Najbolji dočasnik na međunarodnoj izobrazbi

Desetnik Valentin Glogovac, instruktor u Središtu za razvoj vođa “Marko Babić“, nedavno je završio slijedno rastuću intergransku dočasničku izobrazbu na Intereuropskoj akademiji zračnih snaga. Zahvaljujući svemu što je postigao i pokazao, dobio je najprestižniju nagradu koju dodjeljuje akademija

Desetnik Glogovac (desno) na završnoj hodnji polaznika 8. naraštaja obuke za razvoj vođa SRV-a “Marko Babić“

 Teško je reći da se vojna karijera hrvatskog dočasnika Valentina Glogovca (28) odvija nekim uobičajenim tijekom. To, međutim, pišemo u pozitivnom smislu. U Hrvatskoj je vojsci od srpnja 2015., kad je bio raspoređen u bojnu Vukovi tadašnje Gardijske motorizirane brigade. Kaže nam da je početak u operativnoj, elitnoj postrojbi Hrvatske kopnene vojske na njega djelovao motivirajuće. U roku je poslan na Izobrazbu za razvoj vođa i stekao je dočasnički čin. A onda je u rujnu 2019. prošao  prvu pilot-obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa (SRV) “Marko Babić”. Neposredno nakon povratka u Gospić, dobio je sasvim poseban poziv. Naime, temeljem mišljenja prvog dočasnika SRV-a postao je kandidat za instruktora u Središtu. Teško da ga je očekivao, jer je ta uloga uglavnom rezervirana za dočasnike s puno duljim stažem u vojsci. Međutim, sve što je Glogovac dotad pokazivao kao vojnik, a posebno na teškoj pilot-obuci, pokazalo je da je kroz nekoliko godina stekao golemo iskustvo te vojničke i ljudske kvalitete. Kvalitete dočasnika i vođe. Prihvatio je poziv i od listopada 2020. postao je instruktor u SRV-u, a njegov brzi, “neuobičajen“ napredak pokazao je da je sustav prepoznao njegovu izvrsnost.

Uručivanje nagrade Commandant’s Leadership Award u Intereuropskoj akademiji zračnih snaga

Širok raspon polaznika

Da su svi navedeni epiteti točni, dočasnik rođen u Novoj Gradiški nedavno je potvrdio i na međunarodnom planu. Od 14. travnja do 17. svibnja 2023. pohađao je 3. razinu slijedno rastuće izobrazbe na Intereuropskoj dočasničkoj akademiji (Inter-European NCO Academy). Izobrazbu organizira Intereuropska akademija zračnih snaga (Inter-European Air Forces Academy – IEAFA) Američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) u svojem zrakoplovnom postrojenju Kapaun kod Kaiserslauterna na zapadu Njemačke. Kad spominjemo USAF i zračne snage, logično je da se postavlja pitanje sudjelovanja dočasnika kopnene vojske na njihovoj izobrazbi. Dakle, ona je zapravo intergranska i u nekim segmentima odgovara Naprednoj dočasničkoj izobrazbi na Hrvatskom vojnom učilištu. No, ima i drugih posebnosti. Jedna od njih jest što je IEAFA organizirala dočasničku paralelno sa slijedno rastućom časničkom izobrazbom na Intereuropskoj školi za časnike eskadrila (Inter-European  Squadron Officer School). Raspon činova polaznika za dočasnike je bio od desetnika do časničkog namjesnika, a za časnike od poručnika do bojnika. Uključujući desetnika Glogovca, obje izobrazbe pohađao je 31 časnik i dočasnik iz 13 savezničkih i partnerskih zemalja (Sjeverna Amerika, Europa, Afrika). I na neki način, izobrazbe su bile spojene: dočasnici i časnici bili su u dočasničkim i časničkim razredima, ali i u zajedničkim mješovitim timovima unutar kojih svi zajedno uče, rješavaju problemske zadaće i zajednički donose konačne odluke. Otprilike, u mješovitom je obliku bila odrađena otprilike polovina nastave. “Tečaj pokazuje da se dočasničkom kadru i dočasničkom lancu potpore daje sve značajnija uloga u odlučivanju na njihovoj razini, svojevrsnu decentralizaciju odlučivanja. Primjerice, na predavanjima smo saznali da u obližnjoj USAF-ovoj zrakoplovnoj bazi Ramstein ima postrojbi od 500 pripadnika koje vode tek četvorica-petorica časnika. Velik dio posla prebačen je na ramena dočasnika i postrojbe funkcioniraju savršeno,“ kaže Glogovac.

