Napredak poljskog podmorničkog programa

Ministarstvo obrane Poljske objavilo je 29. prosinca najnovije vijesti o napretku programa akvizicije nove klase podmornica namijenjenih ratnoj mornarici. Nakon pomnog razmatranja pristiglih ponuda, u uži izbor podmorničkog programa Orka ušla su tri europska brodograditelja. Poljska je prije nekog vremena najavila kupovinu triju novih podmornica, s opcijom dobave četvrte, kako bi zamijenile preostale tri stare podmornice klase Kobben.

(Foto: Polish Navy)

Ministarstvo je priopćilo kako je dobilo ponude graditelja podmornica iz Francuske, Njemačke i Švedske. Naval Group (nekadašnji DCNS) predlaže klasu Scorpène naoružanu MBDA-inim mornaričkim krstarećim projektilima MdCN (Missile de Croisière Naval). ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) nudi Type 212 i to oblikovno rješenje namijenjeno Norveškoj. Saab je ponudio podmornicu tipa A26, dizajn koji se koristi za izgradnju novih podmornica švedske mornarice.
Ministarstvo je istaknulo da će, uz taktičko-tehničke specifikacije ponuđenih projekata, ulogu u konačnom procesu odabira imati i čimbenici poput razine prijenosa tehnologije, autonomije vezane uz instalaciju i uporabu sustava krstarećih projektila, kao i uključivanju poljske brodograđevne i prateće industrije u projekt. Nakon konačnog odabira graditelja, isporuke triju podmornica trebale bi se očekivati između 2024. i 2026. godine, a procijenjena financijska vrijednost ugovora je između 2,2 i 2,9 milijardi dolara.

Maja PTIĆ GRŽELJ