Spremni odgovoriti na sve izazove

Ekipa Hrvatskog vojnika u vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš Pauk” u Kninu posjetila je Vojnoobavještajnu satniju GMBR-a, postrojbu čija je glavna misija neprestana obavještajna potpora Hrvatskoj kopnenoj vojsci i čiji su pripadnici od velike pomoći civilnom stanovništvu u slučaju neke prirodne katastrofe

Neovisno o tome trebaju li djelovati na kopnu, zraku ili vodi i je li riječ o prikupljanju obavještajnih podataka iz protivničke dubine ili pak o potpori civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih i i tehničko-tehnoloških katastrofa, pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade spremni su i obučeni odgovoriti na svaku od postavljenih zadaća. Ovo su samo neke od sposobnosti pripadnika postrojbe čija je glavna misija pružanje neprestane obavještajne potpore Hrvatskoj kopnenoj vojci. Ekipu Hrvatskog vojnika ugostili su u svojem središtu u vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš Pauk” u Kninu gdje su nam i prezentirali neke od svojih vještina i sposobnosti.

“Postrojba je ustrojena po ISTAR konceptu na taktičkoj razini i ima sposobnost multisenzorskog prikupljanja podataka te njihovu obradu. Raspon zadaća, među ostalim, uključuje prikupljanje i prijenos podataka iz protivničke dubine, stavljanje pod nadzor dodijeljenog područja ili cilja, nominaciju, selektiranje i praćenje ciljeva te analitičku obradu prikupljenih podataka iz dodijeljenog prostora operacije,“ kaže zapovjednik Vojnoobavještajne satnije bojnik Boris Lokas.

Pripadnici postrojbe, nastale spajanjem Izvidničkih satnija gardijskih brigada i 354. Vojnoobavještajne satnije, raspoređeni su u timove, a svaki tim bavi se određenim zadaćama. Primjerice, tim dubinskih izvidnika obučen je izdržati u protivničkoj dubini nekoliko dana i u tom neprijateljskom okruženju ostati neprimijećen, prikupiti informacije i potom se vratiti u sigurno okružje. Tu je i tim zadužen za besposadne letjelice, koje mogu snimati i uočavati ciljeva iz zraka, zatim analitički timovi te tim za elektroničko ratovanje sa sposobnosti presretanja signala i otkrivanja lokacije protivnika.

 Tematski kampovi

S obzirom na sve zadaće postrojbe, pripadnici su vrhunski obučeni pojedinci čija obuka traje neprekidno. “Satnija kroz godišnje obučno razdoblje ima nekoliko tematskih kampova u kojima se usavršavaju različite sposobnosti. Tako imamo obuku na vodi, brzim rijekama, moru ili jezeru, gdje se pripadnici usavršavaju u tehnikama infiltracije vodenim putem uporabom plovila ili tehnikama borbenog plivača, a obučavaju se također i za podvodno ronilačko ubacivanje,“ objašnjava bojnik Lokas te dodaje kako je sve intenzivnija suradnja s instruktorskim ronilačkim timom Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice. Ronjenje se, pojašnjava nam jedan pripadnik postrojbe, koristi kad se treba svladati vodena prepreka na neprimjetan način. “Ronioci se izbacuju prije obale, roneći dolaze neprimjetno do obale te potom izviđaju i osiguravaju teren za manevarske snage brigade,“ dodaje. Osim toga, pripadnici Satnije koriste i razne tehnike i taktike alpinizma pa se nekoliko puta godišnje odlazi u planinska područja gdje se provodi alpinistička obuka, obuka preživljavanja i djelovanje u ekstremnim zimskim i snježnim uvjetima.

“Velika se pozornost daje i snajperskim gađanjima, kao i instinktivnim-situacijskim gađanjima, koja se provode u dnevnim i noćnim uvjetima iz svojeg naoružanja koje pripadnici u Satniji imaju na zaduženju,“ kaže zapovjednik Satnije. Kroz godinu se provodi i obuka zračne infiltracije izvidničkih timova u protivničku dubinu i to u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom kao i redovno kondiciranje JTAC osoblja i prednjih topničkih motritelja s ostalim pripadnicima GMBR-a. “Radimo na trima medijima – vodi, zraku i kopnu i to su tri načina infiltracije. Sve te specijalnosti samo su način dolaska na područje na kojem onda obavljamo naše primarne zadaće,“ kažu naši sugovornici.

Potpora civilnom stanovništvu

Pružanje potpore civilnom stanovništvu poseban je segment rada ove postrojbe, a napredna tehnologija i vojničke sposobnosti od nemjerljive su pomoći u različitim situacijama prirodnih nepogoda ili katastrofa. “Aktivni smo u protupožarnoj sezoni s našim izvidničkim snagama na kopnu, kao i besposadnim sustavima za rano otkrivanje požara u dodijeljenom prostoru. Također, uvijek imamo spremne snage u protupoplavnim i protupotresnim mogućim aktivnostima, kao i snježnim ekstremnim uvjetima gdje su timovi spremni na dostavu lijekova, hrane i pića u dalekim i snijegom odsječenim područjima,“ navodi bojnik Lokas. Naglašava kako su i pripadnici Satnije također aktivni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pa često sudjeluju u operacijama traganja i spašavanja. Osim djelovanja na domaćem terenu, pripadnici Satnije imaju iskustva iz međunarodnih misija i operacija. Najzastupljenija je, kaže zapovjednik, bila misija ISAF i Odlučna potpora u Afganistanu, a pripadnici su sudjelovali i u UN-ovoj misiji na Golanskoj visoravni te NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u istočnom dijelu Saveza. Također, stalno se usavršavaju kroz sustav školovanja i obuke NATO saveza.

Selekcijski postupak

Kad je riječ o pristupanju ovoj postrojbi, kaže njezin zapovjednik, kandidati moraju zadovoljiti standarde postrojbi za “posebne uvjete popune“ što znači da se postrojba popunjava isključivo strogim selekcijskim postupkom tijekom kojeg kandidati moraju zadovoljiti visoke psihofizičke standarde. “Na selekcijski postupak javljaju se isključivo visokomotivirani mladi pripadnici koji su proveli nekoliko godina u manevarskim postrojbama GMBR-a gdje su stekli i naučili temeljne i specijalističke vještine koje će biti baza za nadogradnju svih specijalističkih vještina u Vojnoobavještajnoj satniji,“ tumači bojnik Lokas. Ipak, osim mladih pripadnika punih energije i želje za novim znanjima, postrojba je popunjena i starijim pripadnicima, koje su svoje iskustvo stjecali tijekom Domovinskog rata u Izvidničkoj satniji 4. gardijske brigade.

“Ova postrojba pruža veliku mogućnost napredovanja, u vojnom  i u osobnom razvoju. Pripadnici prolaze različite vrste obuka – za ronjenje, alpinizam, padobranstvo, JTAC, S.E.R.E. C… Kombinacija iskusnih i mlađih pripadnika, odnosno kombinacija iskustva i mladosti drži nas na visokoj razini. Postrojba od pripadnika traži predanost u radu i održavanju tjelesne spremnosti jer su naše zadaće dosta zahtjevne. Od pojedinca se traži da se preda postrojbi i da se odazove kad god se to od njega traži, no s druge strane  postrojba se brine za pojedinca i njegov napredak,“ zaključuje na kraju jedan pripadnik Satnije. 


Ranger obuka u SAD-u

Da su pripadnici Vojnoobavještajne satnije vrhunski obučeni pojedinci, dokazuje i njezin pripadnik koji na ramenu ponosno nosi oznaku Ranger.  Naime, uz gotovo sve zahtjevne obuke koje se provode u Hrvatskoj vojsci, ovaj je pripadnik VOS-a prošao i vrlo rigoroznu obuku američke vojne škole Army Ranger School u Georgiji. Riječ je o vrlo intenzivnoj međunarodnoj obuci u trajanju od 62 dana i smatra se jednom od najtežih na svijetu. Polaznici su podvrgnuti ekstremnim tjelesnim i psihičkim naporima, a završavaju je samo najbolji. Pripadnik VOS-a s kojim smo razgovarali ne samo da je uspio završiti iznimno tešku obuku, već je bio proglašen najboljim polaznikom u naraštaju.

“Obuku je dosad završilo desetak pripadnika Hrvatske vojske, a ja sam tada bio jedini polaznik iz Hrvatske. Iskustvo je nemjerljivo, a stvari koje sam naučio ostaju mi za cijeli život i jako su primjenjive u našem poslu. Obuka je vrlo intenzivna, polaznici su izolirani u potpunosti od vanjskog svijeta, a naglasak je na realnim situacijama. Naši pripadnici, koji su prošli ovu obuku u SAD-u, bili su dosta zapaženi i njihova je želja da dođe što više pripadnika iz Hrvatske vojske,“ ispričao nam je svoje dojmove iz Army Ranger School  pripadnik Vojnoobavještajne satnije.


 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt