Natjecanje za najbolji borbeni tim GOMBR-a

Na natjecanju za najbolji borbeni tim Gardijske oklopno-mehanizirane brigade na vojnom poligonu ”Gašinci“ sudjelovalo je 19 timova, a ukupno osam radnih točaka na stazi dugačkoj oko 30 kilometara najbrže je kao i prethodne dvije godine prošao tim iz Vojnoobavještajne satnije

Ukupno 19 timova, svaki s po četiri člana, sudjelovalo je na ovogodišnjem natjecanju za najbolji borbeni tim Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske koje se 14. i 15. ožujka održalo na vojnom poligonu ”Gašinci“. Kao i prethodne dvije godine, pobjedu je odnio borbeni tim iz Vojnoobavještajne satnije koji je u najkraćem vremenu uspio svladati ukupno osam zadanih radnih točaka. Drugo mjesto osvojio je tim iz satnije Veze, dok je treći na cilj došao tim iz Logističke satnije.

Natjecateljima su se kroz radne točke provjeravale sposobnosti iz područja taktike, bojnog gađanja, orijentacije, prepoznavanja i svladavanja označenog kontaminiranog područja, bacanja ručne bombe, svladavanja opasnog područja i minskog polja, prenošenja ozlijeđenog MEDEVAC i logističke popune, a prije samog ulaska u cilj i završetka natjecanja zadatak svakog tima bio je rasklopiti oružje. ”Prije nego što počnu s bojnim gađanjem, natjecateljima se na startu pregledava naoružanje i oprema koju nose. Kako bi im se dodatno otežao prolazak natjecateljske staze, u borbeni ranac stavlja se vreća s pijeskom teška sedam kilograma i to je onda težina od 20-ak kilograma koliko trebaju nositi sa sobom u provedbi zadaće. Usto, nose i zaštitnu kacigu i masku,” pojašnjava koordinator natjecanja časnički namjesnik Dražen Horvat, ujedno i prvi dočasnik GOMBR-a.

Uz koordinatora ovog, sad već tradicionalnog natjecanja unutar brigade, s ekipom Hrvatskog vojnika sve je radne točke, prateći timove natjecatelja, bio i zapovjednik natjecanja bojnik Ivan Liović. ”Čast mi je što sam zapovjednik ovog natjecanja jer su to u ovom trenutku najspremniji pripadnici postrojbe, koja je elitna postrojba Hrvatske kopnene vojske. Na samom sam im početku natjecanja poručio neka se pridržavaju načela sportskog fair playa i pokušaju natjecanje završiti bez ozljeda, ” kaže nam bojnik Liović.

Da je osvajanje titule najboljeg borbenog tima unutar brigade za njezine pripadnike svojevrstan prestiž, govori i podatak da se broj prijavljenih natjecatelja iz godine u godinu povećava. ”Natjecatelji se prijavljuju dobrovoljno. Prve je godine bilo prijavljeno 11 timova, prošle godine 16, dok se ove godine prijavilo 19 timova. To je ukupno 76 natjecatelja, a isto toliko pripadnika brigade sudjelovalo je u pripremi ovog natjecanja,” pojašnjava nam bojnik Liović.

Organizacija svih radnih točaka, nastavlja bojnik Liović, bio je zahtjevan posao, a natjecatelje su na svakoj radnoj točki kontrolirali suci nadzirući jesu li zadaće provedene na propisani način. Ako zadaće nisu provedene prema zadanim standardima, natjecatelji su dobivali vremensku kaznu ili su čak mogli biti diskvalificirani. Zadana staza dugačka je oko 30 kilometara duž cijelog poligona ”Gašinci“, no ruta kretanja nije bila propisana, odnosno natjecatelji se nisu nužno morali kretati cestom ili stazom. Međutim, morali su se pridržavati zadanog redoslijeda radnih točaka. Prvog dana natjecanja za najbolji borbeni tim stazu je prošlo 12 timova, dok ih je drugi dan bilo sedam.

”U napadu se natjecatelji taktički kreću bojnim poljem i prva je zadaća reakcija na neizravnu paljbu. Dalje nailaze na bojne otrove, stavljaju zaštitnu masku i neutraliziraju neprijatelja. Dolaze do žičane zapreke i nastavljaju kretanje i na kraju još jednom neutraliziraju neprijatelja,” opisuje prvu točku časnički namjesnik Horvat. Gotovo svi timovi dobili su ”kaznene bodove“ već na prvom zadatku, odnosno vremensku kaznu koju su morali odraditi prije nego se upute na sljedeću radnu točku.

”Koja je radna točka najzahtjevnija?” pitamo zapovjednika natjecanja.