Već zbog sebe samog, nisam si želio dopustiti nikakav otklon od vojničke stege i izgleda. A još i dodatno jer sam znao da predstavljam SRV “Marko Babić“, OSRH i Republiku Hrvatsku u cjelini

Malo slobodnog vremena

Već poslovično za Amerikance, uvjeti za rad i život bili su izvrsni. Naš dočasnik bio je smješten u vojnom hotelu u obližnjem postrojenju Američke kopnene vojske Landstuhl. Nakon jutarnjih priprema, polaznici bi se okupili oko vozila koja su im ustupljena za prijevoz i krenuli prema Kapaunu. Nastava je počinjala u osam ujutro, a karakteristična je po tome da instruktori prije svega traže praktičan rad, timski rad te rješavanje različitih problema. Teorijskom dijelu ili prezentacijama pridaje se nešto manja pozornost. Spomenuti rad u mješovitim timovima desetniku Glogovcu bio je najzanimljiviji. Kasnije poslijepodne, na kraju radnog dana, polaznici bi dobili pisane ili digitalne materijale zahvaljujući kojima su se mogli pripremati za idući dan. Te pripreme i učenje dočasnik je radio u slobodno vrijeme, što znači da ga baš i nije bilo mnogo. Ostatak je često iskoristio kako bi održao svoju tjelesnu spremnost. “Da bismo radili u SRV-u s našim polaznicima, mi instruktori jednostavno moramo biti spremni. A IEAFA nam je osigurala dobre uvjete za održavanje te spreme,“ prisjeća se.

U takvom širokom okružju u kojem je bio među najmlađima po činu i po godinama, SRV-ov instruktor pokazao je izvanredne rezultate. Iskazao se u učenju i izvršavanju svih zadaća, završnom radu, ali i u komunikaciji i vođenju, interakciji te izgradnji uspješnog dočasničko-časničkog tima. Zbog svega što je pokazao, desetnik OSRH ocijenjen je najvišim ocjenama. A zatim je dobio i posebno priznanje. Kolege polaznici i instruktori IEAFA nominirali su ga za najprestižniju nagradu koju dodjeljuje akademija: Commandant’s Leadership Award. Nakon nominacije, slijedio je intervju sa zapovjednikom i prvom dočasnicom IEAFA, u kojem se taj zapovjedni dvojac želio uvjeriti da nominirani ima vrijednosti i kvalitete koje  Akademija i promovira. Iako on sam nije bio svjestan toga, njegovi kolege poslije su mu rekli da je za njih bio glavni favorit, što je i potvrđeno. Zahvaljujući kombinaciji nominacije, akademskog uspjeha i mišljenja stručnjaka iz IEAFA, dobio je nagradu! Ona znači i da je izabran za najboljeg dočasnika naraštaja, jer je dobivaju jedan dočasnik i jedan časnik. Time je i ušao u krug počasno-diplomiranih polaznika akademije IEAFA (IEAFA Alumni graduate). Da se našalimo, priznat ćete da to nisu niti loša postignuća za mladog desetnika.

Hrvatski dočasnik zaslužio je nagradu zahvaljujući kombinaciji nominacije, akademskog uspjeha i mišljenja stručnjaka iz IEAFA

Vojničko držanje i ponašanje

S Valentinom Glogovcem razgovarali smo u prostorijama SRV-a “Marko Babić“ u vojarni “Josip Jović“ u Udbini. Nakon povratka iz Njemačke, nije imao vremena uživati u svojem međunarodnom postignuću, nego se priključio obuci 8. naraštaja u Središtu i s njima ponosno prošao završnu hodnju od Udbine do Knina. Tijekom razgovora, iznimno je fokusiran i odmjeren, ali riječi ne izgovara sporo. Vojničko držanje i ponašanje koje stoji iza njegovih uspjeha jasno je vidljivo. Njegovi nadređeni kažu da Commandant’s Leadership Award nije samo osobni uspjeh, nego pridonosi međunarodnoj promociji OSRH. Mi se s tim slažemo, a desetnik nam tek skromno kaže: “Već zbog sebe samog, nisam si želio dopustiti nikakav otklon od vojničke stege i izgleda. A još i dodatno jer sam znao da predstavljam SRV “Marko Babić“, OSRH i Republiku Hrvatsku u cjelini, naša zastava vijorila je u Kapaunu zbog mene.“ Stavljajući zaključak pod tečaj u Njemačkoj, Glogovac naglašava da je već na obuci 8. naraštaja u SRV-u vidio koliko mu je on pomogao. Neka iskustva i lekcije mogao je primijeniti odmah. “Ono što možemo primijetiti kod naših polaznika jest da kad završe obuku i iziđu kroz vrata vojarne “Josip Jović“ oni nisu samo novi vođe i novi zapovjednici, nego dijelom i nove osobe. Cijeli naš instruktorski tim i Zapovjedništvo SRV-a ponosni smo na takav ishod,“ kaže nam desetnik. Ono što je najbitnije, u karijeri namjerava nastaviti u istom stilu. Kaže da hrvatski dočasnici u NATO-u imaju velik ugled, da su to već pokazali više puta. “Iako smo mala zemlja i vojska, imamo mnogo kvalitetnih dočasnika, pa i na najvišim razinama NATO-a. Mi mlađi moramo se itekako potruditi da budemo na njihovoj razini. Kad surađujete s iskusnim kolegama i zapovjednim timom kakve imam u postrojbi, sigurno je da morate biti fokusirani kako biste se ugledali na njih te stekli kvalitete kakve oni imaju. One su neprocjenjive! Sigurno je da imam još mjesta za napredak, želim i dalje prenositi svoje znanje, iskustvo i utjecati na buduće generacije dočasnika i časnika,“ zaključuje desetnik Valentin Glogovac.  

TEKST  Domagoj Vlahović; FOTO  Tomislav Brandt, Domagoj Vlahović