Najbolji borbeni tim GOMBR-a

Od ukupno 16 ustrojstvenih formacijskih timova postrojbi GOMBR-a stazu dugačku oko 20 kilometara i ove je godine prvi svladao tim iz Vojnoobavještajne satnije, drugo mjesto osvojili su pripadnici iz Zapovjedne satnije, dok su treći na cilj istodobno stigla dva tima iz mehanizirane bojne Sokolovi

Povodom obilježavanja Dana Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske četvrtu godinu zaredom na vojnom poligonu “Gašinci” 11. i 12. ožujka održano je natjecanje za najbolji borbeni tim GOMBR-a.

Iznenađenja nije bilo ni ove godine – od ukupno 16 ustrojstvenih formacijskih timova postrojbi GOMBR-a stazu dugačku oko 20 kilometara i ove je godine prvi svladao tim iz Vojnoobavještajne satnije, drugo mjesto osvojili su pripadnici iz Zapovjedne satnije, dok su treći na cilj istodobno stigla dva tima iz mehanizirane bojne Sokolovi.

Kroz osam radnih točaka provjeravale su se sposobnosti iz područja orijentacije, prepoznavanja i svladavanja kontaminiranog područja, svladavanja prepreka prečnicom, bacanja ručne bombe, svladavanja opasnog područja i minskog polja, zbrinjavanja ranjenika i logističke popune te rasklapanja naoružanja.

“Ukupno su se za natjecanje prijavile 22 ekipe, dok ih je lani bilo 19. Iz godine u godinu broj prijavljenih ekipa raste. Natjecateljski timovi moraju proći osam radnih i dvije kontrolne točke, a u odnosu na prošlu godinu uveli smo jednu novu radnu točku – svladavanje prepreka prečnicom,” govori nam zapovjednik natjecanja pukovnik Ivan Liović.

Kvalifikacijsko gađanje

Nova radna točka nije jedina novost u odnosu na prošlogodišnje natjecanje, nadovezuje se koordinator natjecanja časnički namjesnik Dražen Horvat, inače prvi dočasnik GOMBR-a te objašnjava o čemu se točno radi.

“Ove smo godine prvog dana natjecanja proveli kvalifikacijsko gađanje. Svi su timovi imali gađanje VHS puškama, bile su dvije udaljenosti i dva stava – ležeći i klečeći. Prošle godine prva je radna točka bila tim u napadu, a ove smo godine to izbacili kako bismo mogli imati cijeli poligon za samo natjecanje. Tako nismo ograničeni automatskim pješačkim strelištem, nego imamo na raspolaganju cijeli poligon,” kaže koordinator natjecanja. Ovisno o ostvarenim rezultatima kvalifikacijskog gađanja odredila su se i startna mjesta, a neki su timovi i otpali pa je tako samu stazu prolazilo ukupno 16 timova.

Točnije, po jedan tim iz Vojnoobavještajne satnije, Tenkovske bojne, Zapovjedne satnije, Logističke satnije i Inženjerijske bojne, osam timova iz mb Sokolovi te tri tima iz mb Pume.

“Svaki član tima opremljen je puškom VHS, ima svoju borbenu opremu, koja uključuje prsluk, kacigu, odoru, a u rancu mora imati i vreću sa sedam kilograma pijeska. O hrani i vodi te o dodatnoj opremi sami odlučuju što će ponijeti. Na startnoj poziciji i nakon što timovi prođu zadnju radnu točku, vreća s pijeskom važe se kako bismo bili sigurni da si pripadnici nisu malo olakšali ranac. U prosjeku on teži više od deset kilograma,” kaže stožerni narednik Dražen Medved, prvi dočasnik Inženjerijske bojne, koji je u ulozi organizatora provedbe natjecanja, a ekipu Hrvatskog vojnika proveo je kroz sve radne točke.

Brzina i preciznost

Prije nego što smo krenuli u obilazak svih radnih točki raspoređenih po cijelom poligonu u Gašincima, stožerni narednik Medved napominje kako borbeni timovi tijekom natjecanja ne smiju nositi i upotrebljavati uređaje za satelitsku orijentaciju i mobilne telefone.

