Najveći iskorak u razvoju sposobnosti

U sklopu službenog posjeta predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona Republici Hrvatskoj, ministri obrane dviju zemalja Mario Banožić i Florence Parly potpisali su Ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale

U okviru dvodnevnog službenog posjeta predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona Republici Hrvatskoj, u Vladi Republike Hrvatske potpisana je 25. studenog 2021. godine Deklaracija o strateškom partnerstvu dviju zemalja i Ugovor o kupnji francuskih borbenih aviona Rafale.

Deklaraciju o strateškom partnerstvu potpisali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i francuski predsjednik Macron, a Ugovor o kupnji borbenih aviona ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

Predsjednik Vlade, među ostalim, rekao je: “Upravo smo potpisali strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt potpisan 2010. godine. Unapređujemo naše odnose u šest područja – kad je riječ o političkom dijalogu, gospodarskoj suradnji, obrambenoj suradnji, sigurnosti, obrazovanju, kulturi, znanosti i upravi – jedan sveobuhvatan okvir za jačanje suradnje Hrvatske i Francuske.”

Istaknuo je da potpisivanje Ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja poseban značaj ovog posjeta. “Na taj način snažimo sposobnosti Hrvatske vojske i HRZ-a, dobivamo najmodernije zrakoplove, koji će sigurno utjecati na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske, koja na taj način štiti svoj teritorij, ali prije svega dobiva sposobnosti da se brine o doprinosu i jačanju u okviru našeg savezništva u NATO-u na razini Europske unije i drugih međunarodnih misija. Očekujemo da ovaj Ugovor potakne i značajniju suradnju između naših obrambenih industrija. Cijenimo da smo došli do tog trenutka. Kupnja aviona u strateškom smislu za Hrvatsku je doslovno ono što nazivamo game changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu nikad dosad nismo imali, imat ćemo avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko drugi na ovom prostoru,” rekao je Andrej Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da će se nabavom francuskih borbenih aviona Rafale višestruko unaprijediti obrambene sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske, ali i sačuvati tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

“Ponosan sam što u Hrvatsku uskoro dolaze avioni Rafale, jedni od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Nabavom tih aviona Hrvatska će dobiti moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina. Ulaganje je to u našu budućnost i sigurnost naše zemlje, ali i sredstvo koje će osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije,” rekao je Banožić.

Jačanje bilateralnih odnosa

Istaknuto je da su Francuska i Hrvatska 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali ono će novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja te činiti okvir za dodatno jačanje bilateralnih odnosa. Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj u više područja – političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalim, i u onim područjima koja su strateški ciljevi Hrvatske – ulazak u šengenski prostor i u europodručje.

Francuski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što je u Zagrebu u sklopu prvog službenog posjeta predsjednika Republike Francuske od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine. “Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu, one dijele i zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezane su hrvatskom dijasporom, koja je most koji povezuje naše dvije zemlje. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodnoj sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar Europske unije i NATO-a,” naglasio je.

Predsjednik Macron rekao je da potpisani akti pokazuju veliku sinergiju u pogledu Europe te dodao da su hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. i francusko početkom 2022. godine još jedan most između dviju zemalja, kao i sinergije koje postoje u mnogim temama: u odnosu na klimu, digitalizaciju, pitanja migracija. Naglasio je da su partnerstvo i sinergija francusko-hrvatskih strateških stanovišta upravo sadržani u odluci Republike Hrvatske da kupi 12 borbenih aviona Rafale.

“Radi se o suverenom izboru Republike Hrvatske. Potpisani Ugovor ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost. Hvala vam na tom izboru,” rekao je.

Tijekom dvodnevnog posjeta predsjednik Macron sastao se i s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem te je zajedno s premijerom Plenkovićem kod Spomenika domovini položio vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Sačuvane sposobnosti HRZ-a

U kontekstu i simboličnom obilježavanju potpisivanja Ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona, dva su francuska Rafalea preletjela iznad Zagreba i to iznad zgrade Vlade Republike Hrvatske, Trga bana Josipa Jelačića, Strossmayerova šetališta, Pantovčaka i vojarne “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”.

Ministar Banožić rekao je kako je dan potpisivanja Ugovora iznimno važan za Hrvatsku vojsku. Na dan ispunjenja strateške odluke Vlade RH o čuvanju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva posebna je čast i zadovoljstvo pogled na moćne francuske borbene avione na nebu iznad Zagreba.

“Siguran sam kako danas svi osjećamo velik ponos i zadovoljstvo jer smo napravili najveći iskorak u razvoju sposobnosti i najveću investiciju u Hrvatskoj vojsci od devedesetih godina. Učvrstili smo međunarodni položaj Republike Hrvatske, sačuvali vlastitu sposobnost zaštite zračnog prostora te višestruko povećali ukupnu borbenu sposobnost naše Hrvatske vojske,” rekao je ministar Banožić.

Tekst: OJI

Foto: Tomislav Brandt, Vlada RH