”Svaka od zadanih točaka pažljivo je pripremljena, no za većinu je najzahtjevnija druga, orijentacija. Ona je, možemo slobodno reći, filtar. Na ovom se zadatku stvori velika vremenska razlika. Jako je važno da natjecatelji dobro čitaju kartu jer će tako brže svladati postavljenu stazu,” odgovara bojnik Liović.

Treća točka, prepoznavanje i svladavanje kontaminiranog područja, bila je simulacija bojnog polja. Svaki je tim u temeljnoj formaciji za kretanje, noseći na glavi zaštitnu masku i kacigu, morao proći poligon s vatrenim preprekama dugačak oko 100 metara.  Vojnici su pritom morali imati na umu da poligon pređu u što kraćem vremenu jer bi u stvarnoj, borbenoj situaciji o brzini izvršenja zadaća ovisilo hoće li uopće preživjeti. Premda naizgled ne djeluje suviše zahtjevna, iduća radna točka za natjecatelje, koje smo pratili, nije bila previše uspješna. Radi se o bacanju ručne bombe iz zaklona iz ležećeg stava, no prema pravilima cilj nije pogođen ako bomba prije cilja padne na tlo i odskoči u cilj. Za svaki promašeni cilj dodjeljuje se kazneno vrijeme od 30 sekundi.

Peta točka koju su natjecateljski timovi morali proći jest svladavanje opasnog područja uz naoružanje, a šesta svladavanje minsko-eksplozivnog područja.

”Postoji prolaz kroz minsko polje, a u njemu se nalaze zapreke. Niti jedna zapreka ne smije se srušiti, niti dodirnuti,” pojašnjava bojnik Liović. Već pomalo umorni natjecatelji na ovoj točki gube koncentraciju i za svaku dodirnutu zapreku dodjeljuje im se kazneno vrijeme.

Kad savladaju i tu radnu točke, idući im je zadatak pružanje prve pomoći ranjeniku, izvlačenje i njegova evakuacija te potom logistička popuna hranom, vodom i streljivom. To je ujedno i zadnja radna točka prije nego što se natjecateljski timovi upute prema cilju. Ondje ih prije samog završetka natjecanja čeka rasklapanje osobnog naoružanja. Timovi na raširenom šatorskom krilu trebaju na ispravan način rastaviti jurišnu pušku ne dovodeći sebe i druge u kakvu opasnost. Iako tijekom natjecanja nisu obvezni nositi pokrivala za glavu, osim kad to od njih zahtijeva radna točka, na ulasku u cilj moraju ga imati. ”Prije nego što završe natjecanje svim članovima tima provjerava se kompletnost i ispravnost opreme. To znači i da se važe vreća s pijeskom koju su dobili u ranac na samom početku natjecanja kako se ne bi dogodilo da si putem malo olakšaju teret,” kaže kroz smijeh zapovjednik natjecanja. No, to se ipak nije dogodilo i svi natjecateljskii timovi koji su započeli natjecanje i završili su ga.

Zapovjednik GOMBR-a brigadir Mijo Validžić uručio je svim natjecateljima nagrade na središnjoj proslavi obilježavanja 12. obljetnice GOMBR-a, 21. ožujka, u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima. Najbolji tim dobio je pet nagradnih dana, ekipa koja je druga stigla na cilj četiri nagradna dana, treća tri dana, a dva nagradna dana dobili su i svi ostali natjecatelji koji su uspješno završili natjecanje.


Desetnik Igor Florijan, vođa pobjedničkog tima iz Vojnoobavještajne satnije

”Stazu smo prešli za tri sata i 59 minuta. Na natjecanju sam dosad nastupio dva puta. Natjecao sam se na prvom održanom natjecanju 2017.  i ove godine. Ove je godine staza bila zahtjevnija jer je bila uključena orijentacija, a i teren je bio teži. Najteže radne točke bile su nam opasno područje i minsko-eksplozivne zapreke jer su bile na samom kraju. Zahtijevaju veliku koncentraciju, a nakon pretrčanih kilometara teško je ostati pribran.


Desetnik Mario Bogović, vođa tima iz Inženjerijske bojne

”Staza je bila dosta naporna, ali smo se za nju pripremali. Bilo je dosta zahtjevno, no sve smo radne točke prošli. Trebalo nam je pet sati i rezultatom smo zadovoljni jer nam je zapravo bio cilj uspješno proći sve radne točke. Ne mogu izdvojiti niti jednu kao posebno tešku jer smo sve procedure uvježbavali.”

Martina Butorac

Snimio Tomislav Brandt