Prva radna točka – orijentacija ujedno je bio zadatak koji je timovima zadavao najviše muke, ali i zadatak u kojem je pobjednički tim stekao odlučujuću prednost pred ostalim natjecateljima. Ovdje je zadaća borbenih timova bila da uz pomoć zemljovida na stazi koncipiranoj kao djetelina s četiri lista nađu orijentacijske točke na svakom listu i to tako da se nakon pronalaska točke na prvom zadanom listu tim vraća na početnu poziciju i kreće na sljedeće listove. Timovi su najviše vremena izgubili upravo na ovoj radnoj točki za koju su nam poslije rekli kako je bila najzahtjevnija.

Za drugu radnu točku, bacanje ručne bombe, bilo je potrebno dosta preciznosti.

“Svaki tim ima 12 bombi, znači svaki član baca po tri bombe. Baca se iz ležećeg položaja i s udaljenosti od deset metara. Za svaku neubačenu bombu, natjecatelji dobivaju kaznu od 30 sekundi, ” opisuje voditelj druge radne točke narednik Goran Zubić. Kazneno vrijeme timovi koriste za kratak predah još umorni nakon svladavanja prve radne točke.

Treći zadatak natjecatelja jest prolazak kroz kontaminirano područje, a kako nam objašnjava stožerni narednik Kristijan Bičanić, voditelj te radne točke, radi se o simulaciji kretanja vojnika na bojištu u otežanim i kontaminiranim uvjetima. Borbeni timovi dužni su postupiti po svim propisanim standardima i pritom imati svu zaštitnu i borbenu opremu.

Četvrtu radnu točku, svladavanje prepreka prečnicom, borbeni timovi prolaze bez većih poteškoća. Slijedi peta radna točka u kojoj natjecatelji moraju proći kroz označeno minsko polje, a u njemu postoji mogućnost zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Zapreke se svladavaju radom u binomima u što kraćem vremenu tako da se niti jedna zapreka ne dotakne i sruši. Ovu su radnu točku, prema riječima njezina voditelja narednika Josipa Perkovića, natjecatelji prolazili besprijekorno.

Na šestoj radnoj točki treba svladati opasno područje pravilno koristeći individualne tehnike kretanja prilagođene zemljištu i situaciji. Timovi ovdje, među ostalim, moraju puzeći proći žičanu prepreku, zatim svladati duboki kanal prelazeći preko balvana te prebaciti se preko zida.

Pehar i priznanja

Neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu ožujka, gotovo ljetnih 25 stupnjeva, borbenim timovima otegotna je okolnost pri kretanju kroz poligon i svladavanju svih radnih točaka. No, svi natjecatelji trude se što prije svladati sve radne točke i u što kraćem vremenu stići na cilj.

Na sedmoj radnoj točki zadatak je natjecatelja prvo zbrinuti ranjenika, a potom osigurati opskrbu streljivom i hranom. Prije nego uđu u cilj borbeni timovi na osmoj radnoj točki trebaju na pravilan način rastaviti jurišnu pušku VHS, točno i sigurno, ne dovodeći sebe i druge u opasnost.

Nakon četiri i pol sata na cilj su prva stigla četvorica pripadnika Vojnoobavještajne satnije – vođa tima desetnik Josip Perković, skupnik Marijan Jurić, vojnik Stjepan Damjanović i razvodnik Matej Nađ.

“Bilo je dosta naporno, ali dali smo sve od sebe. Najteža nam je bila orijentacija, no nekako smo to izvukli najbolje što smo mogli i zbog toga smo bili u velikoj prednosti u ostalom dijelu staze. Osim toga, imali smo prednost jer smo dobro odradili gađanje u kvalifikacijama pa nismo nikog morali stizati i staza nam je bila otvorena. Kako je vrijeme odmicalo, bilo nam je sve teže kretati se zbog vrućine,” komentirao je vođa tima na cilju te dodao: “Pobjedu posvećujemo svima koji su dali živote za našu domovinu i to nam je ujedno i motivacija za daljnji rad.”

Iako su u natjecanje krenuli s velikim vremenskim zaostatkom, brzim prolaskom kroz sve radne točke uspjeli su ga nadoknaditi te su drugi na cilj stigli pripadnici Zapovjedne satnije. Nakon njih uz povike “Jednom Sokol, uvijek Sokol” u cilj su istodobno stigla dva tima iz mb Sokolovi, a natjecanje je na kraju završilo ukupno 14 timova. Najboljem borbenom timu bit će uručen prijelazni pehar i priznanja za ostvarene rezultate tijekom središnje svečanosti proslave Dana GOMBR-a.

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt