Najbolji vojnici i dočasnici listopada, studenog i prosinca 2018.

Petero pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske proglašeno je najboljim vojnicima i dočasnicima listopada, studenog i prosinca prošle godine. Priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, ali i u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga RH. General zbora Mirko Šundov poručio im je: “Vi ste stup naše vojske. Budite i dalje odgovorni i profesionalni i ponosite se Hrvatskom vojskom i našom domovinom…”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uručio je 29. siječnja priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima listopada, studenog i prosinca 2018. godine

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uručio je 29. siječnja priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima listopada, studenog i prosinca 2018. godine. Svečanosti su nazočili brigadir Nenad Samardžić iz Personalne uprave GS-a, pobočnik načelnika GS-a satnik Miljenko Herceg, prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Mario Mateljić, o. d. prvog dočasnika časnički namjesnik Michael Fanuko i prvi dočasnici postrojbi iz kojih dolaze nagrađeni. Svečanost je održana u prostorijama Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Zagrebu. Priznanja za profesionalan, predan i savjestan rad u svojim postrojbama, ali i u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga RH primili su najbolji vojnik listopada razvodnik Josip Velečko, najbolji dočasnik listopada skupnik Mario Varžić, najbolji dočasnik studenog stožerni narednik Dalibor Delić, najbolji vojnik prosinca vojnik Filip Štuka i najbolja dočasnica prosinca desetnica Iva Varga.

Razvodnik Josip Velečko je ciljač operater u 1. mehaniziranoj bojni Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Velik je doprinos dao na vojnoj vježbi Velebit 18 – Združena snaga. Određen je bio za provedbu pokaznog gađanja jer je bio prepoznat kao stručan operater na BVP-u M80A te je imao odlične rezultate na trenažiranju operatera na trenažnom sustavu CROTREND M1.1C za vođenje protuoklopnih raketa.
Tijekom vježbe Velebit 18 – Združena snaga provedeno je gađanje u povodu Dana uvaženih gostiju. Razvodnik Velečko gađao je tad sa šest raketa 9M14M Maljutka, pri čemu su sve pogodile cilj iako su se udaljenosti do meta protezale i do dvije tisuće metara. Zahvaljujući svojoj sposobnosti i preciznosti zaslužio je dug pljesak uzvanika. Razvodnik Josip Velečko iznimno je stručan vojnik, koji uvijek stavlja interese i potrebe postrojbe ispred osobnih. Motivira ostale pripadnike postrojbe i pridonosi stvaranju kohezije. Uzor je mladim vojnicima i kolegama u desetini, kao i na razini satnije. Samozatajan i pravi profesionalac, svojim je primjerom postavio visoke standarde te je zaslužio biti najbolji vojnik listopada 2018. godine.

Skupnik Mario Varžić zapovjednik je tenka u Tenkovskoj bojni Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U radu pokazuje visoku razinu stručnosti, marljivosti, znanja i odgovornosti. Uz želju za stjecanje novih znanja, ističe se i perfekcionizmom u provedbi dodijeljenih zadaća.
Posebno se istaknuo na međunarodnom natjecanju za najbolju tenkovsku posadu održanom od 30. rujna do 2. listopada 2018. Sa svojom je posadom osvojio prvo mjesto u konkurenciji tenkovskih posada GOMBR-a i Slovenske vojske, pokazavši tako visok stupanj obučenosti i uvježbanosti. Na tom je natjecanju uvjerljivo dominirao brzinom i preciznošću provedbe svih zadanih zadaća te je konkurenciju ostavio daleko iza svoje posade.
Nakon natjecanja posada odlazi na poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, gdje se priključuje satniji u pripremama i provedbi vježbe Velebit 18 – Združena snaga. S posadom izvršava sve postavljene zadaće, primjenjujući načelo vodi i obučavaj osobnim primjerom i na taj način demonstrirajući visok stupanj profesionalnosti, kompetencija, vojničkih i ljudskih vrlina. Posebno je do izražaja dolazila njegova spremnost, uvježbanost i osposobljenost kojom je demonstrirao staloženost i učinkovitost pod stresom te sposobnost prilagođavanja novim izazovima i situacijama.
Skupnik Varžić pokazuje kako se osobnim angažiranjem i profesionalnim odnosom prema kolegama, radu, sredstvima i zadaćama može poboljšati kvaliteta izvršavanja zadaća, a time i pridonijeti Oružanim snagama.

