Mala postrojba za brza djelovanja

Pripadnici Satnije antiterorističke Vojne policije u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia“  pokaznom su vježbom prezentirali svoje sposobnosti u izvršavanju zadaća u visokorizičnom okruženju

Pripadnici Satnije antiterorističke Vojne policije održali su 11. prosinca u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia” pokaznu vježbu dijela svojih sposobnosti. Riječ je o taktikama, tehnikama i procedurama postupanja, koje ova postrojba koristi u izvršavanju svojih zadaća u visokorizičnom okruženju u Republici Hrvatskoj ili u nekoj od operacija potpore miru. “U prvoj smo vježbi prezentirali sposobnost Satnije antiterorističke Vojne policije kroz uporabu službenih pasa. Konkretno, riječ je o prepadu na oteto motorno vozilo te su upotrebljavani psi za dualne namjene. U ovom su slučaju  izveli napad na vozilo i napad na terorista u bijegu,“ objasnio je zapovjednik Satnije ATVP-a satnik Davor Perak. Druga prikazana sposobnost bila je rješavanje talačke situacije tijekom koje su timovi Satnije ATVP-a uz uporabu šok bombi i dima te uz potporu snajperista uspješno okončali kriznu situaciju u zatvorenom objektu.”Treća vježba bila je demonstracija borilačkih vještina, koje svakodnevno treniramo unutar Satnije ATVP-a, a to su osnovne i napredne tehnike obrane od hladnog i vatrenog oružja,“ pojasnio je satnik Perak. Za ovakve su visokorizične situacije, bilo da je riječ o konvoj operaciji, operaciji potpore miru ili mentoriranju snaga, obučeni svi pripadnici ove elitne postrojbe, a one se najčešće odvijaju u naseljenom mjestu.

Selektivni postupak

“Sve te tehnike, taktike i procedure postupanja upotrebljavaju se u urbanim naseljima i u objektima. Primjerice, prepad na oteto motorno vozilo, koje smo pokazali, može se raditi u bilo kojoj situaciji štićenja kolone, konvoja, odnosno u svakoj visokorizičnoj pratnji u Republici Hrvatskoj ili u operacijama potpore miru,“ kaže zapovjednik Satnije ATVP-a. Na ovoj je vježbi, dodaje satnik Perak, sudjelovalo sedam pripadnika sa zadnje selektivne obuke, a oni su intenzivnim radom kroz šest mjeseci uspjeli postići vrhunsku spremnost i obučenost te postati punopravni članovi tima Satnije. Inače, osim mlađih pripadnika, u postrojbi djeluju i pripadnici koji su je i stvarali u vrijeme Domovinskog rata i, prema riječima satnika Peraka, još uvijek u postrojbi izvršavaju sve svoje zadaće.

Prije nego što postanu članovi ove elitne postrojbe, pripadnici prolaze zahtjevan selektivni postupak. Provode se testiranja tjelesne spremnosti i psihofizička testiranja jer pripadnici moraju biti spremni izvršavati visokorizične, stresne zadaće i to u terenskim uvjetima. “Selektivni postupak ne može svatko proći tako da je ulazak u ovu skupinu rezerviran samo za najbolje. Pripadnik, kandidat za postrojbu, mora biti spreman kako bi mogao izdržati ulazna testiranja i terensku obuku,“ opisuje satnik Perak te dodaje kako je psihička spremnost iznimno važna baš kao i tjelesna jer budući pripadnik zadaće obavlja u vrlo stresnim situacijama.

Terenska obuka

 

Ulazno testiranje provodi se tri dana, dok terenska obuka traje oko 30 dana i provodi se u segmentima. U prvom tjednu usvajaju se osnovna vojnička znanja (kretanja, taktike, oružja, upoznavanje s opremom), zatim slijedi tjedan pojačane obuke, dok treći tjedan pripadnici rade u terenskim uvjetima. Četvrti, završni tjedan provode se bojna gađanja i borbene zadaće s opremom.

“Terenska obuka odvija se danju i noću i u svim vremenskim uvjetima, koriste se noćni uređaji, motori, oklopna i terenska vozila. U postrojbi imamo različite specijalnosti – ronioce, snajperiste, padobrance i spremni smo za djelovanje na kopnu, zraku, vodi. Mi smo univerzalna, mala postrojba brzog djelovanja spremna odgovoriti na svaku zadaću koja se pred nju stavi. Svaki pripadnik Oružanih snaga mogući je kandidat, a odabiru se samo najbolji,“ zaključuje zapovjednik Satnije ATVP-a.


Ministar Banožić u Pukovniji Vojne policije

Pokaznoj vježbi Satnije antiterorističke Vojne policije u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi-Croatia“ nazočio je i ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić. Uz ministra Banožića na vježbi su bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder i zapovjednik Pukovnije Vojne policije pukovnik Mile Skukan.

Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima Satnije antiterorističke Vojne policije na njihovu trudu i radu te rekao kako je riječ o jednoj od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske kojoj se povjeravaju najosjetljivije zadaće.
“Satnija antiterorističke Vojne policije opremljena je najmodernijim naoružanjem, dijelom hrvatskih proizvođača. Sudjeluju u brojnim misijama i operacijama diljem svijeta i saveznici ih respektiraju zbog njihovih vještina. Želimo da u budućnosti budu promotori hrvatske industrije, ali i da svojim rezultatima prezentiraju opremu drugim postrojbama,“ rekao je ministar te dodao kako su u planu ulaganja u ovu postrojbu kako bi još bolje razvijali svoje vještine i ostvarivali još zahtjevnije zadaće i ciljeve. Na kraju je ministar zahvalio svim pripadnicima Antiterorističke Vojne policije, koji su sudjelovali u svim ključnim pobjedničkim operacijama Domovinskog rata, na doprinosu tijekom oslobađanja naše domovine, ali i sadašnjim pripadnicima Satnije antiterorističke Vojne policije na predanom i profesionalnom izvršavanju svih zadaća. Zapovjednik Pukovnije Vojne policije pukovnik Skukan upoznao je ministra Banožića s misijama i zadaćama postrojbe, njezinim ustrojem, kao i teritorijalnim razmještajem.


Tekst: Martina Butorac

Foto: Josip Kopi