok govori o medaljama, dotiče se i potpore Hrvatske vojske za koju kaže kako joj je iznimno bitna i kako bez te potpore jednostavno ne bi bilo moguće ostvarivati ovakve rezultate. Svaka medalja draga mi je na svoj način, svaka ima neku svoju priču. No medalja s Olimpijskih igara  nešto je posebno, ta je vjerojatno svakom sportašu najdraža.“ Što se tiče planova u karijeri ova vrhunska sportašica osigurala je plasman na Olimpijske igre u Tokiju gdje će  nastupati u disciplini zračne puške i to pojedinačno i u mixu s kolegom Petrom Goršom, kao i u disciplini trostav.


Ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske Snježana Pejčić i Petar Gorša proglašeni su najboljim strijelcima Hrvatske za 2019. godinu. Na dodjeli nagrada u organizaciji Hrvatskog streljačkog saveza bio je i ministar obrane  Mario Banožić, koji je istaknuo važnost streljaštva kao neizostavnog sporta u Hrvatskoj vojsci  te čestitao dobitnicima priznanja. Spomenuo je također i model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Hrvatskoj vojsci, koji imaju status ugovornih pričuvnika sukladno sporazumu između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatskog olimpijskog odbora. U Hrvatskoj vojsci trenutačno je 40 vrhunskih sportaša koji su u pričuvi.

Na dodjeli priznanja ministar je uručio Snježani Pejčić i Petru Gorši priznanje za najbolje u disciplini puške te je svim nagrađenim sportašima i trenerima poželio puno uspjeha u karijeri: “Svojim svakodnevnim predanim radom pokazujete da se svaki cilj može ostvariti. Iskoristite vrijeme koje je pred vama kako biste se što bolje pripremili za Olimpijadu. Želim vam da postanete olimpijski pobjednici te da u Tokiju, vama u čast, a nama na ponos, zasvira Lijepa naša!”


Ivan Šurbek

Fotoarhiva MORH-a i HVGI-ja