Stožerni narednik Dalibor Delić dočasnik je za sport u Zapovjedništvu Počasno-zaštitne bojne. Tijekom studenog 2018. u Počasno-zaštitnoj bojni organizirano je i provedeno 4. natjecanje u CrossFitu, pod nazivom Viribus Unitis – izazov tjelesne spremnosti. Stožerni narednik Dalibor Delić idejni je začetnik tog natjecanja.
Zadnje izdanje okupilo je 120 natjecatelja: iz Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja. Po broju prijavljenih odmah je iza natjecanja Prvi za Hrvatsku. Kao i prethodnih godina, najveći je dio organizacije i pripreme proveden pod vodstvom stožernog narednika Delića. Izradio je idejni plan natjecanja s oglašavanjem u medijima i glasilima, organizirao pripremu i provedbu natjecanja unutar Počasno-zaštitne bojne te u suradnji s trenerima CrossFita osmislio staze za ocjenjivanje natjecatelja. U suradnji s Crossfit klubom izvan sustava Oružanih snaga RH angažirao je certificirane suce za taj sport, koji su bez naknade sudili na natjecanju te pružali tehničku potporu.

Stožerni narednik Delić određen je kao koordinator između sudaca i voditelja ekipa. U toj se zadaći istaknuo jer tijekom natjecanja nije bilo niti jedne primjedbe natjecatelja. Tijekom priprema za natjecanje vodio je tehnički sastanak s predstavnicima prijavljenih ekipa. U suradnji s drugim ustrojstvenim cjelinama OSRH i CrossFit centrima izvan sustava OSRH osigurao je posudbu, dopremu i postavljanje nedostajućih sprava i opreme za provedbu natjecanja. Angažirao se također i na prikupljanju donacija za nagrade pobjednicima u svojim kategorijama. Uz navedeni angažman u organizaciji i provedbi natjecanja, stožerni narednik Delić natjecao se u skupini 45+ godina te je unatoč jakoj konkurenciji iz Specijalne policije MUP-a osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju. Tijekom studenog 2018. provodio je tehničku i tjelesnu pripremu natjecatelja iz Počasno-zaštitne bojne. Oni su na natjecanju osvojili četiri zlatne medalje u svojim kategorijama te ekipno prvo mjesto. Tijekom priprema i organizacije natjecanja te priprema pripadnika PZB-a izvršavao je i svoje redovite zadaće vezano uz potporu korištenja sportskih kapaciteta vojarne “1. hrvatski gardijski zbor”. Njegova ideja natjecanja te organizacija, motivacija i želja za radom prepoznate su na više strana, o čemu govori i potpora ideji da se 2019. natjecanje Viribus Unitis – izazov tjelesne spremnosti u organizaciji Počasno-zaštitne bojne provede na međunarodnoj razini.
Uz potporu drugih dočasnika za sport u PZB-u izradio je prijedlog Priručnika za kondicijsku pripremu pripadnika PZB-a, koji se odnosi na vježbe CrossFita. Zbog svega navedenog stožerni narednik Dalibor Delić s ponosom nosi titulu najboljeg dočasnika studenog 2018.

Vojnik Filip Štuka vozač je borbenog vozila pješaštva u 2. mehaniziranoj bojni Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Stručan je i uzoran vojnik, koji ima visoku razinu znanja. Istaknuo se još tijekom integracijske obuke, kad je ostvario iznadprosječne rezultate te bio među najboljima. Više ga je puta usmeno pohvalio njegov zapovjednik zbog zalaganja za vrijeme obnašanja stražarske dužnosti te isticanja tijekom obuke, koju prihvaća kao izazov i traži najbolja rješenja u postizanju izvrsnosti cijele skupine. Sve što je pokazivao na integracijskoj obuci nastavio je i tijekom protekle obučne godine. Uspješno je izvršavao zadaće na obučnim događajima svojeg 3. mehaniziranog voda, kao i na obučnim događajima satnije – od provedbe pripremnih gađanja pojedinaca do bojnih gađanja skupina i desetina, intenzivne pojedinačne i zajedničke obuke, zadaća tijekom protupožarne sezone, a posebno u održavanju vozila satnije. Vojnik Filip Štuka u prosincu 2018. posebno se istaknuo tijekom 210 km duge hodnje Pumin skok 18, na koju se dragovoljno javio. Kao jedan od mlađih sudionika prednjačio je u vojničkom izgledu, ponašanju, a posebice u izdržljivosti i upornosti koje je pokazivao iz dana u dan, na svakoj etapi. Svoju je motiviranost prenosio i na druge, potičući ih da ustraju do kraja. Odnosom prema postrojbi čiju beretku s ponosom nosi, odnosom prema obvezama i spremnošću za pomoć svakom tko je imao krizu tijekom hodnje, Filip Štuka služio je kao primjer i stoga je proglašen vojnikom prosinca 2018.

Desetnica Iva Varga vozačica je u Domu Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tijekom 2018. sudjelovala je u provedbi svih posebnih protokolarnih aktivnosti koje se odnose na prijevoz predstavnika stranih oružanih snaga u Republici Hrvatskoj, kao i generala i admirala te visokih časnika Oružanih snaga RH u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u pripremi i provedbi međunarodne vojne vježbe Saber Guardian, koja je provedena tijekom lipnja 2018. u Splitu. Ondje je, osim na zadaćama prijevoza, bila angažirana i na pripremi trinaest radionica za oko 300 pripadnika stranih oružanih snaga te na kompletnoj logističkoj potpori tijekom provedbe aktivnosti. Sedamnaest dana bila je angažirana i na pripremi i provedbi vojne vježbe Velebit 18 – Združena snaga, te je u tom razdoblju ostvarila 5500 km vožnje bez ijednog incidenta. Tijekom prosinca 2018. u provedbi aktivnosti obilaska Južnog bojišta određena je za osobnog vozača načelnika Glavnog stožera OSRH te je za rad i angažman usmeno pohvaljena. Desetnica Iva Varga u poslu pokazuje iznimnu sposobnost, marljivost, ozbiljan pristup, kreativnost i iskustvo. Kao djelatni vozač poštuje sve propise o sigurnosti prometa na cestama kao i odluke i upute nadležnih tijela Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH.
Prosudbe su joj kvalitetne i ispravne, a u poslu je pedantna, prilagodljiva i učinkovita u svim uvjetima. Sigurna je u svoja znanja, stručnost i sposobnosti, što potvrđuje snagu vojničkog karaktera. S obzirom na sve navedeno, desetnica Iva Varga proglašena je najboljim dočasnikom prosinca 2018.

General zbora Mirko Šundov pohvalio je najbolje vojnike i dočasnike za njihova postignuća te im zahvalio u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naglasio je također važnu ulogu vojnika i dočasnika jer oni su temelj oružanih snaga. Ponosno je naglasio da vojni poziv u sebi nosi profesionalnost, ljudskost, domoljublje i pokazuje karakter Hrvatske vojske. Najboljim vojnicima i dočasnicima poručio je: “Vi ste stup naše vojske. Budite i dalje odgovorni i profesionalni i ponosite se Hrvatskom vojskom i našom domovinom.”

OJI
snimila Nina Krnić